Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan, altyapısından yetişip Trabzonspor'a transfer olan 22 yaşındaki futbolcu Enis Destan'ın, Trabzonspor - Kasımpaşa maçında bordo-mavili ekibin kazandığı penaltıda yaptığı hareketi ve davranışı doğru bulmadığını söyleyerek, bu konu hakkında hem Altınordu, hem de Enis adına Türk futbolu ailesinden özür diledi.
#Enis DestanBahar geldi, doğa canlandı, yaz kapıda. Bu güneşli günlerde hep dışarıda olmak istiyoruz ve elbette forma girmek... Koşmak hareketsiz hayata son vermenin, sağlıklı vücuda sahip olmanın ve ‘kafayı rahatlatmanın’ en güzel yollarından. Fakat koşuya yeni başlayacakların dikkat etmesi gerekenler var. İşin uzmanlarıyla konuştuk.
#Zeynep Nazlı YıldırımGünlük yaşamımızın yoğun akışına kapılıp birçok ihtiyacımızı göz ardı edebiliyoruz. Enerjik bir bedene ve dinamik bir zihne sahip olmak istiyoruz ama iş hayatında kendimizi bazen gereğinden fazla yorabiliyoruz. Mevsim de kış olunca çok daha kolay tükenmişlik hissi yaşıyoruz. Oysa rutinimize bazı alışkanlıkları dahil ederek enerjimizi koruyabiliriz.
#Melis YILMAZGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaSaçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (Alopesi Areata), genetik olmakla birlikte yüksek oranda strese bağlı olarak gelişen; saçların ya da vücuttaki kılların aniden belirli bir bölgede dökülmesidir. Saçkıran, saçların fark edilmeyecek şekilde küçük yamalar halinde dökülmesine neden olan bir durumdur. Ancak bu yamalar daha sonra fark edilebilir hale gelebiliyor. Günlük yaşam stresinin dışında yoğun stres yaşayan kişilerde görülebilen saçkırana, özellikle travmaya yol açan stres durumları neden olabiliyor.
#SaçkıranDeprem her yaş grubundan birey için yaşam dengesini bozan, yeni koşullara uyum sağlaması zaman alan, zorlayıcı ve travmatik bir stres faktörüdür. Travmatik olaylar ardından hemen her yaş grubu bireylerde benzer şekilde; uyku sorunları, güvensizlik, korku, kaygı, çaresizlik, öfke, zihinsel karmaşa gibi akut-kısa süreli bazı tepkiler gözlenebiliyor.
#Konuk YazarStrese iyi gelen bitki çaylarının başında adaçayı ve papatya çayı gelmektedir. Stresle baş etme konusunda en çok tercih edilen çaylardan olan papatya ve adaçayı ile beraber biberiye çayı da psikolojik yönden sağlığa iyi gelen bitkiler arasında bulunmaktadır. Peki strese iyi gelen çaylar nelerdir? Strese iyi gele bitki çayları ve tarifleri nelerdir? İşte stres ile baş etmede yardımcı olacak bitki çayları ve tarifleri...
#Bitki ÇayıÖnümüzdeki günlerin neler getireceğini, bizi hangi sürprizlerin beklediğini yeterince kestiremediğimiz “çok özel” bir zaman dilimindeyiz. Uzmanların deyimiyle “hayatta nelerin olup bittiğini fark edememek” halinin yarattığı bazı “endişeler” ve “sağlık bozan sorunlar” ile karşı karşıyayız.
#SağlıkDÜNYADA 450 milyondan fazla insanı etkileyen ve Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 itibariyle iskemik kalp hastalığından sonra insanlığı en çok etkileyen ikinci büyük sağlık sorunu olacağını ilan ettiği duygudurum bozukluklarını konunun uzmanıyla konuştuk.Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji-ECNP Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi, Harvard Üniversitesi Bipolar Bozukluk Konsorsiyumu Üyesi ve Duygudurum Vakfı-DUVAK Kurucu Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Yıldız bizlerle çok önemli detayları paylaştı.Öncelikle duygudurum sözcüğünün anlamına bakalım.
#1Çocuk ve ergen psikiyatrisi, çocuklarda ve bebeklerin doğumundan başlayarak ergenlik döneminin sonuna kadar (18-20’li yaşlar) bilişsel, ruhsal, akademik ve sosyal alanlardaki gelişimsel süreçlerini, ruhsal bozuklukları, bu gelişimsel süreçlerdeki aksamaları, akademik ve sosyal işlevsellikleri ile ilgilenir. Ruh sağlığı nedir, nasıl iyileşir sizler için derledik.
#Ruh Sağlığıİnsan sağlığı kaliteli bir yaşam sürdürmek için çok önemli bir etmendir. Kaliteli bir yaşamın ilk şartı da düzenli olarak egzersiz yapmaktır. Peki egzersiz nedir, faydaları nelerdir? Aerobik, interval ve izometrik egzersizler nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Egzersiz Nedir Faydaları Nelerdir?Geçen bir yılda bozulan iş-yaşam dengesi, belirsizlik hali ve hastalık endişesi çalışanların önemli bir kısmının ‘tükenmişlik sendromu’ yaşamasına sebep oldu. Psikolojik sağlığın ne kadar önemli olduğunu anlayan şirketlerse masaj hizmetinden ‘iyi hissetmiyorum’ iznine pek çok uygulamayla çalışanlarının tükenmelerini engellemeyi amaçlıyor.
