Bir grup Türkiye kökenli göçmen aydının 15 yıl önce hayat verdiği ‘Frankfurt Felsefe Kulübü’, Almanya’da her hafta düzenli olarak Türkçe sunumların gerçekleştirildiği en uzun ömürlü kurumların başında yer alıyor. ‘Her çarşamba felsefe günüdür’ sloganıyla kurulan kulüp, 15 yıldır hemen her çarşamba günü akşamı, önceden belirlenen bir konudaki sunumu dinlemek ve tartışmak üzere toplanıyor.
#Frankfurt Felsefe KulübüDERİN, çok derin bir ruh... Öyle olmasa nasıl çıkar yüzlerce şiir, şarkı? Ama başarının sadece incelikli bir ruhla olmayacağını, disiplinli ve çok çalışarak, durmadan kendini yenileyerek, katarak, üreterek gösteriyor Can Bonomo... O, gerçek bir sanatçı! Ben oldum olası kendisini çok beğenerek takip ederdim, tanışınca daha da sevdim ve artı olarak saygım arttı. Bizi Çeşme Alaçatı’daki mütevazı ama oldukça zevkli dekor edilmiş evlerinde ağırladılar. Kendisi gibi sanatçı olan eşi oyuncu Öykü Karayel, arkadaşları, köpekleri ile sıcacık bir yuva izlenimi oluştu bende. Sehpada birkaç kitap, en üstte Spinoza’nın eseri. Ben bir yorum yapıyorum (sadece soru sormuyorum). O yorumuma yorumunu katıp, üzerine daha bilimsel bilgilerle donatıyor. Dövmeleri, kendine ait stiliyle kolay ve kestirme yargılara varılsa da Can Bonomo kendi tarzını oturtmuş, saygı duyulması gereken ve sanata, şarkılara kalıcı eserler bırakan genç ama kökleri sağlam biri. Bu hafta 6’ncı albümü çok yakında çıkacak olan Can Bonomo’yla bir araya geldik. Keyifli okumalar...
#1Felsefede örnek yoktur, filozof örnek vermez. ‘Felsefe Nedir?’ sadece bir literatür kitabı değil, aynı zamanda felsefe kamuoyuna yönelik bir kitap. André Comte-Sponville’in sık sık örnek vermesi bu nedenle. Ama bunu ustalıkla yapıyor; örnekleri parantez içine alarak örtüyor.
#Felsefe Nedir?Şiirimizin önemli isimlerinden Yücel Kayıran’ın yeni kitabı ‘Stasis’, şairin felsefi derinliğine yeni katmanlar ekliyor. “Tekrara tekrar yenilmiş olmanın geçmişine gitmek gerekir” diyen Kayıran’la yeni şiirlerini ve bu şiirlere giden yolu konuştuk.
#Yücel KayıranAlman idealizminin önemli isimlerinden Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling’in temel kitabı kabul edilen ‘Transandantal İdealizm Sistemi’, yayımlanmasından 222 yıl sonra Türkçeye çevrildi. Merve Ertene, herhangi bir çevirmen değil; doktorasını Schelling üzerine yapmıştı.
#Transandantal İdealizm SistemiFrédéric Lenoir’ın denemeleri ‘hayatta kalmaya ve olgunlaşmaya dair’ bir elkitabı. COVID-19 krizinin ardından dünyanın gidişatını ele alan düşünür; Spinoza, Nietzsche, Epiktetos gibi pek çok filozofa atıf yaparak çağımızın gerçeklerini olduğu gibi kabul etmeye çağırıyor.
#Frédéric LenoirFelsefe ve sanat tarihi eğitimi alan, zihin felsefesi üzerine yaptığı doktorasına devam eden Pelin Dilara Çolak’ın YouTube kanalı ‘Dilozof’ 300 bin aboneye ulaştı. Kanalında hem “Hiç doğmasak daha mı iyi olurdu”, “Hakikat nedir” gibi büyük sorulara yanıt arayan hem de “Nasıl felsefi düşünülür”, “Felsefeye nereden başlamalı” gibi rehber içerikler paylaşan Çolak’la konuştuk.
