sos haberleri sayfasında sos hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6224 sos haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Öğünlerinizde doyurucu salatalar olsun istiyor ama zeytinyağı-limon-sirkeden daha farklı tatlar arıyorsanız bu yazı sizin için. Avokado, tahin gibi malzemelerden faydalanabilir, sirke bazlı sosları çilek, fesleğenle çeşitlendirebilirsiniz. Şef Altuğ Tezer’den lezzetli bir salata sosu için öneriler ve tarifler aldık...
#Salataİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıDomatesli, kıymalı veya yumurtalı... Adı makarnayla özdeşleşmiş bir milletin kaç çeşit makarna sosu hazırladığını merak ettiniz mi hiç? Bu soruya cevap vermek hiç kolay değil ama ben en klasiklerden üçünü anlatacağım. Nefis sosuyla, gerçek bir İtalyan makarnası için makarnayı çok pişirmemeniz gerektiğini de unutmayın.
#MakarnaElbette pek çoğunuz adını duydunuz, tattınız ve hatta evinizde yaptınız. İtalya’da çok sevilen; makarna, salata ve et yemeklerinde sıklıkla kullanılan pesto sostan söz ediyorum. İçindeki fesleğen sayesinde müthiş kokan bu sosun pek çok versiyonu var. Kimi badem ve domates ekliyor, kimi çamfıstığı yerine ceviz kullanıyor. Çeşitlerini inceleyelim, sonra da bu sosla müthiş bir ılık salata yapalım!
#Pesto SosKaliteli malzemeyle doğru hazırlanmış, uygun seçilmiş iyi soslar yemeğe yakışmanın ötesinde ona sınıf atlatır. Ama işin doğrusu şu ki; sos hem emeği yoğun hem de aşırı titizlik isteyen, çok az şefin iyi yapabildiği bir lezzet türü. Bu gerçeğe gözümüzü kapayarak dünya gastronomisinin A liginde oynayabileceğimizi sanmıyorum.
#SOSTürk mutfağındaki yemekleri sarımsaklı yoğurtsuz, biber salçasız ya da nar ekşisiz düşünebilir misiniz? Alman mutfağı hardalsız, Amerikan mutfağı ketçapsız, Japon mutfağı soya sossuz ve wasabi’siz olabilir mi mesela? Endonezya mutfağının bir numaralı bekçisi de onlarca farklı çeşidiyle sambal sosu…
#SosSos tek kişilik veya iki kişilik basit bir oyundur. Oyunu oynamak oldukça kolaydır boş zamanlarda oldukça fazla tercih edilmektedir. Sos oyunu genellikle öğrenciler boş derslerde sıra arkadaşlarıyla oynadıkları bir oyundur. Sos oyunu farklı yerlerde kolaylıkla oynanabilmektedir. Sos oyununu şimdi Hürriyet Oyun üzerinden ücretsiz ve online olarak oynayabilirsiniz!
#SosBu hafta sizler için 3 fabrikayı ziyaret ettim. Son dönemde tatlarını beğendiğim, her zaman ilk tercihim olan ürünlerin nerede ve hangi şartlarda yapıldığına şahit olmak beni mutlu etti. Bunlardan birincisi, her geçen gün büyüyen, pandemiye rağmen 15 günde bir şube açma başarısı gösteren Chef Börek. Bir diğeri soslarıyla dünya markalarına kafa tutan, bildiğimiz, ithal sosları market raflarından indirmeyi başaran Let’s Sos. Bir diğeri ise bir çoğumuzun sofrasında yerini alan, Türkiye pazarında kısa sürede 2’ncilik koltuğuna oturmayı başaran Unabella. Gelin size bu üç markayı anlatayım.
#BörekKış hazırlıkları kapsamında Türkiye'nin dört bir yanında kilolarca domates ve biberin soslara dönüştürüldüğü bugünlerde, Balkan mutfağının meşhur sosu ayvar için de kollar sıvandı. İstanbul’daki bir Boşnak restoranında şef aşçı olan Aysel Altın, "Maalesef sosyal medyada artık herkes bir ürünü değiştirerek, geliştirerek, orijinalliğinden çıkararak tanıtıyor. Altını çizelim, ayvarda sadece ve sadece kırmızı, etli kapya biber kullanılmaktadır" diyerek ayvarın nasıl hazırlandığını anlattı.
#Balkan MutrağıOnlarca kilo domates ve biberin soslara dönüştürüldüğü bugünlerde, Balkan mutfağının meşhur sosu ayvar için de kollar sıvandı. İstanbul'daki bir Boşnak restoranında şef aşçı olan Aysel Altın, “Maalesef sosyal medyada artık herkes bir ürünü değiştirerek, geliştirerek, orijinalliğinden çıkararak tanıtıyor. Altını çizelim, ayvarda sadece ve sadece kırmızı, etli kapya biber kullanılmaktadır" diyerek ayvarın nasıl hazırlandığını anlattı.
#Ayvarİstanbul merkezli Uluslararası Döner Federasyonu’nun (UDOFED), “geleneksel ürün adı” (TGS) tescili almak için Avrupa Birliği (AB) Konseyi’ne yaptığı başvurunun değerlendirilip önümüzdeki aylarda karara bağlanması beklenirken, Almanya’da işyeri kaybı tedirginliği yaşanmaya başladı.
