Veganlık dünya genelinde giderek daha fazla insanın dikkatini çeken bir yaşam biçimi. Et, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere farklı boyutları olan bir yaşam felsefesi…
#Metro MarketVietnam’ın kuzeyi ve güneyi arasında tıpkı bizde olduğu gibi müthiş bir iklim farkı var. Bu durum mutfağa da yansıyor. Mesela güney mutfağında sıcak iklim nedeniyle acı kullanımı daha fazla. Hem baharatlar hem de taze aromatik otlar bol kepçe seviliyor. Özellikle Michelin sonrası artık sadece sokak yemekleriyle anılmayan ülkenin geleneksel lezzetlerini keşfedelim...
#VietnamMasterChef shoyu ramen tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Ramen Japon mutfağının en ünlü noodle çorbalarından bir tanesidir. Normalde uzun süre kaynatılan kemiklerle yapılıyor. Oshaka'da çok meşhur olan versiyonu shoyu ramen ise açık renk soya sosu ile yapılıyor. Peki, shoyu ramen nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, MasterChef shoyu ramen tarifi detayları...
#Masterchef Shoyu RamenMasterChef ödülü kim kazandı? sorusunun yanıtı heyecan dolu bölümün ardından yanıt buldu. Sezonun ilk ödül oyunu ile seyirci karşısına çıkan MasterChef All Star'ın 14 Temmuz tarihli 26. son bölümünde, kırmızı ve mavi takım 100 bin TL'yi kazanmak için mücadele verdi. Soru ve cevap etabından oluşan ilk turun ardından, lime ve soya filizi ile yaratıcı tabakların hazırlandığı gecede Eren ile Batuhan finale kaldı. Şeflerin kararı ile en iyi tabağı yapan bir isim 100 bin TL'nin sahibi oldu. Peki, MasterChef 100 bin TL'yi kim kazandı? MasterChef para ödülünü kim aldı? İşte, 14 Temmuz 2023 MasterChef ödül oyununu kazanan yarışmacı ve son bölümde yaşananlar.
#Masterchef Ödülü Kim KazandıAvustralyalı şefler depremzedelere yardım için özel bir yemek düzenliyor. Karaca’nın yeni koleksiyonu ‘Paye’ raflarda... Ordu pidesi tescillendi... Gusto by USLA’nın menüsü yenilendi.... Yeni gözdemiz kıtır karamelli donut... Yeme-içme dünyasından son haberler burada.
#Yeme-İçmeHindistan cevizli pilav, yerfıstığı soslu sebze salatası, tavuk köri yemeği, muz tostu... Java’da inek etli yemekler daha çok yapılıyor, doğuya gittikçe yemekler acılaşıyor. 12 günlük turumda gördüm ki sadece Bali’ye giderek Endonezya mutfağını öğrenmek, Bodrum’a giderek Anadolu lezzetlerini keşfetmeye benziyormuş. Yani dünya mutfağı, Asya mutfağı, Akdeniz mutfağı gibi ticari ve içi boş tanımlamalara rağbet etmemek gerek. Tek bir ülkenin mutfağını sayfalarca inceleyebiliriz...
#Endonezya MutfağıDoğru beslenme ile kastettiğimiz; insanın yapısına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumu ile genetik özelliğine göre bedenin gerektirdiği tüm besin öğelerini, gerektiren miktarlarda alması olarak söyleyebiliriz. Bu durumda yeterli ve dengeli beslenmek için besin öğeleri ve değerlerini bilmenin çok faydası vardır.
#Doğru BeslenmeNişantaşı’ndaki Noy, adı gibi ufak tefek, sevimli bir Tay restoranı. Mutfağın başında, Taylandlı annesinden öğrendiği lezzetleri geleneksel usulde pişiren Zeynep Hatipoğlu var. Karidesli otantik pad thai ve ev yapımı yeşil köriyle pişen dana kaburga menünün öne çıkan lezzetlerinden.
#Tayland MutfağıBeslenme ve cilt kırışıklığı arasında büyük bir bağlantı olduğu bilinmektedir. Öncelikle basit şekerden uzak durulmalıdır. Çünkü şeker molekülleri, kolajen lifleriyle birleşerek onları sertleştiriyor. Bu durum esnekliklerinin kaybolmasına ve kırışıklıklara neden oluyor. Kırışıklıkların engellenmesi için yapmanız gereken taze meyve ve sebzenin besleyiciliğinden faydalanmaktır. Ayrıca günde 2-3 litre su içmeyi de ihmal etmemek gerekiyor. Kırışıklığa savaş açan besinlerin bazılarına göz atalım.
