Hessen’de CDU, Bavyera’da CSU önde

Güncelleme Tarihi:

Hessen’de CDU, Bavyera’da CSU önde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2023 11:02

Hessen’de Yeşiller’in ‘cephe değiştirmesi’ halinde Yeşiller, SPD ve FDP koalisyonu mümkün gözükürken, hükümet ortağı Özgür Seçmenler’in liderinin adı Yahudi düşmanlığına karıştığı için Bavyera’da koalisyonun sürdürülmesi tehlikeye girdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Hessen ve Bavyera eyaletlerinde 8 Ekim’de yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimleri yaklaşırken, olası koalisyon hesapları da yoğunlaştı. Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Hessen’de bu hafta sonu seçimler olsa CDU’nun yüzde 29 oy alarak ‘en güçlü parti’ konumunu koruyacağı belirlendi. Yeşiller’in yüzde 20, Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser’i başbakan adayı gösteren SPD’nin 19, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) yüzde 16 ve FDP’nin yüzde 7 oy alacağı saptandı. Son dönemlerde iç sürtüşmeler yaşanan Sol Parti’nin ise yüzde 2-3 arasında oy alarak yüzde 5 barajını aşamayacağı da ortaya çıktı. Bu veriler ışığında CDU’lu Eyalet Başbakanı Boris Rhein’ın partisinin 2014 yılında Yeşiller’le oluşturduğu koalisyonu sürdürmesinin veya SPD ile ortaklık etmesinin mümkün olduğuna dikkat çekildi. Ancak Yeşiller’in ‘cephe değiştirmesi’ halinde SPD, FDP ve Yeşiller’in, federal düzeyde de olduğu gibi ‘Trafik Lambası Koalisyonu’ (kırmızı-sarı-yeşil) oluşturmanın mümkün olacağına işaret edildi.

Haberin Devamı

CSU AÇIK ARA ÖNDE
Bavyera’da yapılacak seçimlerde de CSU’nun yıllardır olduğu gibi yine ‘en güçlü parti’ konumunu koruyacağı saptandı. Civey tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında CSU’nun yüzde 39, Yeşiller’in yüzde 15, AfD’nin yüzde 13, Özgür Seçmenlerin (FW) yüzde 12, SPD’nin yüzde 10, FDP’nin yüzde 4 ve Sol Parti’nin yüzde 2 oy alacağı kaydedildi. Bu veriler ışığında CSU’lu Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder’in FW ile 2018 yılında oluşturduğu koalisyon hükümetini sürdürmesi mümkün olduğu halde, FW lideri ve Bavyera Ekonomi Bakanı Huber Aiwanger’in adı Yahudi düşmanlığına karıştığı için ortaklık tehlikeye girdi. Seçim kampanyasında baştan beri Yeşiller’le de, SPD’yle de, sağ popülist AfD’yle de ortaklık etmek istemediklerini ilan eden Söder’in tutum değiştirmek zorunda kalabileceği de belirtildi.

SAKSONYA’DA AfD
Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Saksonya’da sağ popülist AfD gücünü artırmayı sürdürdü. Saksonya’da 1 Eylül 2024 tarihinde yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimleri öncesi AfD’nin oy oranı yüzde 30’ları geçti. INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında AfD’nin yüzde 35, CDU’nun yüzde 29, Sol Parti’nin yüzde 9, SPD’nin yüzde 7, Yeşiller’in yüzde 6, FDP’nin yüzde 5 oy alacağı belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!