sos haberleri sayfasında sos hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8757 sos haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Öğünlerinizde doyurucu salatalar olsun istiyor ama zeytinyağı-limon-sirkeden daha farklı tatlar arıyorsanız bu yazı sizin için. Avokado, tahin gibi malzemelerden faydalanabilir, sirke bazlı sosları çilek, fesleğenle çeşitlendirebilirsiniz. Şef Altuğ Tezer’den lezzetli bir salata sosu için öneriler ve tarifler aldık...
#Salataİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıDomatesli, kıymalı veya yumurtalı... Adı makarnayla özdeşleşmiş bir milletin kaç çeşit makarna sosu hazırladığını merak ettiniz mi hiç? Bu soruya cevap vermek hiç kolay değil ama ben en klasiklerden üçünü anlatacağım. Nefis sosuyla, gerçek bir İtalyan makarnası için makarnayı çok pişirmemeniz gerektiğini de unutmayın.
#MakarnaElbette pek çoğunuz adını duydunuz, tattınız ve hatta evinizde yaptınız. İtalya’da çok sevilen; makarna, salata ve et yemeklerinde sıklıkla kullanılan pesto sostan söz ediyorum. İçindeki fesleğen sayesinde müthiş kokan bu sosun pek çok versiyonu var. Kimi badem ve domates ekliyor, kimi çamfıstığı yerine ceviz kullanıyor. Çeşitlerini inceleyelim, sonra da bu sosla müthiş bir ılık salata yapalım!
#Pesto SosKaliteli malzemeyle doğru hazırlanmış, uygun seçilmiş iyi soslar yemeğe yakışmanın ötesinde ona sınıf atlatır. Ama işin doğrusu şu ki; sos hem emeği yoğun hem de aşırı titizlik isteyen, çok az şefin iyi yapabildiği bir lezzet türü. Bu gerçeğe gözümüzü kapayarak dünya gastronomisinin A liginde oynayabileceğimizi sanmıyorum.
#SOSTürk mutfağındaki yemekleri sarımsaklı yoğurtsuz, biber salçasız ya da nar ekşisiz düşünebilir misiniz? Alman mutfağı hardalsız, Amerikan mutfağı ketçapsız, Japon mutfağı soya sossuz ve wasabi’siz olabilir mi mesela? Endonezya mutfağının bir numaralı bekçisi de onlarca farklı çeşidiyle sambal sosu…
#SosSos tek kişilik veya iki kişilik basit bir oyundur. Oyunu oynamak oldukça kolaydır boş zamanlarda oldukça fazla tercih edilmektedir. Sos oyunu genellikle öğrenciler boş derslerde sıra arkadaşlarıyla oynadıkları bir oyundur. Sos oyunu farklı yerlerde kolaylıkla oynanabilmektedir. Sos oyununu şimdi Hürriyet Oyun üzerinden ücretsiz ve online olarak oynayabilirsiniz!
#SosBu hafta sizler için 3 fabrikayı ziyaret ettim. Son dönemde tatlarını beğendiğim, her zaman ilk tercihim olan ürünlerin nerede ve hangi şartlarda yapıldığına şahit olmak beni mutlu etti. Bunlardan birincisi, her geçen gün büyüyen, pandemiye rağmen 15 günde bir şube açma başarısı gösteren Chef Börek. Bir diğeri soslarıyla dünya markalarına kafa tutan, bildiğimiz, ithal sosları market raflarından indirmeyi başaran Let’s Sos. Bir diğeri ise bir çoğumuzun sofrasında yerini alan, Türkiye pazarında kısa sürede 2’ncilik koltuğuna oturmayı başaran Unabella. Gelin size bu üç markayı anlatayım.
#BörekKış hazırlıkları kapsamında Türkiye'nin dört bir yanında kilolarca domates ve biberin soslara dönüştürüldüğü bugünlerde, Balkan mutfağının meşhur sosu ayvar için de kollar sıvandı. İstanbul’daki bir Boşnak restoranında şef aşçı olan Aysel Altın, "Maalesef sosyal medyada artık herkes bir ürünü değiştirerek, geliştirerek, orijinalliğinden çıkararak tanıtıyor. Altını çizelim, ayvarda sadece ve sadece kırmızı, etli kapya biber kullanılmaktadır" diyerek ayvarın nasıl hazırlandığını anlattı.
