Paylaş
Çoğumuzun sofrasına mezesi geldi ilk başta... Çatalla ezer, biraz zeytinyağı, biraz limon ve tuzla tatlandırıp ekmeğin üstüne sürerek yerdik. Anayurdu Orta Amerika olan bu büyüleyici meyveye doğup büyüdüğüm Alanya’dan aşinayım ben. O zamanlar sık sık tüketirdim. Ankara’ya taşındığımızda öğrendim, başka yerlerde bulunmasının ne denli zor olduğunu... Yıllar geçti; yüksek oranda lif içeren, bir muzdan daha fazla potasyuma sahip avokado ‘süper gıda’ olarak anılmaya başladı. Artık ülkemizde daha çok yetiştiriliyor (karbon ayak izi daha düşük olduğu için ben yerlilerini tercih ediyorum), her yerde kolaylıkla bulunuyor.
Makarna sosundan kurabiyeye, dondurmadan pudinge hemen her şeye dönüşebilen bu meyveyle siz neler yapıyorsunuz? Ben mangal bile yapıyorum. Aldığınızda çok sertse ortadan ikiye ayırın, çekirdeğini çıkarın. Taze sıkılmış limon suyu, soğuk sıkım zeytinyağı, birkaç diş sarımsak, biraz deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiberle marine edin. Sonra da mangalda veya döküm tavada pişirin. O isli sarımsaklı avokado tadına bayılacaksınız.
Avokadoları hemen kullanmayacaksam buzluğa attığım da oluyor. Çekirdeğini çıkarıp soyuyorum ve limon suyuna batırıp çıkarıyorum. Sonrasında bazen püre yapıp bazen de küçük dilimler halinde doğrayıp dondurucuya atıyorum. Yeni bir tarif denemek istediğimde hemen buzluktan çıkarıp kullanıyorum.
‘Yeşil maden’ dediğim bu meyveye sevgim öyle büyük ki sevdiklerim doğum günümde avokado şeklinde küpeler hediye etti. Kendimi şımartmak istediğimde avokadolu makarna yediğimi de bilirler. İşte çok sevdiğim avokadolu tariflerim...
AVOKADO PESTO SOS
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1.5 olgun avokado (ezilmiş)
◊ 1 demet fesleğen
◊ 1.5 su bardağı dövülmüş ceviz
◊ 3 diş sarımsak
◊ 3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
◊ 1/4 su bardağı vegan parmesan
◊ 1 çay kaşığı deniz tuzu
NASIL YAPARIM?
◊ Avokado, ceviz, fesleğen, sarımsak, deniz tuzu ve vegan parmesanı blender’da 2-3 dakika çekin.
◊ Zeytinyağını yavaşça ekleyip daha düşük bir hızda iyice pürüzsüz olana kadar karıştırmaya devam edin. İstediğiniz dokuyu elde etmek için bir yemek kaşığı daha yağ ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz.
BİR NOT
Bu sosu makarnalara katabilir, pizza tabanına ve sandviçlerin arasına sürebilirsiniz.
MAC & AVOKADO
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 paket dirsek makarna
◊ 2 lt kaynar su (makarna için)
◊ 2 çok olgun avokado (ezilmiş)
◊ 2 yemek kaşığı limon suyu
◊ 4 yemek kaşığı vegan labne
◊ 2 yemek kaşığı un
◊ 8 yemek kaşığı rendelenmiş vegan peynir
◊ 4-5 dal taze kişniş (incecik doğranmış)
◊ 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
◊ 1.5 çay kaşığı karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Makarnayı haşlayın, haşlama suyundan 1 su bardağı kadarını kenara ayırıp süzün.
◊ Avokadoyu bir kapta limon suyuyla birlikte pürüzsüz bir kıvama getirin.
◊ Başka bir kapta un, 1 bardak makarna suyu ve vegan labneyi birleştirip peynirler eriyene, sos homojen olana kadar karıştırın.
◊ Bu sosu, avodako püresini
ve makarnayı harmanlayın, tuz ve karabiberi de katın. En son doğranmış kişnişleri de ilave edin, yemek hazır.
TAHİNLİ TATLI
(2-3 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 olgun avokado
◊ 2 yemek kaşığı vegan bal (hurma şurubu veya agave şurubu da olur)
◊ 2 tatlı kaşığı ham kakao
◊ 1 yemek kaşığı tahin
◊ 1/2 çay kaşığı limon suyu
Süslemek için;
◊ Vegan çikolata
◊ Fındık
NASIL YAPARIM?
◊ Avokadoları çatal yardımıyla veya blendar’da tamamen püre haline getirin. Kalan tüm malzemeleri ekleyip iyice karıştırın.
◊ Vegan çikolata parçaları ve fındıkla süsleyip sunun.
BİR ÖNERİ
Bu tatlıyı kıtır ekmeklere sürüp kanepe gibi servis edebilirsiniz.
AVOKADO DONDURMA
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 4 olgun avokado
◊ 1 olgun muz
◊ 1 su bardağı hurma özü (veya 3/4 su bardağı akçaağaç şurubu)
◊ 1/2 su bardağı tam yağlı Hindistan cevizi sütü (konserve)
◊ 2 yemek kaşığı limon suyu
◊ 1/2 yemek kaşığı Himalaya tuzu
NASIL YAPARIM?
◊ Avokado ve muzu pürüzsüz bir kıvam alana kadar blender’da çekin.
◊ Hurma özünü, sütü, limon suyunu ve tuzu ekleyip 3 dakika kadar karıştırın, derin dondurucuya atın. En az 1 gece beklettikten sonra yemeye hazır.
Paylaş