Paylaş
Pek çok birey yaşamının bir döneminde irili ufaklı kaygı problemleri yaşar.
Öz güven eksikliği, içe kapanıklık, sosyal fobi, aşırı titizlik, obsesyonlar, panik ataklar, kronikleşmiş stresli yaşantılar ve daha pek çok kaygı problemini toplumda çok sık görebiliriz.
Yine çocuklarda da alt ıslatma, tırnak yeme, kekemelik, gece terörü, kıskançlık, fobiler de çok sık yaşanmaktadır.
Kaygı problemiyle terapiye başvuran çoğu kişinin öncelikli amacı problemli davranışı ortadan kaldırmaktır. Sosyal fobi yaşayan biri artık çekingen olmayı bırakmak, obsesif bir kişi kontrollerinden ya da yüzlerce kez el yıkama davranışından kurtulmak ister.
Aileler, çocuklarının kekemeliği geçsin, okula korkmadan gitsin, tikleri yok olsun diye çabalarlar.
Bunlar gayet sağlıklı yaklaşımlardır ama bir yere kadar eksiktirler…
Sadece alarmı kapamak değil, alarmın neden çaldığına bakmanız gerekmektedir!
Kaygı problemlerinin altında yatan etmenlere baktığımızda geçmiş yaşantıların, yetiştirilme tarzının, genetik yapının ve şu anki faktörlerin toplamını görebilirsiniz.
Genelde rahatsız edici ve hoşa gitmeyen bu iç dinamikler, zihinde sağlıklı bir yere yerleştirilemezler. Bu nedenle bireyin şu anki yaşantısına virüs etkisi yaparlar. İçeride bir yerlerde bir tehdit algısı vardır ve hiç olmadık bir alana alarm vermektedir.
Otomatikleşmiş olumsuz düşünce ve önyargıların da çalışılması, bireyin problemlerinin sıçramasını ve tekrarını önleyecektir.
Basit bir örnek vermek gerekirse, çocuğun kekeleme probleminin altından anne-babasının problemli evliliği ve ayrılık sinyalleri;
Obsesif bir yetişkinin kaygısının ardında, cinsel taciz ya da aşırı mükemmeliyetçi anne baba tutumu gibi pek çok farklı neden bulabilirsiniz.
Bu noktada kaygı problemleri yaşayan bireylerin, terapi desteği almaları yararlı olacaktır.
Bunun dışında bazı kaygı çözüm önerileri ise;
Gerçek bir tehdit varsa korkarsınız, ama gerçek bir nedene bağlı olmayan kaygılar yaşıyorsanız, süreç daha sinsi işler ve alt nedenlere daha derinlere bakmanız gerekebilir.
Kaygısız bir yaşam dileğiyle…
Paylaş