#Balkan MutrağıOnlarca kilo domates ve biberin soslara dönüştürüldüğü bugünlerde, Balkan mutfağının meşhur sosu ayvar için de kollar sıvandı. İstanbul'daki bir Boşnak restoranında şef aşçı olan Aysel Altın, “Maalesef sosyal medyada artık herkes bir ürünü değiştirerek, geliştirerek, orijinalliğinden çıkararak tanıtıyor. Altını çizelim, ayvarda sadece ve sadece kırmızı, etli kapya biber kullanılmaktadır" diyerek ayvarın nasıl hazırlandığını anlattı.
#Ayvarİtalya’nın düğünlerinde geleneksel olarak servis edilen ‘millefoglie alla crema’ sadece bir tatlı değil, aynı zamanda bir kutlama sembolüdür. Yüzyıllardır süregelen bu gelenek, İtalya’nın tatlı kültürünün en zarif ve etkileyici örneklerinden biri. Kutlamalarda buluşalım diye size bu hafta hem bu özel tatlının tarihini anlatacağım hem de tarifini vereceğim.
#Danilo ZannaTijen Karaş kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Türk haber sunucusu olan Karaş, 1975 yılında Ankara'da doğmuş ve Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun olmuştur. 2016'daki darbe girişimi sırasında TRT ekranlarında silah zoru ile darbe bildirisini okumasıyla tanınmıştır. Peki, Tijen Karaş kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Tijen KaraşKök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeMasterChef Türkiye konuk şefi Ali Çuhadar hayatı izleyenlerin dikkatini çekti. Kahramanmaraşlı olan Şef Ali Çuhadar, memleketinde önde gelen Küçük Ev restoranını işletiyor. "Ben yiyemiyorsam, yemiyorsam size bunu yedirmem, Allah bunu görür" diyen Çuhadar, sosyoloji ve psikoloji mezunu. Aşçılığa bulaşıkçılık yaparak başlayan ünlü şef MasterChef'te yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş depreminde 2 şubesinin yıkıldığını açıkladı. Ali Çuhadar kimdir, nereli? İşte, MasterChef konuk şefi Ali Çuhadar'ın hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Ali ÇuhadarGüz hasadının lezzeti başkadır. Turşu gibi uzun süre saklanan yiyeceklerin bu mevsimde yapılmasının sebebi de budur. Biberin, domatesin, kıtır kıtır salatalıkların son demlerinde en lezzetli turşuları kolaylıkla yapabilin diye üç farklı turşu tarifi hazırladım size bu hafta. Kış yemeklerinin yanında sofraya getirdiğiniz bu tabaklar herkesin ağzını sulandırıp iştahını açacak...
#TurşuŞüphesiz Sarıyer’deki Balıkçı Kahraman ülkedeki en pahalı lokantalardan biri. İçki hariç kişi başına 200 euro’yu (7.500 lira civarı) bulabilirsiniz. Pahalı mı? Hem evet hem de hayır. Evet, çünkü ülkemizdeki gelir düzeyine göre dudak uçuklatan fiyatlar bunlar. Öte yandan kullanılan malzemenin kalitesi ve yaratılan değeri dikkate alırsanız mekânın çektiği fiyat anormal değil. Amiyane tabirle Balıkçı Kahraman iyi fiyat çekiyor ama Allah için adama ‘Kazıkçı’ demek de haksızlık olur.
#BalıkErik marmelatı tarifi, kış hazırlıkları devam ederken araştırılıyor. Kahvaltılarda tercih edilen bu marmelatı kurabiye veya keklerinizde sos olarak kullanabilirsiniz. Mevsimin güzel meyveleriyle hazırlanan erik marmelatı sofralarınızı güzelleştirecek. Malzemeler hazırsa, erik marmelatı yapımı için mutfağa doğru alalım. Şimdiden afiyet olsun...
#Erik MarmelatıMasterchef Alinazik kebabı izleyiciler tarafından merak ediliyor. Tarihi Osmanlı dönemine dayanan alinazik, patlıcan yemeklerinin en sevilenlerinden biri. Kuşbaşı etinin kullanıldığı alinazik kebabı, satır eti, kıyma ya da kuşbaşı kullanarak tarifi hazırlamanız mümkün. Peki, alinazik kebabı nasıl yapılır? İşte, etli ve kıymalı Alinazik tarifi ve püf noktaları...