#AlmanyaBahar geldi; güneşte terleme gölgede üşüme, birden yağan yağmurla ıslanıp soğuk algınlığına yakalanma zamanı. Bu nedenle mutfaktaki sihirli değneği çıkarın! Hastalanma riskini azaltmak, hastalanınca da hızla iyileşmek için dengeli beslenmeye özen gösterin ve 5 önerimi deneyin.
#Dr. Ayça KayaEnginar tezgâhlara düşünce baharın geldiğini anlıyoruz. Hem sağlık açısından faydalı hem de ana yemekten başlangıca yapılabilecek çok fazla tarif var. ‘Enginar Tarihi l Tarifi’ ve ‘Çanak-Enginar Hasanağa’ kitaplarının yazarı şef Aydan Üstkanat enginarla lezzetlendirilen farklı reçetelerini paylaştı, yazarımız Ebru Erke ise sipariş verebileceğimiz favori enginar üreticilerini listeledi.
#Melis YılmazBir mekâna gittiğimizde sık sık sous-vide, confit veya deglaze etmek gibi pişirme teknikleri duyuyoruz. Miso, kimchi, yuzu ya da bottarga adlı özel malzemeler de karşımıza çıkıyor. Aioli, chimichurri, bagna càuda veya beurre blanc adlı yemek sosları da cabası. Bu hafta menülerde rastladığımız ‘iddialı’ terimlerden bahsedeceğiz.
#Ebru ErkeBu hafta size belki de adını ilk kez duyacağınız ama kalbimde yeri çok büyük olan bir tabaktan bahsetmek istiyorum: Bigoli in salsa. Birkaç temel ürünle yapılan bu lezzetli makarna tıpkı 1600’lü yıllarda doğduğu şehir gibidir: Gizemli, sade ama derinlikli...
#Danilo ZannaGünlerdir süren bayram temizliği, alışverişi bitti; bugün mutfaklarda apayrı bir telaş var. Üç gün boyunca gelen misafirlere sunulacak ikramlıklarınızı hazırlarken size ilham verecek önerilerimi derledim. Kimi yöresel, çoğunlukla pratik bu tariflerle ziyarete gelenlere gerçek bir bayram ziyafeti verebilirsiniz.
#BayramŞef İsmet Saz yeni mekânı Lokanta İst’te yemek danışmanı Nicholas Gill ile çalışıyor. Şef bu kez gözünü yurtdışına çevirmiş, hikâyesini Edirne ötesine taşımayı hedefliyor. Bunu yaparken de cesur bir yaklaşımla odağına gelenekseli ve yereli almış. Belli ki bir yandan kendi ülkesinde daha da köklenmek istiyor.
#Şef İsmet SazAvusturya’da iltica başvurusu kabul edilmiş ve yasal olarak oturum hakkı elde etmiş kişilerin aile birleşimi yoluyla birinci dereceden yakınlarını ülkeye getirmelerinin durdurulmasına ilişkin düzenlemenin yeni hükümetin Bakanlar Kurulu’nda kabul edilmesi, aile içinde mağduriyetlere yol açacağı nedeniyle tepkiyle karşılandı.
#AvusturyaGeleneklerimizde, mutfak kültürümüzde bir ürünün sapını, kökünü ayrı ayrı değerlendirip kullanmak var. Atıksız mutfak üzerine uzman, aşçı Özge Şahin yemek pişirirken gıda israfının önüne geçebilmemiz için ipuçları verdi, kendi mutfak sırlarını paylaştı.
#Metro TürkiyeBursa'nın İnegöl ilçesinde, çarşaf giyip gittiği ablasının evine, ayakkabılıktaki yedek anahtarı alarak giren Behiye Ebru İ. (50), 1 milyon liralık ziynet eşyası çaldı. 50 kamera görüntüsü incelenip kimliği tespit edilen şüpheli, gözaltına alındı.
#Ziynet EşyasıBursa'nın İnegöl ilçesinde, çarşaf giyip gittiği ablasının evine, ayakkabılıktaki yedek anahtarı alarak giren Behiye Ebru İ. (50), 1 milyon liralık ziynet eşyası çaldı. 50 kamera görüntüsü incelenip kimliği tespit edilen şüpheli, gözaltına alındı.
#BursaYemek yazarı ve şef Refika Birgül’ün Burak Arpak’la birlikte hazırladığı ‘Miras: Türk Mutfağı Teknikleri 1’, detaylı maddeleriyle Türk mutfağının zenginliklerini mercek altına alarak yemek kitabı olmanın ötesine geçiyor. Birgül “Ustalık eserim” dediği kitapta Atatürk’ün ‘Geometri’ kitabının mantığını benimsemiş.
#Refika BirgülRamazan geldi; bir ay boyunca kalabalık sofraların başında toplanacağız.Birbirinden lezzetli yemekler iftar ve sahur için hazırlanacak. Yazarımız Ebru Erke mutfakta yemek pişirirken coğrafi işaretli ürünlerimizin çeşitliliğinden faydalanabileceğimizi, sofralarımıza daha da lezzet katabileceğimizi söylüyor.
#RamazanKebapçıları, kokoreççileri, balıkçıları, pastaneleriyle Kadıköy her zaman lezzet sevenlerin uğrak yerlerinden oldu. Artık sandviç için de Kadıköy’de özel adresler var. İsterseniz sabah kahvaltısında veya film çıkışında, kahve yanında ya da sebepsiz... Yolunuz Kadıköy’e düştüğünde ekmekleri ayrı, içleri ayrı lezzetli sandviçlerle gurme bir deneyim yaşayabilirsiniz.
#Burçin Öztınaz