Eskişehir'in Sivrihisar Belediyesi tarafından 2017 yılında ilk kez yapılan Sivrihisar’a özgü Meşhur Dövme Sucuk Festivali damaklarda tadını, hafızalarda yerini korurken Sivrihisar Belediyesi tarafından düzenlenen dev organizasyonun bu yılki tarihi belli oldu.
#SucukEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Tiflis’e iner inmez arabamıza atlıyor ve iki saat mesafedeki Tsinandali bölgesine doğru yol alıyoruz. Epik bir coğrafyanın içindeyiz. Ruhsuz modernleşen Batum’dan sonra burası ilaç gibi geliyor. O yüzden “Tiflis ve çevresini görmeden gerçek Gürcistan’ı hissedemezsiniz” diyor ülkeyi bilenler.
#GastronomiGastroantep Festivali tüm hızıyla başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımı ile Batalhöyük üzerinde Gastromoni Festivali’ne özel olarak hazırlanan alanda fıstık hasadı ve şire yapımı gerçekleştirildi. Yetişmesi ile, ‘nazlı’ meyveleri ile ‘alımlı’ antepfıstığının hasadı festivale katılan protokol ve davetlilerle birlikte yapıldı. Daha sonra alanda şire yapımı için üzüm tepelenerek suyu kaynatıldı ve cevizli sucuk yapıldı.
#GaziantepArtık Tokat’ın da bir gastronomi festivali var. İlki geçen hafta düzenlenen etkinliğin amacı; yerli tohumun önemine dikkat çekmek ve Tokat yemeklerini daha bilinir kılmak... Festivalin danışman şefi Ömür Akkor’la konuştuk. Akkor, “Tokat mutfağı, sebze ve etin bir arada olduğu, hamurişinin kâfi miktarda yendiği, dengeli bir mutfak.Geleneksel tarifleri eski usulde pişirmeye devam etmeleri de bence çok önemli” diyor.
#Tokatİzmir’de 11 şube ile yolunadevam eden Tuzu Biberi,‘kahvaltı’ denilince aklailk gelen yerlerin başındageliyor. Kurucu ortaklardanNehir Sipahi Kayadelen veAyhan Güner, tüm TuzuBiberi restoranlarında aynıkalite, lezzet ve ağıztadını sunabilmekiçin canla başla çalışıyor.
#1Zeytinyağı, peyniri, kuzusu… Balıkesir’i hep yüksek kaliteli malzemeleriyle biliriz. Bu bereketli ilin bize anlatmak istediği çok hikâye, tattırmak istediği çok fazla lezzet var. Geçen hafta piyasaya çıkan, şef Ömür Akkor’un hazırladığı ‘Balıkesir Gastronomi Atlası’ tüm bu zenginliği gözler önüne seriyor.
#HürriyetÜlkemizin birçok bölgesi kar altındayken cennet köşelerimizden Datça’da badem çiçekleri açmaya başladı. Hava sıcaklığının bu hafta 15 dereceyi bulmasıyla birlikte Datça Badem Çiçeği Festivali’ni bahane edip hemen yola koyuldum. Balı, bademi ve zeytinyağıyla lezzetleri meşhur köylerde keşfe çıktım.
#HürriyetKış aylarında Türkiye, eşsiz bir doğaya ev sahipliği yapıyor. Göller, yaylalar, kaya oluşumları, dağlar, nehirler, deltalar ve vadiler üzerlerine beyaz örtüyü çekiyor ve ortaya doyumsuz manzaralar çıkıyor. Biz de uzmanlarımıza kışın en çok yakıştığı ve kendinizi birer kış kartpostalının içinde bulacağınız yerleri sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 13 adresi önerdiler.
#Seyahat“Soframızın adı meydan, kuranlara selam olsun,Mercimek ile bükmeyi, dürenlere selam olsun, Ağzı açık hamuraşı, kaymak, güllaç, elebaşı,Sofraya bir de arabaşı, sürenlere selam olsun,Kedi külümbe, höşmerim, keşkek, daha var mı derim, Misafir aldı payını, getirin maden suyunu.”
#Sahrap SoysalKars örneğinde olduğu gibi, buraya da gitmek için aylar öncesinden sıraya girmek zorunda kalmadan uyaralım: Sadece Erciyes’in karlı tepelerinde kaymak için değil, şehri doyasıya yaşamak için buraya bilet alacağınız günler çok yakında. Gaziantep, Mardin, Adana derken Kayseri atağa geçti. Özgün habitatı, özgür yılkı atı, binlerce yıllık tadı ve taşı sıkan kadınlarıyla bir bölgenin şahlanışını yerinde inceledik.
#Kayseri Pastırması