#KırışıklıkSon yıllarda Akdeniz Mutfağını, Uzak Doğu'nun uzun ve sağlıklı yaşam sırlarını, muhtelif tohumların, otların, ağaçların, baharatların yararlarını yeniden keşfetmeye başladık. Keşfettiğimiz en değerli ürünlerden biri de soya fasulyesi oldu. Asya ülkelerinde pirinç kadar değerli olan soya, 5000 yıl kadar önce Doğu Asya ovalarında fark edilmiş. Ondan sonra da neredeyse kutsal bir tohum haline gelmiş. Bu ülkelerde yaşlılık hastalıklarına ve kansere daha az rastlandığı bir gerçek. Bunun nedenlerinden birinin, soya tüketimi olduğu düşünülüyor. Bu durum ortaya çıktığından beri, batıda soya ürünleri dikkatle inceleniyor, antiaging kapsamında değerlendiriliyor, standartları belirleniyor. Bu amaçla kurulmuş, ASA (American Soy Association) ve daha birçok araştırma merkezleri var.
#SoyaGeleneksel mutfakların otantik kaynaklarını incelediğimiz zaman, farklı kültürlerin kendi coğrafyalarına uygun, gayet sağlıklı beslenme alışkanlıkları yaratmış olduğunu görüyoruz. Bunlar, kar gibi beyaz ekmeğin, rafine şekerlerin, patates cipsi, hamburger, ketçap ve mayonezin, dolayısıyla şişmanlığın dünyanın dört bir yanına yayılmasından çok önceydi.
#SağlıkMenopoz, kadınlar için önemli bir dönemdir. Orta yaşlarda meydana gelen bu süreçte çeşitli şikayetlerde ortaya çıkabiliyor. Peki menopoz nedir, belirtileri nelerdir? İşte menopoz döneminde dikkat edilmesi gerekenler...
#MenopozMenopoz, ergenlik dönemi ile başlayan adet kanamalarının son bulduğu doğal bir süreçtir. Bu dönem kadınlar için oldukça önemlidir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir? Kaç yaşında başlar? Bu süreçte beslenmede nelere dikkat edilmeli? İşte menopoz ile ilgili merak edilenler...
#MenopozSon dönemde hem şık tabaklarda süsleme malzemesi, hem de düşük kalorili bir besin kaynağı olarak sık sık karşımıza taze filizler, sağlıklı beslenmek isteyenlerin favorileri arasında. Sizin için bu filizlerden en yaygın olanlarını aşağıda listeledik...
#Sağlıklı BeslenmeSalgının arttığı bu günlerde beslenmemizin ve besin içeriklerimizin de önemi de günden güne artmakta. Aldığımız hayvansal proteinlerin yanı sıra bitkisel proteinlerin de vücut direncimizi artırmak ve korunma mekanizmamızın güçlenmesini sağlamak için; bitkisel proteinler hangi besinlerde ne oranda bulunur siz değerli okurlarımla paylaşmış bulunuyorum. Sağlığımızın kıymetlendiği bu günlerde keyifli okumalar dilerim. Sağlıkla kalın…
#Bitkisel ProteinYemek yarışmalarıyla hayatımıza giren devrim niteliğinde bir ürün var. Bunlar pek de alışık olmadığımız yenilebilir filizler… Özellikle yemek süsleme de sık sık kullanılan bu filizler kimi zaman yemeği lezzetlendiren ana ürün oluyor. Peki bunlardan en bilinenleri hangileri? İşte yenilebilir filizler…
#FilizKorona virüsüne karşı bağışıklık sisteminin güçlü tutmak için sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Dr. Seda Albayrak, probiyotik içeren yoğurt, ayran, peynir, sirke ve turşunun yarı sıra bol bol soğan ile sarımsak tüketilmesini önerdi.
#CoronaKoronavirüsle mücadelede alınacak önlemlerin yanı sıra dengeli ve doğru beslenmenin önemine işaret eden uzmanlar, bağışıklık sistemin güçlendirilmesi için tavsiyelerde bulunuyor. Uzmanlar, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için demir, çinko, Omega 3, B12, probiyotik ve sirke kullanımının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Uzmanlara göre, demir içeren kırmızı et, yumurta, kuru meyveler, kuru baklagillerin yanı sıra Omega 3 içeren uskumru, somon, sardalye ile ceviz badem ve yeşil yapraklı sebzeler bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
#KoronavirusAdından da anlaşılacağı üzere Çin mutfağı denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de Çin Böreği oluyor. Çin böreği tarifini dilerseniz tavuk eti dilerseniz de mevsim sebzeleriyle yapabilirsiniz. Peki, Çin Böreği nasıl yapılır? İşte, sebzeli Çin böreği tarifi...
#Çin Böreği