Türkçe, anlamlarına ve cümlelerin oluşturduğu düzene göre oluşan bir dildir. Türkçenin doğru kullanımı için anlam farklılıklarına da dikkat edilmesi gerekir. Bu kurallara göre de Türkçede anlamlar iki farklı gruba ayrılıyor. Soyut ve somut anlam olarak ikiye ayrılan anlatımlar çoğu zaman birbirleri ile karıştırılabiliyor. Soyut anlam nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
#EğitimSonsuzluk işareti, 8 rakamının yatay konumlanması ile benzerlik göstermektedir. Ölümsüzlük, sonsuzluk, süreklilik gibi bir anlam ifade eden sonsuzluk işareti, (∞) şeklinde yazılmaktadır. Peki, Sonsuzluk işareti klavye ve telefonda nasıl yapılır? İşte, sonsuzluk emojisi ve işareti kopyalama yöntemi
#Sonsuzluk İşaretiSon iki üç yıldır tamamen ‘kendine kapanıp’ yoğun bir tempoda 50’ye yakın büyük resim üreten usta sanatçı Ergin İnan, 80’inci yaşını EArt Galeri’deki ‘Ben, Ergin İnan’ başlıklı sergiyle kutluyor. Karakteristiğini yansıtan böcekler, kelebekler ve ‘soyut patlamalar’dan oluşan sergiyi İnan’la konuştuk.
#Ergin İnanDilde kullanılan sözcükler duygu ya da düşüncelerin sesler yoluyla ifade edilmesini sağlar. Varlıklara ait olan kavramlardan hareketle somut anlam taşıyan bir kelimenin soyut anlam ifade edecek şekilde kullanılması ile soyutlama ortaya çıkmaktadır. Peki, soyutlama ne anlama gelir? Nasıl soyutlama yapılır? Soyutlama örnekleri nelerdir? İşte, soyutlamanın ne olduğu ve nasıl yapılacağı ile ilgili detaylar.
#AraştırmaArap Alfabesinin ilki harf olan ''Elif'', İslam dininde ve tasavvuf edebiyatında Allah'ın birliğini ve tekliğini simgeler. Örneğin Kanuni Sultan Süleyman'ın yazdığı ''Kadd-i yari kim halkın serv görür kimi elif / Cümlenin maksudu bir amma rivayet muhtelif'' beytinde, Elif kelimesi, vahdetin sembolü olarak kullanılmıştır. Lamelif ise, lam ve elif harflerinin terkibidir. Bu terkipte ''lam'', Allah'ın yeryüzüne halife olarak atadığı kulun sembolüdür. Lamelif şiirinin türü, içeriği ve şairi hakkında tüm detayları derledik.
Tasavvufi ve dini eserlerde yer alan birçok karakterin kaynağı Kuran'ı Kerimdir. Her ne kadar Kuran'ı Kerim'de adı geçmese de Hızır da bu karakterlerin arasında yer alır. Tasavvufi menkıbelerde Hızır ile İlyas'ın ab-ı hayattan içip sonsuza kadar yaşayacaklarından ve zor durumda kalan müminlere yardım ettiklerinden bahsedilir. Bunun dışında, edebiyatımızda Hızır'ı konu edinen birçok şiir ve öykü kalem alınmıştır. O şiirlerden biri olan Hızırla Kırık Saat kimin eseridir? Şiirin biçimsel özellikleri, türü ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.
Arapça kökenli bir sözcük olan müşebbehe, teşbih kelimesinden türetilmiştir. Teşbih, benzetme yapmak anlamına gelirken müşebbehe kendisine benzetilen demektir. Arapçada sıfatlar ismi fail ve sıfat-ı müşebbehe olmak üzere ikiye ayrılır. Geçici olan sıfatlar ismi fail olarak adlandırılırken, uzun süreli ya da kalıcı sıfatlar için sıfat-ı müşebbehe olarak nitelendirilir. Sıfat-ı müşebbehe konusunu örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte derledik.
#Sıfat-I MüşebbeheKelimeler somut ve soyut olmak üzere iki farklı şekilde ele alınır. Böylece taşımış olduğu anlamlar üzerinden farklı yerlerde cümle içerisinde veya tek başına kullanılır. Peki somut anlam nedir? Somut anlam örnekleri ile konu anlatımı hakkında detayları derledik.
#Eğitimİnsan davranışlarını konu alan birçok bilim dalı bulunmaktadır. İnsanlar birbirinden farklı özelliklere sahip oldukları için olaylara ve durumlara gösterdikleri tepkilerde farklılık göstermektedir. Bu durumun bir sonucu olarak insan davranışlarının altında yatan nedenleri araştırma konusu edinen pek çok bilim dalı mevcut olmaktadır. Bu bilim dallarından biri de Bilişsel psikoloji olmaktadır. Peki, kognitif nedir? Tıpta bilişsel psikoloji ilgi alanları nelerdir? İşte, bilişsel psikoloji hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri için gerekli olan detayları derledik.
#KognitifAvustralyalı bir cinsellik eğitmeni olan Deanne Carson tarafından ortaya atılan 'çocuklarda rıza kültürü' tartışması sosyal medyayı ikiye böldü. Bebeklerin bezini değiştirirken ya da üzerini değiştirirken rıza alma önerisini saçma bulanlar da oldu hak verenler de... Peki uzmanlar bu konuda neler söylüyor? İşte 5 uzmandan 5 farklı yanıt...
