Hamilelik bir biyoloji harikasıdır. Ancak yeni araştırmalar bu başarının bir bedeli olabileceğini gösteriyor. Bilim insanları, daha önce hiç hamile kalmamış kadınlara kıyasla hamile kalmış kadınların daha fazla biyolojik yaşlanma belirtisi gösterdiğini tespit etti. Araştırmaya göre, bir kadın ne kadar çok kez hamile kalmışsa, biyolojik yaşlanma hızı da o kadar hızlı oluyor. İşte çok ilginç detaylar…
#HamilelikŞu önemli bilginin akıllarımıza adeta kazınması, iyice yerleşmesi lazım: “Yaşlanmak” bazılarının iddia ettikleri gibi “tedavi edilmesi gereken” bir “hastalık” falan değil, tam aksine “doğal, içten gelen, yavaşlatılabilen ve kontrol edilebilen ama önlenemeyen” biyolojik bir süreçtir.
#YaşlanmaÇay kanserle mücadeleden enfeksiyonları engellemeye, kemiği güçlendirmeden belleği desteklemeye, cildi gençleştirmeden karaciğeri temizlemeye, glutatyonu çoğaltmaktan detoksu ateşlemeye pek çok alanda işe yarayan, hamarat mı hamarat müthiş bir kateşin bombasıdır.
#Osman MüftüoğluO, Dr. Ayşegül Çoruhlu. Nevi şahsına münhasır bir biyokimya uzmanı. İşi, insan biyokimyası. Biz onu ‘Alkali Diyet’le tanıdık. Şimdi ‘Sirkadiyen Beslenme’yle huzurlarımızda. Hep tanışmak istiyordum, fırsat bugüneymiş. Zeki, bilgi, ilgili, meraklı ve muzip biri. Bir de çok fit. Allah’ım o nasıl bir bedendir. Röportaja üç kıyafet ve kolunda iki saatle geldi. Bana iç saatimizi ve dış saatimizi anlatabilmek için. Ben dinlediklerimden etkilendim. Tabii ki çok soru sordum, bir güne sığmadı, Salı da devam edecek.
#Ayşe ArmanO, Dr. Ayşegül Çoruhlu. Nevi şahsına münhasır bir biyokimya uzmanı. İşi, insan biyokimyası. Biz onu ‘Alkali Diyet’le tanıdık. Şimdi ‘Sirkadiyen Beslenme’yle huzurlarımızda. Hep tanışmak istiyordum, fırsat bugüneymiş. Zeki, bilgi, ilgili, meraklı ve muzip biri. Bir de çok fit. Allah’ım o nasıl bir bedendir. Röportaja üç kıyafet ve kolunda iki saatle geldi. Bana iç saatimizi ve dış saatimizi anlatabilmek için. Ben dinlediklerimden etkilendim. Tabii ki çok soru sordum, bir güne sığmadı, Salı da devam edecek.
#Ayşegül ÇoruhluGüzellikte değişmeyen tek bir şey varsa o da genç kalma isteği. Şüphesiz hepimiz genç görünmek istiyoruz. Peki, içilen sigaranın, kullanılan uygunsuz kozmetik ürünlerin cildimize ne kadar zarar verdiğinin farkında mıyız? Yaşam koşullarımızda yapacağımız birtakım değişikliklerle yaşlanmayı geciktirebiliriz. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu anlattı.
#Genç Kalmanın SırlarıAnti-aging kelimesini duyduğunuz zaman ne düşünüyorsunuz? İlk aklınıza gelen “daha genç görünüme sahip olmak” olabilir. Fakat anti-aging, sadece cilt gençleşmesi ve genç görünmekten daha fazlası olmalı. Nitekim antia-aging kavramı günümüzde gençlik yıllarının enerjisine ve sağlığına da sahip olmayı da iddia ediyor.
#MutlulukDünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılından bu yana 9 Şubat’ın “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kabul edildiğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Serap Bilen Hızel, “Her sigaranın ömrünüzden 12 dakika çaldığını unutmayın. 9 Şubat’ı sigaradan kurtulmak için başlangıç günü olarak kabul edin ve bir uzmandan destek alarak sigarayla vedalaşın” dedi.
#Tütün KullanımıCildimizin güzelliğini ve kalitesini etkileyen birçok faktör vardır. Leke, kırışıklık, sarkma gibi yaşlanma belirtileri genetikten çok çevresel faktörler ve yaşam tarzından kaynaklanır. Peki, cildimizi çevresel faktörlerden nasıl koruyabiliriz? Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan anlatıyor.
#BAYER“Organik yaşam” yeni bin yılın sağlık trendi. İmkanı olanlar ve “daha az toksin” peşinde koşanlar, organik beslenerek, en azından “doğal ve katkısız” şeyler yiyip içerek yaşama peşindeler. İyi bir seçimdir, öneriyorum. Hatta bir adım daha ileri gidip “beslenmede olduğu gibi egzersiz seçimlerinizde de organik kalın, hormonsuz, katkısız, doğal yani geleneksel egzersizlere öncelik verin” diyorum. “Peki, nelerdir bu “hormonsuz/katkısız/organik” egzersizler” diye soruyorsanız buyurun...
#Osman MüftüoğluNeden ve nasıl yaşlandığımız henüz tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Muhtemelen de bizi bir değil, birçok şey yaşlandırıyor. Serbest radikaller, yangısal süreçler, hormonal kayıplar, genetik etkenler, çevresel faktörler, beslenme, aktivite, uyku, stres yönetiminiz ve daha pek çok şey yaşlanmadan sorumlu tutuluyor.