Ada ülkesi Tonga'da meydana gelen yanardağ patlaması tüm dünyada korku yarattı. Şiddetli patlamanın hemen ardından Japonya, ABD, Kanada ve Şili için tsunami uyarısı yapılırken bu patlamanın uydu görüntülerine yansıyan en şiddetli volkanik patlama olduğu açıklandı. Patlamanın ardından Tonga ile iletişim kesilirken tsunami uyarısı da az önce kaldırıldı.
#Tongaİtalya'nın adı genelde Etna ve Vezüv gibi büyük volkanlarla anılır ancak ülkede halihazırda çok daha büyük bir yanardağ tehlikesi söz konusu: Napoli'nin birkaç kilometre uzağındaki Campi Flegrei harekete geçti. Bölgede yıl başından bu yana çoğu küçük ve orta büyüklükte 3.450 deprem meydana geldi. Uzmanlar önümüzdeki haftalar ve aylar için 'En iyi senaryo 1984, en kötüsü 1538' ifadelerini kullanıyor. Peki o yıllarda neler yaşanmıştı?
#İtalyaGezegenimizin en büyük volkanı Mauna Loa, 38 yılın ardından lav püskürmeye başladı. Üstelik bu hareketliliğin ne zaman sona ereceğini de kimse bilmiyor. Ancak 700 bin yaşındaki bu volkan ve yarattığı riskler konusunda bilinmesi gereken çok şey var. İşte 9 soruda Mauna Loa hakkında merak edilenler...
#Mauna Loa YanardağıDünya, iklim değişikliğinden dolayı gün geçtikçe ısınmaya devam ediyor. Buzulların erimesi, orman yangınları, kuraklık gibi endişelere şimdi volkanların harekete geçme olasılığı da eklendi. Ancak en dikkat çeken nokta ise bu volkanik püskürmelerin soğumaya neden olma ihtimali… Peki volkanlar küresel ısınmayı etkileyebilir mi? Türkiye'de püskürme potansiyeline sahip volkan var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#VolkanlarEn son patlamasını 5 - 6 bin yıl önce yaşayan, bu yaz UNESCO’nun dünya mirası listesine giren volkanik Puys Sıradağları’ndaki ‘Vulcania’ parkı interaktif oyunları, filmleri ve deneyleriyle genel olarak yeryüzü, özel olarak volkanlar üzerine düşündürürken eğlendiriyor.
#Puys SıradağlarıDüğün sonrasında çiftlerin bir yat kiralayarak çıkacakları balayı, onları dünyanın farklı romantik köşelerine taşıyacak, inanılmaz anılar ile yeni yaşamlarına ayrı bir tat katacaktır. Yeni evli bir çift için yat kiralayarak balayına çıkmak, yeni yaşamlarının en romantik deneyimi olacaktır. Bir yandan sakin sularda denizin keyfini sürerken, diğer yandan el ele uçsuz bucaksız kumsallarda yürümenin, denizin üstünde mum ışığında dünya mutfağının farklı lezzetleri ile akşam yemeklerinin tadına varacaklar.
#BalayıŞilan Küçükokur Bartel (37) pazarlama uzmanı. Evlenip Berlin’e yerleşmeden önce İstanbul’da stresli bir iş hayatı vardı. ‘Couchsurfing’ sayesinde tanışıp evlendiği Til’in sırt çantalı gezilerine ayak uydurunca seyahat onun için tutku haline dönüştü ve kariyerinden vazgeçti. İlk durakları savaş öncesi Suriye oldu. Sonra Hindistan ve Nepal derken gezilerin ardı arkası kesilmedi. Artık ‘Bartel Ailesi’ sırt çantalı gezilerine 2.5 yaşındaki kızları Chloe Maya ile devam ediyor. Şimdiye kadar 30 ülkeye ayak basan Şilan, gezgin anneliğin püf noktalarını Hürriyet Seyahat’e anlattı.