#Pelin Dilara ÇolakBaran Saldanlı ‘Varım! Ama Neden?’de bilim, din ve felsefenin rehberliğinde insanın varoluş amacına dair sorular soruyor. Tektanrılı dinlerden Mevlana gibi İslam âlimlerine; Spinoza, Nietzsche gibi düşünürlerden Einstein, Schrödinger gibi biliminsanlarına ve Uzakdoğu felsefesine dek genişletiyor araştırmasını.
#Baran Saldanlı‘Psikanaliz Defterleri’nin 8’inci parçası olan, ‘Çocuk ve Ergenlik Çalışmaları/Utanç ve Suçluluk’, zihnimizin entelektüel eğitimiyle değil, hayatımızla ilgili bir kitap. ‘Utanç’, “nasıl bir insan olacağımız” sorununun ilgili olduğu ölçüde, insan hayatının da merkezine, yani ergenlik dönemine odaklanır.
#Utanç Ve SuçlulukİBB Meclisi’nde 20 sıra No’lu gündem maddesi, önceki gün CHP grubunda büyük sıkıntı yarattı. Konu, İBB mülkiyetinde olan, halihazırda içinde 2032 yılına kadar kiracısı bulunan bir otelin satılması için Ekrem İmamoğlu’na yetki verilmesiydi. (İlk satış, gerekli rekabet ortamı oluşmadığı için mahkeme kararı ile iptal edilmişti.)
#İBBHélène L’Heuillet, kriz anının, şimdinin içinden düşünen bir filozof. Ele aldığı konular, şehir toplumlarının yaşadığı acil sorunlar. Şimdinin içinde zaman, yakalanamayan, döngüsel bir şeydir. Kendi kuyruğunun peşinde olan yılan gibi... L’Heuillet, ‘Gecikmeye Övgü’de tam da böyle bir duruma odaklanıyor.
#Hélène L’HeuilletSpinoza ontolojiye, kendi döneminin alternatifleri olan ne metafizik içinde ne de teoloji içinde yer açar; onun yer açtığı felsefi zemin natüralizmdir. Editörlüğünü Eylem Canaslan ile Cemal Bâli Akal’ın yaptığı ‘Natüralizm ya da Yitirirken Doğayı Hatırlamak’ bu bağlamın açılımı ve devamlılığı...
#SpinozaAnthony Gottlieb, ‘Aydınlanma Rüyası: Modern Felsefenin Yükselişi’nde, Avrupa’nın felsefe tarihine katkısı üzerine yeni bir sınıflandırma öneriyor. Bu katkı, 19’uncu yüzyıl Alman ve 20’nci yüzyıl Fransız felsefeleriyle sınırlandırıldığında, göz ardında kalan bir dönemi ve bölgeyi öne çıkarıyor. 1630’lardan Fransız Devrimi arifesine kadarki dönemde ortaya çıkan Avrupa felsefesini...
#Aydınlanma RüyasıTrajedi, krizin kendisidir; aporia (çıkışsızlık) durumuyla yüz yüze gelmektir. Şairliğin ya da entelektüelliğin kıstası, risk almaktır. Hakikat risk içerir. Riski göze almayan hakikati dile getiremez. Terry Eagleton, aynı anda Türkçeye çevrilen üç kitabı ‘Trajedi’, ‘Akıl, İnanç ve Devrim’ ve ‘Materyalizm’le bu riski göze almış görünüyor.
#Terry Eagleton24 Kasım'da doğanlar yay burcudur. Yayın anlaştığı burçlar Oğlak, Terazi ve Kova, anlaşamadığı burçlar ise İkizler ve Yengeçtir. Doğa sporları, kamp yapmak, fotoğraf çekmek ve dans etmek, Yay burcunun hobileri arasında yer alıyor. 24 Kasım hangi burç? Tarihte bugün doğan Türk ve yabancı ünlüler kim? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yay Burcu