Güncelleme Tarihi:
Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Kemal Sayar, Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen sağlık söyleşileri kapsamında Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’ne konuk oldu.
“Çekingenlik ve Sosyal Fobi” konulu söyleşide Sayar, çekingenlik nedeniyle günlük hayatta karşılaşılan sorunlar, sosyal fobiyle karşı karşıya olan insanların özellikleri ile çekingenliğin sebep ve tedavilerini verdiği örneklerle anlatarak, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Sosyal fobinin belirtileri nelerdir?
Sosyal fobiyi, insanların toplum içerisinde küçük veya gülünç duruma düşme korkusu olarak tanımlayan Prof. Dr. Sayar, “Topluluk önünde konuşamayan, yeni kişilerle tanışmaktan kaçınan, topluluk önünde yemek yiyemeyen, başkalarının görüşlerine karşı çıkmaktan çekinen, üstleri ile konuşmaktan kaçınan kişiler sosyal fobiye sahiptir. Bu durum insanların kendisini yetersiz hissettiği durumlarda ortaya çıkar. Ağır çekingenliği olan insanlar hep üzerlerinde başkalarının bakışlarını ararlar”diyerek, sosyal fobinin belirtilerine dikkat çekti.
En önemli belirleyici etken: aile
Kişilerde sosyal fobinin oluşumunda en önemli belirleyicinin; aile yapısı ve ebeveyn davranışları olduğunun altını çizen Sayar, “Çocuklarınızı çok fazla eleştirerek büyüttüğünüzde, sizin eleştirileriniz onların iç sesi haline gelir. Onları eleştirirken dikkatli olun. Kişilikleriyle ilgili genel ifadeler kullanmayın. Sadece davranışları üzerinden eleştirme yapın. Çocuklarınızı olumlu davranışa sevk edecek ifadelerde bulunun.” diyerek, ailelere tavsiyelere bulundu.
Mükemmel olma tutkusu hataya götürebilir!
Ünlü psikiyatr, sosyal fobisi olan insanların sürekli olarak mükemmel olma tutkusu taşıdığını belirterek, mükemmeliyetçiliğin insanı daha fazla hataya götürdüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Sayar, bu fobiyi taşıyan insanların zihninde de bir iş yaparken, “Beceriksizim, beğenilmeyeceğim, reddedileceğim” düşüncelerinin ağırlıklı olduğunu dile getirdi.
Sosyal fobiyi yenmek için ne yapmak gerekir?
Sosyal fobiyi yenmenin mümkün olduğunu belirten Sayar, “ Günlük hayatta sık sık karşılaşılan bu durumu yenmek için nefes terapileri çok etkilidir. Derin nefes alıp vermek, kasları sıkıp bırakmak, yapmak istediğiniz fakat çekindiğiniz bir davranışı yaptığınızı hayal etmek ve korktuğunuz davranışın üzerine gitmek sosyal fobi ile mücadelede önemli çözüm yollarıdır.” dedi.
Derleyen: Banu Karakaya