Paylaş
Veganlar, vejeteryanlar için veya hayvansal protein alabildiği halde bitkisel beslenmek isteyip de nereden gerekli proteini alacağını bilemeyenler için alternatifler;
Olgunlaşmamış soya fasulyesi (edamamme), soya filizi (100 gr’ında 13.1 gr protein), soya sütü (100 gr’ında 4.7 gr protein)
Nohut (100 gr’ında 20.5 gr protein), mercimek (100 gr’ında 23.0 gr protein), börülce (100 gr’ında 8.6 gr protein), barbunya (100 gr’ında 9.3 gr protein), kuru fasulye ( 100 gr’ında 21.8 gr protein ), meksika fasülyesi (100 gr’ında 22.5 gr protein) gibi baklagiller
Tofu ve tempeh (soya ürünlerindendir)
Kinoa (100 gr’ında 14.0 gr protein), chia tohumu (100 gr’ında 4.1 gr protein)
Kuru bezelye (100 gr’ında 22.9 gr protein), tatlı patates (100 gr’ında 1.6 gr protein), yer elması (100 gr’ında 2.0 gr protein)
Yulaf ezmesi (100 gr’ında 11.3 gr protein) , amarant (100 gr’ında 13.6 gr protein), sorgum (100 gr’ında 10.6 gr protein), karabuğday (100 gr’ında 13.3 gr protein), siyez bulguru (100 gr’ında 9.9 gr protein), ruşeym (100 gr’ında 29.1 gr protein) gibi tahıllar
Brokoli (100 gr’ında 3.3 gr protein), kuşkonmaz, ıspanak, enginar, karalahana (100 gr’ında 3.0 gr protein) gibi sebzeler
Badem (100 gr’ında 18.6 gr protein), antep fıstığı (100 gr’ında 17.6 gr protein), ceviz (100 gr’ında 15.2 gr protein), fındık (100 gr’ında 12.0 gr protein), kayısı çekirdeği (100 gr’ında 25.0 gr protein), kaju, kabak çekirdeği (100 gr’ında 24.4 gr protein), çörek otu (100 gr’ında 17.8 gr protein), keten tohumu (100 gr’ında 18.1 gr protein), çetene gibi yağlı tohumlar
Tahin
100 gr’ında 17.8 gr protein
Fıstık ezmesi
100 gr’ında 24.1 gr protein
Ham kakao
100 gr’ında 19.6 gr protein
Mantar
100 gr’ında 2.7 gr protein
Avokado
100 gr’ında 0.6 gr protein
Bitkisel proteinlerden elde edilen amino asitler hayvansal proteinlere göre daha azdır ve tam protein kaynağı olarak görülmezler.
Paylaş