Güncelleme Tarihi:
Sigara ve tütün ürünleri kullanımı dünya üzerinde yaşayan milyonlarca insanın sağlığını tehdit ediyor. Ölüme kadar giden başta kanser, KOAH, kalp krizi gibi birçok hastalığın temel nedeni olan sigara kullanımına karşı Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında, 1987 yılından bu yana 9 Şubat, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılıyor. Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Serap Bilen Hızel, 9 Şubat’ın sigaradan kurtulmak isteyenler için önemli bir başlangıç günü olabileceğine dikkat çekiyor. Herkesin sigarayı bırakabileceğini vurgulayan Hızel, “Gerekirse tıbbi destek alarak sigarayı bırakmak mümkün. O yüzden tiryakiler ‘elimde değil ben bırakamıyorum, sinirli oluyorum, kilo alıyorum’ gibi bahanelerin arkasına sığınmamalı. Herkesin sigarayı bırakmasını sağlayacak bir yöntem var” diyor. Uzm. Dr. Serap Bilen Hızel, sigara bağımlılığı ile ilgili şu bilgileri veriyor:
1. HER SİGARA ÖMÜRDEN GİDEN 12 DAKİKA: Sigara kullanan kişilerin kanser nedeniyle ölüm oranı, kullanmayanlardan 15 - 25 kat daha fazla. Hatta yapılan araştırmalarda, içilen her bir sigaranın insan ömründen 12 dakika çaldığı hesaplandı. Dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye’de ise 100 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor.
2. ERGENLİKTE İÇİLİYOR SONRA DA BIRAKILMIYOR: Erişkinlerde sigara kullanımının ergenlik dönemi ile yakından ilişkili olduğu belirtiliyor. Araştırmalar, sigara kullanan erişkinlerin yüzde 90’ının ilk sigaralarını 18 yaşından önce içtiğini gösteriyor.
3. GENÇKEN BIRAK HASTALIKTAN KORUN: Sigara kullanımı hemen hemen vücuttaki tüm organlarda değişik hastalıklara yol açıyor. Sigarayı bırakma, yaşamın daha sonraki dönemlerinde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının erken yaşlarda önlenebilir olması nedeniyle özellikle gençlerde büyük önem taşıyor.
4. NİKOTİNİN OYUNUNA GELMEYİN: Nikotin; sigara, elektronik sigara ve nargile gibi yöntemlerle dışarıdan alındığında başlangıçta hoşlanma duygusu, gevşeme ve rahatlama hissi veriyor. Nikotinin yarattığı hoşlanma duygusu ve konsantrasyonu artırıcı etkisi, kişilerde tekrar sigara içme ihtiyacına yol açıyor. Bir süre sonra tolerans gelişiyor ve kanda azalan nikotin seviyesi, ortaya çıkan huzursuzluğu giderebilmek için güçlü sigara içme isteği oluşturuyor.
5. NİKOTİN YOKLUĞU HUZURSUZ EDİYOR: Nikotin, diğer bağımlılık yapan maddelerle kıyaslandığında daha fazla bağımlılık yapma potansiyeline sahip. Bir süre sonra artık kişiler sigarayı zevk almaktan çok huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı, ani sigara içme isteği gibi nikotin yoksunluk belirtilerini yaşamamak için tüketmeye başlıyor. Nikotin bağımlılığı, sigara kullanımının sürdürülmesinde en önemli etken oluyor.
6. YENİDEN BAŞLIYORSANIZ BAĞIMLISINIZ: Sigarayı bırakma döneminde hissedilen yoksunluk belirtilerinin tedavi edilmesi gerekiyor. Bu dönemde, fizyolojik olarak bağımlı kişilerde nikotin yoksunluk belirtileri, yeniden sigaraya başlamalarında önemli bir rol oynuyor.
7. VÜCUTTAKİ ANTİOKSİDANLARI TÜKETİYOR: Sigara, tütün ürünleri ve elektronik sigara kullanımı; tüm doku ve organlarımızda hücre düzeyinde ciddi ‘oksidatif hasar ve oksidatif stres’ oluşturarak bizi erkenden yaşlandırıyor. Oksidatif hasar, hücre düzeyinde paslanma olarak tanımlanabilir. İnsan vücudu, C vitamini, D vitamini gibi daha pek çok antioksidan maddeye ihtiyaç duyar. Sağlıklı bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacı 60-75mg, gebelerin 80-90 mg iken, sigara içenlerde bu oran 150-200 mg’a kadar çıkar. Sigara içenlerin, oluşan bu pası temizlemek için de daha çok antioksidan maddeye ihtiyaçları olur.
Sigara ve tütün kullanımını bıraktığınızda;