Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da koalisyon hükümetini oluşturan SPD, FDP ve Yeşiller arasında ileriye dönük hedefler konusunda yaşanan görüş ayrılığı giderildi. Pazar akşamı başlayan ve daha önceden planlanmış resmi Hollanda ziyareti nedeniyle pazartesi günü öğleden sonra ara verildikten sonra salı sabahı Başbakanlık binasında yeniden bir araya gelen ‘Koalisyon Komisyonu’, 30 saat süren görüşmelerin ardından uzlaşmaya vardı. “Hedef en büyük halk ekonomisinden birini daha da modernleştirmek” diyerek görüşmeleri başlatan Şansölye Olaf Scholz, uzlaşmaya varıldıktan sonra yaptığı ilk açıklamasında, “Almanya’yı daha da modernleştireceğiz” dedi. Varılan uzlaşmayla hükümet partileri rahat bir nefes aldı. İşte komisyonda anlaşmaya varılan konular;
YENİLENEBİLİR ENERJİLİ ISITMA: Komisyonda, 2024 yılından itibaren ülke genelinde inşa edilecek konutlara yüzde 65’i yenilenebilir enerji tüketecek ısıtma sistemi monte edilmesi karara bağlandı. Eski konutlarda gaz ve petrollü ısıtma sistemine devam edilmesi, ancak bu alanda ileriye dönük olarak yeni teknolojilerin değerlendirilmesi de kararlaştırıldı.
DEMİR YOLLARI AĞI: Yeni demir yolları ve yeni otoyollar inşa edilmesi konusunda da uzlaşmaya varıldı. Henüz bir rakam belirlenmediği halde TIR ve kamyonlar için alınan ‘otoyol parası’nın artırılması ve elde edilecek gelirin yüzde 80’inin demir yolları, geri kalanının da otoyol yapımına harcanması öngörüldü. Aynı zamanda yeni inşa edilecek otoyollar boyunca güneş ve rüzgâr enerjisi panelleri yerleştirilmesi de kararlaştırıldı. Yeni demir yolları ağı için 2027 yılına kadar 27 milyar Euro’ya gereksinim duyulacağı belirtildi.
2045’TE ‘İKLİM NÖTR’: Koalisyon Sözleşmesi’nde de yer aldığı şekilde hükümetin 2045 yılında ‘iklim nötr’ hedefine ulaşması vurgulandı. Ancak 2035 ve 2040 yılına dönük ‘negatif emisyon’ hedeflerinin zamanla belirlenmesi kararlaştırıldı.
E-YAKILI ARAÇLARA İZİN: Avrupa Birliği’nin (AB) 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel motorlu yeni araçların trafiğe çıkmasına izin verilmemesine rağmen içten yakıtlı ‘E-Yakıt’ (E-Fuels) kullanılan araçların bu yasaktan muaf tutulmasını kabul etmesi, özellikle koalisyonun küçük ortağı FDP’yi rahatlattı. 2035 yılından itibaren de sentetik yakıt (E-Yakıt) tüketen yeni araçlara trafiğe çıkma izni verilmesine devam edilmesi kararlaştırıldı. Aynı zamanda otoyollardaki petrol istasyonlarında elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonlarının artırılması da karara bağlandı.
GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİ: Almanya genelinde yenilebilir enerjiye daha fazla ağırlık verilmesi için yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesi ve olanak sağlanması da kararlaştırıldı. Rüzgâr ve güneş enerjisi panelleri yerleştirilmesine daha hızlı izin verilmesi için yasal düzenlemelerin en kısa zamanda hayata geçirilmesi öngörüldü.
MUHALEFETTEN ELEŞTİRİ
Başta ana muhalefet CDU/CSU olmak üzere Sol Parti ile sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD), hükümet partilerini Almanya’yı yönetme yetisine sahip olmamakla suçladı. CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz, “Çok açık bir biçimde Almanya’da tam bir hükümet krizi yaşanmakta” dedi. Sol Parti Eş Başkanı Janine Wissler, Scholz hükümetinin somut kararlar verme yetisinden uzak olduğu görüşünü savunurken, “Bu tam bir bloke etme koalisyonudur” değerlendirmesinde bulundu. AfD de SPD, FDP ve Yeşiller koalisyonuna “İç tartışma ve sürtüşmeler yüzünden ülkeyi yönetmeye zaman bulamıyorlar” eleştirisinde bulundu.