Almanya’da ana muhalefetin küçük kanadı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Augsburg kentinde yapılan ve iki gün süren kurultayında, “Erken seçim” söylemi sık sık gündeme geldi. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder de partinin Genel Sekreteri Martin Huber de Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt de “Erken seçim”, “Erken seçim” diye tutturdu.
#AlmanyaCSU’nun hafta sonu kurultayında hükümete sert eleştiriler yöneltildi. Almanya’da çöküşün sorumlusu olarak koalisyonu gösteren CSU lideri Söder “Şansölye Scholz’u emekliye sevk edeceğiz” derken, CDU lideri Merz ise iktidarı devraldığımızda önceliğimiz ülkemizin özgürlüğü korumak olacak. İç ve dış güvenliği korumak ve sağlamak olacak” diye konuştu.
#AlmanyaAlmanya’daki son üç eyalet seçimlerinde aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ile Sol Parti’den ayrılanların 9 ay önce kurduğu sol popülist ‘Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin’ (BSW) partilerinin yüksek oy alması, ülkenin demokratik sisteminin işleyişinde ciddi bir sorun oluşturuyor.
#AlmanyaAlmanya’da köklü partilerde ve partiler arasında yazılı olmayan birtakım kurallar vardır. Kimler veya hangi partilerle iş birliği yapıp yapmama, ortaklık edip etmeme kuralı da bunlar arasındadır. Sosyal Demokrat Parti (SPD) de, Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) de, Hür Demokrat Parti (FDP) de, Anayasa’nın 23 Mayıs 1949 tarihinde kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde baştan itibaren birbirleriyle ortaklık ederek koalisyon hükümeti kurdular.
#ALMANYAAlmanya’da çifte vatandaşlığa olanak sağlayan yeni ‘Vatandaşlık Yasası’ 27 Haziran’da yürürlüğe girecek. Belki yüz binlerce kişi vatandaşlık için başvuru yapacak. Ancak yapılan bir araştırmaya göre bugüne kadar yapılan ve halihazırda bekleyen 204 binden fazla vatandaşlık başvurusu için hâlâ sonuç bekleniyor.
#AlmanyaAlmanya’da yıllardır Yahudi ve İslam karşıtlığı ile sığınmacı düşmanlığı yapan, ırkçı politikalarla oylarını yükseltmeye çalışan sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) yeni hedefi minareler oldu. AfD’liler, Bavyera Meclisi’ne, eyalet genelinde minare yapımının yasaklanması için ‘İnşaat Yönetmenliği’nde değişiklik içeren bir tasarı sundu.
#ALMANYASPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, Almanya’da evli olmadan birlikte yaşayan insanların sosyal durumlarını güçlendirmek için yeni bir model hazırladı. ‘Sorumluluk Topluluğu’ olarak adlandırılan ve Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann tarafından tanıtılan projeyle, bekar insanların günlük yaşamda birbirlerine daha iyi destek olabilmeleri sağlanacak.
#Marco BuschmannModern Vatandaşlık Yasası’nın yürürlüğe girmesi için son bir adım kaldı. Federal Meclis’ten sonra Eyaletler Meclisi de koalisyon ortaklarının hazırladığı yasayı onayladı. Şimdi sıra Cumhurbaşkanı Steinmeier’de. Steinmeier’in imzalamasının ardından yasa üç ay sonra (mayıs ayında) yürürlüğe girecek.
#ALMANYAEvet... Bir yılın daha sonuna geldik... Sancılı ve sıkıntılı, acı dolu bir yıldı... Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş, Hamas’ın İsrail’e saldırısı üzerine İsrail’in Gazze’de giriştiği bombalı katliam... Türkiye’de on binlerce insanımızın yaşamını yitirdiği deprem felaketi... Enerji krizi... Enflasyon, fiyat artışları...
#AlmanyaAlmanya’da Yeşiller ve FDP ile ortaklık eden SPD’li Başbakan Olaf Scholz’un koalisyonda yaşanan huzursuzluklar yüzünden iyice gözden düştüğü ortaya çıktı. Scholz, INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında, ‘Almanya’da en sevilen 20 politikacı’ sıralamasında 17’nci sıraya geriledi. Savunma Bakanı Pistorius ise ilk sırada.
#AlmanyaAlmanya’da yasama döneminin yarısına gelindi. Ancak SPD, FDP ve Yeşiller arasındaki üçlü koalisyon hükümetine olan güven dibe vurdu.ARD-DeutschlandTrend için yapılan ankette federal hükümetin çalışmalarından duyulan memnuniyet, Aralık 2021’de göreve gelmesinden bu yana yeni bir düşük seviyeye ulaştı. SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin çalışmalarından ‘çok memnun’ ya da ‘memnun’ olanların oranı sadece yüzde 19 oldu. Bu oran ağustos başına kıyasla yüzde 2 daha düşük. Ankete katılanların yüzde 79’u ise ‘daha az memnun’ ya da ‘hiç memnun değil’.
#AVRUPADAN HABERAlman Anayasası’nın 23 Mayıs 1949 tarihinde kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti, şimdiye kadar hep ‘koalisyon hükümetleri’ ile yönetildi. Almanya’nın CDU’lu ilk Başbakanı Konrad Adenauer döneminde, 1949-1963 yıllarında CDU/CSU zaman zaman FDP ve Alman Partisi (DP), FDP ve Özgür Halk Partisi (FVP) İLE ‘üçlü koalisyonlar’ oluşturulsa da daha sonraki yıllarda hep CDU/CSU-SPD ve CDU/CSU-FDP veya SPD-FDP’nin oluşturduğu ‘ikili koalisyonlar’ iktidarda söz sahibi oldu.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da koalisyon hükümeti, 30 saat süren maraton görüşmelerinde uzlaşmaya vardı. Yenilenebilir enerjili ısıtma sistemi, demir yolları ağı örülmesi ve yeni otoyollar yapılması, 2035 yılından sonra da ‘E-Yakıt’ tüketimli yeni araçların trafiğe çıkmasına izin verilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
#AlmanyaAlmanya’da devlet daireleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan göçmen kökenlilerin sayısının oranının hâlâ çok düşük olduğu belirlendi. Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, “Kamudaki göçmen kökenli sözleşmeli personel ve memur sayısını artırmakta kararlıyız” dedi.
#Almanya23 Mayıs 1949 tarihinde Alman Anayasası’nın kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde ilk genel seçimler 14 Ağustos 1949’da yapıldı ve Federal Meclis’e 402 milletvekili girdi. Seçim Yasası’nda yapılan değişiklikle 1953 yılındaki seçimlerde milletvekili sayısı 487’ye yükseldi. Daha sonraki dönemlerde her 4 yılda bir yapılan genel seçimlerde milletvekili sayısı 496 ile 499 arasında kaldı.
#AVRUPADAN HABER