Paylaş
Seyahate olan bu bağlılık nasıl başladı?
Çocukken ansiklopediler arasında kaybolur, bazen Moritanya’da, bazen de Endonezya’da olduğumu hayal ederdim. İlk seyahatlerimi bu ansiklopediler içinde gerçekleştirdim sayılır. Hâlâ birçok ülke hakkında bildiklerimin temelini yedi-sekiz yaşlarımda karıştırdığım bu ansiklopedilere borçluyum. Tabii ki Barış Manço’yu da es geçemem. Bunların dışında bitmek tükenmek bilmeyen bir merak duygusu bu aşkın temelini oluşturuyor. Sağlığım izin verirse 80 yaşında da geziyor olacağım.
Peru, Machu Pichhu
Gezme kararı aldığınızda ilk nereye gittiniz?
Londra... Bir hafta kadar Londra’da kaldıktan sonra arabayla birçok şehri dolaşıp İskoçya’ya geçtim. İskoçya’dan Galler’e gidip oradan da Londra’ya geri döndüm. Sonrasında hep hayalimde olan uzak ülkelere seyahat ettim. Avrupa’yı gezmesi daha kolay olduğu için yaşlılık dönemlerime saklıyorum.
Şili, Villarica Volkanı
Nasıl bir planlama yapıyorsunuz?
Plansız hareket ediyorum. Biletimi alıyor ve ilk durağıma iniyorum. İnternet üzerinden yorumları okuyarak otelimi seçiyor, sonra da insanlarla sohbet ederek yola koyuluyorum. Bir ayda 10 ülke gezmek yerine bir ülkeyi tam anlamıyla gezmeyi tercih ediyorum. En son Güney Amerika’da bir maceraya atıldım, şimdi ise Afrika’dayım.
Kenya
Güney Amerika’da neler yaptınız?
Toplam 300 saat süren otobüs yolculuklarıyla dolaştım. Sao Paulo’dan başlayıp Lima’da bitirdim maceramı. Brezilya, Paraguay, Uruguay, Arjantin, Şili, Bolivya ve Peru’yu kuzeyden güneye gezdim.
Etiyopya, Erta Ale Volkanı
Sonra Afrika macerasına karar verdiniz...
Evet... Afrika, türlü hastalıklarla, açlıkla, sömürgeyle, yozlaşmış diktatörlerle mücadele eden ve bütün bunlara rağmen insanların mutlu olabildiği bir kıta. Birçok yeri hâlâ bakir. Dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğiniz hayvan ve bitki türlerini barındırıyor. ‘Sözde medeniyet’ten uzak onlarca kabile var ve bunların fotoğraflarını çekebilmek, kontakt kurabilmek heyecan verici. Burayı görmeden dünyayı anlamak, gezdim demek mümkün değil.
Güney Afrika, Kruger Park safari
Afrika’da nasıl bir rota izliyorsunuz? Neler yaptınız?
Şu ana kadar Etiyopya, Kenya, Tanzanya, Zanzibar ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gittim. Etiyopya’nın güneyinde Omo Vadisi’nde medeniyetten uzak yaşayan kabileleri ziyaret ettim. Daha sonra kuzeye Bahir Dar, Gondar, Lalibela ve Mekele’ye geçtim. Erta Ale Volkanı’na tırmandım. Beş-altı saatlik yürüyüşten sonra dünyanın en muhteşem şeylerinden bir tanesi karşılıyor sizi. Aktif bir lav gölü... Kenya’da üç farklı yerde safari yaptım. Masai Mara’da yerlilerle bir gece konakladım. Zanzibar’da 10 gün kadar dinlendikten sonra Güney Afrika Cumhuriyeti’ne geldim.
Hindistan, Yeni Delhi
Güney Afrika’da hayat nasıl? Diğer Afrika ülkelerinden farklı mı?
Çok farklı... Burası Afrika soslu Avrupa... Batı’daki gibi bir düzen var. Trafik kurallarına uyuluyor, şehirler düzenli, insanlar birbirlerine saygılı. Ülke demokrasiyle yönetiliyor ama gördüğüm kadarıyla siyahların ve beyazların takıldıkları mekânlar farklı. Anayasal bir ayrım olmasa da ayrı yaşamayı tercih ediyorlar. Güney Afrika’da ilk Johannesburg’a geldim. Sonra Kruger Park’ta safarilere katıldım. Cape Town’da biraz daha kalacağım. En son motosiklet kiralayıp çılgın bir rüzgâr eşliğinde Cape Point ve Ümit Burnu’na gittim. Boulders Sahili’nde penguenleri gördüm.
Fatih Koparan, seyahatleriyle ilgili yazılarını ve fotoğraflarını '@fhcooperan' Twitter adresinden paylaşıyor.
Bütçenizi nasıl ayarlıyorsunuz? Nerelerde konaklıyorsunuz?
Günde ortalama 14-15 saat çalışıyorum ve biriktirdiğim para gezilerimi finanse etmemi sağlıyor. Uzun süreli seyahat ettiğim için konaklama masrafı yüksek oluyor ve bunu düşürmek için hostelleri tercih ediyorum. Yerine göre 20 ile 50 lira arası geceliği değişiyor. Trekking yaptığım yerlerde ise çadırda kalıyorum. Bu yıl Etiyopya’daki volkan tırmanışında dışarıda yattım. Afrika’da fiyatlar Güney Amerika ve Asya’ya göre biraz daha farklı.
Paylaş