Almanya’da hükümete güven dibe vurdu: Ekonomide seçmen muhalefete güveniyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da hükümete güven dibe vurdu: Ekonomide seçmen muhalefete güveniyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2023 11:29

Almanya’da yasama döneminin yarısına gelindi. Ancak SPD, FDP ve Yeşiller arasındaki üçlü koalisyon hükümetine olan güven dibe vurdu.ARD-DeutschlandTrend için yapılan ankette federal hükümetin çalışmalarından duyulan memnuniyet, Aralık 2021’de göreve gelmesinden bu yana yeni bir düşük seviyeye ulaştı. SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin çalışmalarından ‘çok memnun’ ya da ‘memnun’ olanların oranı sadece yüzde 19 oldu. Bu oran ağustos başına kıyasla yüzde 2 daha düşük. Ankete katılanların yüzde 79’u ise ‘daha az memnun’ ya da ‘hiç memnun değil’.

Haberin Devamı

ARD-DeutschlandTrend’e göre en büyük sorun olarak gözüken ekonomi konusunda seçmen muhalefete daha çok güveniyor. CDU/CSU’ya güven yüzde 35 olurken, SPD’nin ekonomik sorunları çözebileceğine inananların oranı sadece yüzde 13 oldu. Yeşiller’in ekonomi konularındaki yeterliliğine güven ise sadece yüzde 4 olarak belirlendi. Ekonomi konularında FDP’ye güven ise yüzde 12. Ankete katılan her dört Alman’dan biri ekonominin öncelikli olması gerektiğine inanıyor. Seçmenlerin yüzde 28’lik bir kesimi ekonomiyi şu anda en önemli iki siyasi sorundan biri olarak görüyor. İkinci sırada ise yüzde 26’lik bir kesim tarafından dile getirilen göç ve iltica konuları geliyor. Almanlara göre her iki konu da son aylarda daha önemli hale geldi.

GELECEĞE BAKIŞTA KARAMSARLIK
Geleceğe bakış konusunda da karamsarlık hâkim. Almanların yüzde 46’sı bir yıl sonra ekonomik durumun bugünkünden daha kötü olmasını bekliyor. Yaklaşık her 10 Almandan dördü ekonomik durumun değişmeyeceğini düşünüyor. Sadece yüzde 13’ü bir yıl içinde ekonomik durumun bugünkünden daha iyi olmasını bekliyor.

BAKMADAN GEÇME!