IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2015 10:37
PSİKOTERAPİST, ÇİFT TERAPİSTİ VE EMDR PRACTİTİONER UZM. PSİKOLOG NACİYE TOKAÇ, KORKUYA NEDEN OLAN FOBİLERİN İÇ ÇATIŞMANIN SONUCU OLDUĞUNU BELİRTTİ.
Psikoterapist, Çift Terapisti ve EMDR Practitioner Uzm. Psikolog Naciye Tokaç, korkuya neden olan fobilerin iç çatışmanın sonucu olduğunu belirtti.
Kedi, köpek, böcek, yükseklik, karanlık, asansör, emar, uçağa binmek gibi birçok korkunun fobi oluşturduğunu kaydeden Uzm. Psikolog Naciye Tokaç, “Sadece korktuğunuz için hayvanlara yaklaşamıyor, Emar çekilemiyor, uçağa binemiyor musunuz? Bu yaşadığınız sadece sıradan bir korku olmaktan daha fazlası, yani fobiniz olabilir. Fobi; normalde korkulmayacak yada herkesin korkmadığı belli bir durum veya belli bir nesne ile karşılaşınca hissedilen aşırı korku durumudur. Çoğunlukla kişi korkusunun yersiz, anlamsız olduğunu bilir yine de korktuğu durum yada nesneden kaçınır. Korkularınız eğer sizi bunları yapmaktan, bu durumlarda bulunmaktan alıkoyuyorsa; kısacası kaçınıyorsanız fobiniz var demektir. Fobiler yaşadığınız bir iç çatışmanın sonucu oluşur. Bu iç çatışma; insanın bastırması sonucu bilinçdışına itilen ve orada tutulmaya çalışan ilkel isteklerinin kendilerini tatmin etmek istemesine karşı benliğin zayıflaması sonucu oluşur. Benlik; ilkel isteklere çözüm bulamadığında ve onlarla baş edemediğinde bunu bir tehlike olarak algılar. Algılanan bu tehlikeye karşı insanın yaşamını devam ettirmek isteyen benlik yarattığı bunaltı ile bir alarm işareti verir. İşte bu alarm işareti kişinin hissettiği Fobi durumudur. Aslında benlik kişiye işaret vermektedir. Kendisini tehdit eden ve baş edemediği şeye karşı kişiyi uyarır, böylece kişinin bu durumla baş etmesi için ne yapması gerektiğini araştırma fırsatı sunulur” dedi.
Psikoterapist, Çift Terapisti ve EMDR Practitioner Uzm. Psikolog Naciye Tokaç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Fobinin bilinç dışı bir iç çatışmanın ürünü ise ve siz bu işareti aldıysanız, aslında bu iyi bir durumdur. Sizi uyarmaktadır. Eğer korkularınız fobik düzeyde ise, kendiniz bu durumla baş etmeye çalışmak yerine size verilen işareti algılayarak değişim için bir şeyler yapabilirsiniz. Psikoterapi bilinçaltı isteklerinizi oraya hapsetmek ve yok kabul etmek yerine bilinç düzeyine çıkarma konusunda farkındalık kazanmanızı sağlayacaktır. Böylece aslında ne istediğinizi ve kim olduğunuzu bulma, kabul etme ve yaşamınızı anlamlandırmanızı sağlayacaktır. Psikoterapiye en sık başvuran korku türleri, kedi korkusu, asansörde kapalı kalmak, MR cihazına girmek ve nefessiz kalmak, sosyal fobi, uçak korkusu, gök gürlemesi korkusu gibi fobilerdir. Kişiler artık bu durumlarla baş edemiyor, çaresizlik hissediyor ve daima kaçındıkları için hayatları kısıtlanıyor. Hayatınızın kısıtlanmasını engellemek ve kendi ruhsal kontrolünüzü elinize almanız için Fobi bir işaret olarak değerlendirilmelidir. Fobilerde birçok farklı psikoterapi yöntemi kullanılmakla birlikte en etkili yöntemin EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) olduğunu görüyorum. Çünkü EMDR bazen 1 seansta bile etkili olmakta ve kişi fobisinden kurtulmaktadır. Bazen daha fazla seans sürebilir. EMDR ile kişinin beyninin sağ ve sol yarımkürelerinin ortak çalışması için beyne bir uyaran gönderilmekte ve kişinin fobi hissettiği durum veya nesneye karşı duyarsızlaşması sağlanmaktadır. EMDR tüm dünyada yaygın ve etkin olarak kullanılan ve kişiye zamandan ve maddi açıdan kolaylık sağlayan, terapide en etkili yöntemlerdendir."