#Alinazik YapılırUzaya gitmek, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamak çok az kişinin yaşayabildiği, geri kalan herkesin de merak ettiği muhteşem bir tecrübe. Astronotlar ne yiyip içiyor, nasıl uyuyor, nasıl spor yapıyor, kirli çamaşırlarını nasıl temizliyor? Üç ayrı ülkeden üç astronot anlattı...
#UzayHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuVietnam’ın kuzeyi ve güneyi arasında tıpkı bizde olduğu gibi müthiş bir iklim farkı var. Bu durum mutfağa da yansıyor. Mesela güney mutfağında sıcak iklim nedeniyle acı kullanımı daha fazla. Hem baharatlar hem de taze aromatik otlar bol kepçe seviliyor. Özellikle Michelin sonrası artık sadece sokak yemekleriyle anılmayan ülkenin geleneksel lezzetlerini keşfedelim...
#VietnamMasterChef trileçe tarifi ve malzemeleri merak edilen konular arasında yerini aldı. Sevilen lezzetlerden biri olan trileçe son yıllarda ülkemizde popülerliğini artırmıştır. Karamelli, çikolatalı, frambuazlı, çilekli, karışık meyveli ve limonlu trileçe çeşitleri vardır. Peki, trileçe nerenin tatlısı, nasıl yapılır? İşte, orijinal trileçe tarifi ve malzemeleri
#TrileçeSon yıllarda popüler olan yemek yarışmalarında sunumlarına farklılık katmak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem ‘renkli yağlar’ oluyor. Bu yağları evde yapmak, kendi sofralarımıza albeni katmak zor değil. Hem aromaları hem renkleriyle sofranızı şenlendirecek öneriler hazırladım.
#YağFour Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet’in avlusundaki Avlu Restaurant’ın başındaki şef Özgür Üstün, Anadolu mutfağına ait yemekleri dozunda stilize ederek 7 Bölge adlı bir tadım menüsü hazırlamış. Ama ne menü! Çiğköfte, Sivas katmeri ve diğerleri... Michelin tavsiye listesinde olan Avlu, vejetaryenleri de unutmamış.
#Avlu RestaurantYeni Amasya Valisi kim oldu, değişti mi sorusu 19 Eylül Resmi Gazete kararı sonrası merak edildi. Valiler kararnamesi 2024 Resmi Gazete'nin 19 Eylül 2024 tarihli sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan atama kararlarına göre 16 ilin valisi değiştirildi. Önder Bakan yeni Amasya Valisi olarak atandı. Peki, Yeni Amasya Valisi Önder Bakan kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte kariyeri ve özgeçmişi hakkında bilgiler!
#Yeni Amasya ValisiValiler Kararnamesi ile 16 ilin valisi değiştirildi, 12 ilin valisi "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirildi. İli değişen valilerden biri de Isparta oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnameyle Isparta Valiliği görevine Mülkiye Başmüfettişi Abdullah Erin atandı. Mevcut Vali Aydın Baruş ise Gümüşhane Valisi oldu. Peki, yeni Isparta Valisi kim? Isparta Valisi Abdullah Erin kimdir, kaç yaşında, nereli? Hayatı ve biyografisi...
#Yeni Isparta ValisiAile içinde doğduğunuz sıra, yıllardır psikoloji ve sosyoloji alanlarında tartışılan bir konu olmuştur. Birçok insan, doğum sırasının bireyin kişiliğini ve yaşam tarzını etkilediğine inanırken, bazıları bu görüşe şüpheyle yaklaşmaktadır. Peki, gerçekten doğum sırası kişiliğimizi belirliyor mu? Bu konuya dair yapılan araştırmalar ve teoriler neler söylüyor? Uzman Klinik Psikolog Yunus Emre Yıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Doğum Sıranız Kişiliğinizi Belirliyor MuBayramiç beyazı, sadece Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yetişen bir tür nektarin. Erik büyüklüğünde, içi beyaz ve sarı-yeşil kabuğu pürüzsüz. Aroması da kayısı, şeftali, erik karışımını hatırlatıyor; yani benzersiz. Başka bir yerde ekilip hasat edildiğinde beyazlığı da tadı da aynı olmuyor. Bunun sebebi de Kaz Dağları’nın oksijeni ve bitki örtüsü... Endemik bir genotip olduğu Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili ile de belgelendi. Zamanı geçmeden bu aromatik meyveyi sofranıza şef Nur Aktı Yıldırım’ın tarifleriyle taşıyın.
#Bayramiç Beyazları