#GezginKuyumcu Fatih Koparan (34), yılın altı ayı Marmaris’te yaşıyor, geri kalan altı ayda ise kazandığı parayı seyahat için harcıyor. Çok küçük yaşlarda ansiklopediler sayesinde öğrendiği uzak diyarları şimdi tek tek geziyor. Kafasında herhangi bir planı yok. Çantasını sırtına taktığı gibi yola koyuluyor ve yol nereye götürüyorsa oraya gidiyor. Şimdiye kadar Asya ve Güney Amerika’yı boylu boyuna turladı. Şimdi ise Afrika’da...
#Fatih KoparanSularında köpekbalıkları ve timsahların dolaştığı nadide bir doğa parçası Nikaragua Gölü. Adacıkların bir bölümü özelleştirilmiş. Tematik parklar, lüks tatil mekanları oluşturulmuş. Okurumuz, gezgin müzisyen Attila Atasoy geçen hafta döndüğü ülkeyi ve gölünü yazdı.
Rehber Mine Karahan, Türkiye’de turist gezdirse de asıl sevdiği şey kendi başına yurtdışında gezmek. Geçen kış bir arkadaşıyla çıktıkları Güney Amerika turunda üç ayda 10 ülkeyi gezmişler. Onu en çok etkileyen yerlerden biri, bir buz pistini andıran görüntüsüyle Bolivya’daki Salar de Uyuni Tuz Çölü olmuş. Bu gezide, bir günde dört mevsimi yaşayıp coğrafyadaki çeşitliliğin tadını çıkarmışlar.
Havyarı, halısı ve petrolüyle tanıdığımız Azerbaycan aslında bilinmeyenleyle keşfedilmesi gereken bir ülke. Tarihi bölümü UNESCO tarafından koruma altına alınan Bakü hızla gelişiyor, güzelleşiyor. Ülkenin kırsal kesimi yüksek dağlar, göller, kaya oluşumlarıyla göz alıcı güzelliklere sahip. Ateş tapınakları, Kafkas Dağları, Neolitik ve Bronz dönemlerden kalma eserleri, ortaçağ camileri bir zamanlar İpek Yolu’nun en önemli duraklarından biri olan Azerbaycan’ı daha da cazip hale getiriyor.
Kaynayan sular, fokurdayan çamurlar, buzul, volkan, fiyort ve şelaleleriyle doğal park gibi bir ülke İzlanda. Bütün kış topraklarını kaplayan kar, yaz aylarında kalktığında altından yemyeşil bir cennet fışkırıyor. Doğal güzellikler, İskandinav efsaneleri arasında serin bir tatili sevenler için ideal.
Birleşmiş Milletler alarm verdi: Aralarında İstanbul’un da bulunduğu kentler hem felaket bölgesinde bulunuyor hem de nüfusları giderek artıyor. Deprem bölgesinde on yıl içinde nüfusu 10 milyonu aşan 25 kent olacak. Bu yüzyıl içinde en büyük deprem felaketlerinin yaşanacağı ve yılda ortalama bir milyon kişinin deprem yüzünden yaşamını yitireceğini tahmin ediliyor.
Dünyada 550 etkin yanardağdan yılda 50-65 tanesi püskürüyor; peki bunlar arasında en tehlikelisi hangisi? Bilim adamları Pasifik Okyanusu’na paralel olarak uzanan yüzlerce yanardağı inceledi ve Mount St.Helen’in en tehlikelisi olduğuna karar verdi.
Giderek yaygınlaşan ‘denizaltı dağcılığı’, deniz diplerindeki canlılar dünyasının da tehdit altında olduğunu gösterdi. Kuzey Atlantik’in 2000m derinliğine buyurun! Sonsuz karanlıklar ülkesinde fotoğraf çekmek hiç de kolay değil. Karanlığın içinden ansızın beliren parlak bir deniz canlısı sizi şaşırtabiliyor.