#GazetehaberleriBitkisel yağlar, en doğal tedavi yöntemlerinden biridir. İlaçsız tedavi olmak isteyenlerin ilk tercihi olan bitkisel ürünlere bu yağları da dahil edebiliriz. Çuha çiçeği yağıda faydası saymakla bitmeyen çok özel yağlardan bir tanesidir. Bu yağı daha detaylı öğrenmek için sizde yazımızı okuyabilirsiniz.
#Çuha Çiçeği YağıYapılan bilimsel araştırmalar hep aynı sonucu ortaya koyuyor; sağlıklı bir ilişkiye sahip olmak fiziksel ve psikolojik sağlığımız başta olmak üzere yaşamımızın birçok alanına olumlu katkı sağlıyor. Uzman Klinik Psikolog Ece Koç, 14 Şubat Sevgililer Günü kapsamında yaptığı açıklamada, sağlıklı bir ilişki için 10 altın öneride bulundu; sağlıklı ilişkinin 7 faydasını anlattı.
#Sağlıklı İlişkiÇocukların duygularıyla özellikle de öfkeleriyle başa çıkamayıp streslerini çığlık atarak, bağırarak, bir şeyler fırlatarak ya da bir şeylere vurarak ifade etmeleri nadir görülen bir durum değildir. Öfke krizi olarak adlandırabileceğimiz bu durum hem aileler, hem de çocuklar için oldukça zor ve stresli bir durumdur.
#ÇOCUKCovid-19 pandemisi en çok çocuklar ve ergenleri olumsuz yönde etkiledi. Ebeveynler işsiz, çocuklar okullarından uzak kaldı. Pandeminin yıkıcı etkisi aile içi şiddete neden olurken, şiddetin aktarıldığı durumlardan biri de çocukların yemek yemeyi reddetmesi. Peki, iştahsız çocuğa yaklaşım nasıl olmalı? Uzman Psikolog Arzu Yazar, pandemi günlerinde çocukların yaşadığı zorlukları anlattı.
#ÇOCUKİster yakın tarihli deprem gibi bir felaket, ister araba kazası olsun, ya da bir aile içinde yaşanan uzun veya kısa süren ve şiddet içeren bir süreç olsun, bu olaylar ‘travmatik süreçler’ olarak adlandırılır. İyi de, travmanın çeşidi, şiddeti, süresi ne olursa olsun bazı insanlar çok, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Travmayı nasıl tanımlayacağız?
#ÇdcukKoronavirüs sürecinde hareketsizlik ve yoğun stres gibi nedenler fibromiyalji sendromuna ya da halk arasında bilinen adı ile kas romatizmasına bağlı ağrıların artışına neden oldu. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen fibromiyalji aynı zamanda “süper kadın hastalığı” olarak da biliniyor. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Erdoğan İyigün, fibromiyalji ve fibromiyaljinin neden olduğu ağrılarla baş etme yöntemleri ile ilgili önerilerde bulundu.
#FibromiyaljiVAN’da polislere halkla ilişkiler eğitimi verildi. Seminerde halkla ilişkiler, iletişim, stresle baş etme ve öfke kontrolü konularında polislere bilgiler aktaran Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Meslek Yüksek Okulu'na (MYO) bağlı Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü'nde öğretim görevlisi Yücel İslam, Avrupa ülkeleri ve Japonya'da yapılan araştırmalarda halkın polise desteğinin yüzde 80'nin üzerinde olduğunu, Türkiye'de ise bu rakamın yüzde 60'larda olduğunu söyledi.
#VanBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hülya Ensari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojinin gelişmesi ve yaşamın her alanında yaygın olarak kullanılmasıyla teknoloji bağımlılığının son yıllarda toplumun ve ailelerin en önemli sorunlarından biri haline geldiğini dile getirdi.
#TeknolojiTeknoloji bağımlılığının çocuklar için birçok riski barındırdığını belirten Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hülya Ensari, gençlerin ve çocukların akıllı telefon ile bilgisayar başında olmasına "Çocuk telefonla oyalanıyor, eğleniyor." gözüyle bakılmaması gerektiğini söyledi.
#Çocuk SağlığıCOVID-19 salgınının devam ettiği bu günlerde hem anne babalar hem de çocukları için hayat oldukça zor geçiyor. Hepimiz belirsiz ve zor bir süreçten geçiyoruz. Bu virüsle yaşamaya alışırken stresle baş etme stratejileri geliştirmemiz gerekiyor. Dünya genelinde ülkeler bu krizle farklı şekillerde mücadele ediyor.
#KoronavirüsSınav günü yaklaşırken öğrencilerde hem pandemi nedeniyle değişen sınav tarihi hem de stres ve kaygı nedeniyle sivilce ve akne sorunları sıkça görülüyor. Uzman Doktor Emine Dilek Bahçekapılı Yıldırım, bu dönemde oluşan akne ve sivilcelerle başa çıkmanın yollarını anlatıyor.
#Sınav