Hoşumuza giden bir kitabı bitirip kapağını kapadığımızda kendimizi daha iyi hissediyoruz veya bir sergide karşımıza çıkan eserler karşısında büyülendiğimizde... İşte bu anlar aynı zamanda terapi işlevi görüyor. Son yıllarda adından sıkça söz edilen ‘bibliyoterapi’ ve ‘sanat terapi’yi uzmanlara sorduk: Bu yöntemler bir nebze de olsa sıkıntılarımızı hafifletebilir mi?
#BibliyoterapiBir topluluğun önünde konuşmak sizi korkutuyor mu? Yeni bir ortama girip yeni insanlarla tanışmaktan çekiniyor musunuz? Bu yüzden hoşlandığınız kişiye açılamıyor terfi fırsatlarını kaçırıyor musunuz? Hayatta her şeyde olduğu gibi utangaçlığın da fazlası zarar. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde utangaçlığının farkında olup, bununla mücadele etmeye çalışan kişilerle konuştuk...
#BSFHaberlerde, YouTube’da görüp özendiğim hikâyeler şu an bizim evde de yaşanıyor. Sokaktaki kedinin biri önce köpeklerimle arkadaş oldu. Sonra bize yerleşti. İki köpek, birkaç kedi birlikte mutlu mesut yaşıyorlar. Ama herkes bu kadar şanslı olmayabilir. Evini hem kedi hem köpekle paylaşmak isteyenler için işin uzmanından tavsiyeler aldık.
#Sokak HayvanlarıYıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa ve Yıldız Kampüsü’ndeki sokak köpekleri öğrencileri ikiye böldü. Başıboş köpeklerin saldırısına uğradıklarını iddia eden öğrencilere karşılık onları yıllardır beslediklerini ve köpeklerin zararsız olduğunu söyleyen öğrenciler arasında sosyal medya üzerinden yoğun bir tartışma yaşanıyor.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiBir kedinin üstüne kaynar su döküldü, bir köpek sahibi tarafından arabanın arkasına bağlanıp yolda sürüklendi, bir koca karısını öldürdü, bir kadın intihar etti, bir çocuk tecavüze uğradı… Adları farklı ama şiddet sarmalına dolanan toplumun hikayesi aynı… Her gün canımızı acıtan, ‘Bu kadar da olmaz’ dedirten bu vakaları hayatı boyunca onbinlerce insanın ruhlarına dokunmuş bir psikiyatri duayeni, hocaların hocası Prof. Dr. Özcan Köknel ile konuştuk. Geçtiğimiz günlerde deneyimlerini Mert İnan’ın yayına hazırladığı ‘Bilgenin Aynası’ kitabında anlatan 91 yaşındaki Köknel ile topluma ayna tuttuk. Yapacak çok iş var. Bunlardan biri anne-baba okulları açmak, diğeri cinsel eğitimi müfredata sokmak…
#GazetehaberleriBugün, 18 milyon 43 bin 15 öğrenci ders başı yapıyor. Yeni eğitim yılıyla okula ilk kez başlayanların kaygısı, TEOG ve üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin ise stresi artacak. Psikolog Doktor Nevin Dölek, bu dönemin kolay atlatılması için ailelerin ve öğretmenlerin yapması gerekenleri anlattı.
#EğitimKaygı pek çok yönetici tarafından performansı arttırmak için kullanılıyor. İş psikologları kaygının performans için gerekli ama dozunda olması gerektiğini söylüyor. Çalışanlarının kaygılarını yükseltip onları tehdit altında tutarak daha yüksek performans göstereceklerine inanan yöneticiler ise çalışanlarda sağlık sorunlarına yol açıyorlar.
#PerformansAvrupa'da yaşayan Müslümanlara yönelik nefret suçları artarken, uzmanlar nefret suçlarını engellemek için yasal düzenlemelere gidilmesinin zorunlu olduğuna dikkati çekiyor. Avusturya Diyanet İşleri Başkanı Fuad Sanaç, Müslümanlara yönelik suçların yasal dayanağa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
Başlıca belirtileri sabah saatlerinde görülen mide bulantıları, baş ağrıları, yorgunluk, uyku düzeninde bozukluk... Her 20 çocuktan birinde yani çocukların yüzde 5’inde görülebilen okul korkusu, çocuğun okula ilk başladığı zaman da ortaya çıkabilir, ilerleyen zamanlarda da. Psikoloji İstanbul’dan Çocuk ve Ergen Psikoloğu Tolga Erdoğan’la okul fobisini konuştuk .
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Zeki Yüncü, anne ve babaları çocukların bilgisayar bağımlılığına karşı dikkatli olması gerektiğini, bazen depresyon ve hiperaktivite gibi önemli sorunların da bilgisayar bağımlılığına eşlik ettiğini söyledi.