#Çocuk GelişimiZeka, bireylerin çevreye uyum sağlaması şeklinde tasvir edilebilir. J. Piaget’e göre insanlar bazı bilişsel şemalara sahiptir. Bunlardan biri de somut işlemler dönemi olarak isimlendirilir. Peki, somut işlemler dönemi nedir ve hangi yaşlarda başlar? Bu yaşlarda yapılabilecek etkinlikler nelerdir? Somut işler dönemi hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Somut İşlemler Dönemi Nedir?Dünya çapında ortak bir anlama sahip olan sonsuzluk işareti, aynı zamanda bilgisayar üzerinde de yaygın şekilde kullanılmaktadır. Peki, sonsuzluk işareti nedir ve nasıl yapılır? Bilgisayar klavyesi ile sonsuzluk işareti yapımı ve kopyalama (Windows 10, 8, 7 ve Mac) üzerine merak edilen bilgiler.
Dünyanın neresinde ve hangi kültür havzasında olursa olsun, çocukların eğitimi öteden beri en önemli ve öncelikli konular arasında yer alıyor. Bu duyarlılık, günümüze doğru gelindiğinde bilgi ve teknolojinin gelişimi, aynı zamanda uzmanlaşmaya bağlı olarak daha da gelişiyor Modern eğitimin en çok üzerinde odaklandığı hususlardan biri, belki en önemlisi, bireyin zihinsel yeterliği çerçevesinde düşünme becerileri (eleştirel, yansıtıcı, yaratıcı düşünme), kişisel tatmin ve verimliliğin artırılması konusu.
#ÇocuklardaTem olarak da bilinen tema, bir yazı ya da sanat eserinde yer alan temel düşünce ve duyguları taşıyan kavram olarak bilinir. Ana düşünce ve konu ile benzerlik taşımasından dolayı sık sık karıştırılan bir durumdur. Tema, konuya nazaran daha soyut özellikleri taşır. Bunun yanı sıra konu ise daha somut ve elle tutulabilir şeyleri kapsayan kavram olarak bilinir. Bir eserin bulunan teması, o eserin konusu anlamına gelmez. İkisi farklı ve ayrı kavramlardır. İşte, merak edilen tüm detaylar
#Tema Nedir?Kavramlar hakkında pek çok soru sorulmaktadır. Bu durum temel sebebi oldukça karışık ve net olmayan bir konu olmasıdır. Bu nedenle pek çok kişi tarafından Kavram nedir? Kavram türleri ve çeşitleri hakkında bilgi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Kavram Nedir?Yuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariTarih boyunca pek çok akım ortaya çıkmış, bu akımlardan bazıları zaman içinde yok olurken, bazılar günümüze kadar gelebilmiştir. Nominalizm, günümüze kadar gelmeyi başarmış akımlardan biridir. Peki, nedir bu nominalizm? İşte nominalizm hakkında merak ettikleriniz ve bilmeniz gerekenler.
#Nominalizm Nedir?Biyoenerji, refleksoloji, astroloji, hipnoz, detoks, vücut okuma, frekans, akupunktur, ayurveda, reiki, nefes, masaj ve dans terapisi, geçmiş hayat, şaman, aile dizimi... Sayması bile zor ama o bunların hepsini denedi. 10 yılda 35 şifa uygulamasını tecrübe etti. Sonra da oturdu, bu yolculuğun hikâyesini eğlenceli bir üslupla kaleme aldı. Uzun yıllar klip yönetmenliği ve senaristlik yapan, bugünlerdeyse üniversitede sinema dersleri veren Ela Başak Atakan’la kitabını konuştuk, uzmanlara da son yıllarda yükselen ‘şifa/kişisel gelişim’ fenomenini sorduk.
#BiyoenerjiBir starda aradığınız özelliklerin hepsi onlarda var. İkisi de yetenekli, çalışkan... Etrafa adeta ışık saçıyorlar. Girdikleri ortamlarda gözler hep üzerlerinde, isimleri hep gündemde. İlk kez bir proje için bir araya geldiler. Buğra Gülsoy, “Uyumlu olacağımızın enerjisini önceden hissetmiştim” diyor. Hande Erçel ise rol arkadaşını, “Bilgisiyle etrafa eğitimci enerjisi yayıyor” diye anlatıyor. Kanal D’nin uzun süredir merakla beklenen dizisi ‘Azize’ vesilesiyle ikiliyle buluştuk. Diziyi, hayatlarını, aşkı ve haklarında merak edilenleri konuştuk.
#AzizeGünümüzün en önde gelen kanun icracılarından biri kabul edilen Göksel Baktagir, 400’e yakın bestesinin yanı sıra kanun enstrümanına kazandırdığı teknikten caz gibi diğer müzik türlerine doğru genişlettiği bakış açısına kadar ünü sınırları aşmış bir sanatçımız. Göksel Baktagir ile geçtiğimiz haftalarda geldiği Bursa konseri öncesinde, Stüdyo Orpheus’da bir araya gelerek, sırlı bir yolculuk olarak tanımladığı enstrümantal müzik üzerine derin bir sohbet gerçekleştirdik. Türk müziğini ve kültürümüzü dünya çapında tanıtmak için yıllardır önemli projeler gerçekleştirdiklerini anlatan Baktagir, “Bir sanatkâr kolay yetişmiyor. Artık bu farkındalığın üst makamlarda da oluşması ve desteklenmesi gerekiyor” dedi.
#Bursaİyi bir roman okumak, bildiğiniz ne varsa sorgulamanıza yol açar. Ev, aile, ülke, arkadaşlar, ölüm, yaşam, aşk... Memleketin en usta yazarlarından Ayfer Tunç’un yeni romanı ‘Âşıklar Delidir ya da Yazı Tura’ tam da bunu yapıyor. Tunç’la hem yeni kitabını konuştuk, hem hal ve gidişimizi...
#Ayfer Tunç