Paylaş
Toros Dağları’nın batı uzantılarından Bey Dağları’nın silüeti ve Akdeniz’in sonsuz maviliğinin oluşturduğu doğal dekora bir de dolunay eklenince masalsı bir atmosferde buluyorsunuz kendinizi. İşte o masalsı sahnede bu yıl Antalya Akra Caz Festivali’nin beşincisi gerçekleştirildi. Açılışında bulunduğum festivalin kapanışını dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say yaptı 17 ve 18 Haziran tarihlerinde verdiği iki muhteşem konserle.
Say’ın ‘Portreler’ ismini verdiği, Fikret Otyam, Ahmet Say, Yaşar Kemal, Yıldız Kenter, Türkan Saylan, Nejat Eczacıbaşı, Şarık Tara ve Tarık Akan gibi alanında derin izler bırakmış ustalar için bestelediği yeni projesinin dünya prömiyeriydi aynı zamanda. Konserlerde Fazıl Say’a flütüyle usta müzisyen Bülent Evcil eşlik etti.
‘KENDİMCE HEDİYE VERMEK İSTEDİM’
Fazıl Say konserde yaptığı konuşmasında “Hepimiz Antalya Akra Caz Festivali ile gurur duyuyoruz. Böylesine harika bir topluluk karşısında Akdeniz eşliğinde çalmak muhteşem. Bu yüzden ben de, benim hayatımda çok özel yeri olan bu insanlar için bestelediğim eserimin dünya prömiyerinin özellikle burada gerçekleşmesini arzu ettim. Onlara müziğimle şükranlarımı sunarak, kendimce bir hediye vermek istedim” dedi.
5. Antalya Akra Caz Festivali’nde müzikseverler Igor Butman, Fantine, Moskova Caz Orkestrası, Akra Jazz Band, Imany, Deli Bakkal, Kokoroko, Önder Focan Group, China Moses, Neşet Ruacan Quartet, Antonio Lizana Ensemble, August, Kick The Switch, Afroloji, Onat Murat Trio, Mark Eliyahu ve Esra Kayıkçı Band’ı dinleme fırsatı buldu.
Antalya’ya yakışan Akdenizli bir festival oldu Antalya Akra Caz Festivali.
BABA OLMAMIŞ FELSEFECİLER
YAZAR ve çevirmen Kaan H. Ökten Babalar Günü’nde hiç baba olmamış felsefecileri listelemiş. Sosyal medya hesabından paylaştı. Çocuk büyütmek ve felsefe arasında bir seçim yapmak gerekiyor galiba. En azından örnekler onu gösteriyor. İşte baba olmayan en baba felsefeciler listesi:
- Platon
- Spinoza
- Hobbes
- Locke
- Leibniz
- Hume
- Kierkegaard
- Kant
- Nietzsche
- Wittgenstein
- Adorno
- Sartre
- Foucault
REFİK ANADOL NFT KOLEKSİYONU YAPACAK
DÜNYANIN önde gelen dijital sanatçılarından Refik Anadol’un NFT olarak satışa sunduğu eserleri kendi alanında rekor kırarak milyon dolarlara alıcı buluyor. Anadol’un ‘Machine Hallucinations Nature Dreams: Al Data Sculture 2021 1/1’ (Makine Halüsinasyonları: Doğa Rüyası) adlı eseri NFT olarak satışa sunulduğu OpenSea platformunda 300 bin 69420 Etherium’a (1 milyon 184 bin 546 dolara) alıcı bulmuştu. 2021’in aralık ayında yapılan satış, Anadol’un KÖNİG Galeri’deki ikinci büyük ölçekli kişisel sergisi kapsamında düzenlenen müzayedede geldi.
Refik Anadol’un bir diğer rekoru ise geçen mayıs ayında Barcelona’daki ünlü Casa Batllo evinin ön cephesini yeniden tasarlayarak ortaya çıkardığı ‘Casa Batllo: Yaşayan Mimari’ adlı dinamik NFT eserinin satışında kırıldı.
New York Rockefeller Plaza’daki Christie’s Müzayede Evi’nde düzenlenen açık artırmada tek NFT eser olarak dikkat çeken Refik Anadol imzalı ‘Casa Batllo: Yaşayan Mimari’ komisyonlarla birlikte 1 milyon 380 bin dolara alıcı bulmuştu.
5 BİN ESER GELDİ
Dünyanın takip ettiği Refik Anadol bu kez sanatçı değil koleksiyoner olarak çıkıyor karşımıza. Sosyal medya hesaplarından yaptığı bir çağrıyla Türkiye’de NFT üretimi yapan sanatçılardan bir koleksiyon yapacağını duyurdu. Anadol, “Sevgili dostlar, bir süredir üzerinde düşündüğüm bir projeyi başlatıyorum! Ülkemizde NFT ile sanatını paylaşanları araştırıp kapsamlı bir koleksiyon yapmak istiyorum. Lütfen işlerinizi buradan paylaşın. Bu thread altında veri olarak da araştırmak istiyorum” diyerek sanatçıların eserlerini kendisine ulaştırmasını istedi.
Refik Anadol henüz bir alım yapmamış ama haziran başındaki bu çağrıya yaklaşık 5 bin eser gelmiş. Bu sayı gösteriyor ki NFT üretimine en hızlı ayak uyduran ülkeyiz.
Paylaş