İlkyardım insanlar için olduğu kadar hayvanlar için de elzem. Kedinizi böcek sokarsa, sıcak çarparsa, köpeğiniz zehirlenir veya yaralanırsa ilk müdahaleyi nasıl yapacağınızı biliyor musunuz? Veteriner hekimler Haluk Çepoğlu ve Volkan Alaşlı evcil hayvanlarımıza nasıl ilkyardım yapacağımızı anlattı.
#Hayvanİnsanların olduğu kadar hayvanların da hayatını kurtarmak için önemli bir müdahale şekli ilkyardım. Kedinizi böcek sokarsa, sıcak çarparsa, köpeğiniz zehirlenir veya yaralanırsa ilk müdahaleyi nasıl yapacağınızı biliyor musunuz? Veteriner hekimler Haluk Çepoğlu ve Volkan Alaşlı evcil hayvanlarımıza nasıl ilkyardım yapacağımızı anlattı.
#Evcil HayvanlarDeliryum, belirli dönemlerde gündeme gelen hastalıklar arasında yer almaktadır. Son dönemde Corona virüsü ile enfekte olmuş ve tedavi altındaki hastaların deliryum belirtileri göstermeleri, bu sendromu bir kez daha gündeme getirmiştir. İşte, ağır bir fiziksel veya zihinsel hastalık nedeniyle oluşan deliryum hakkında tüm merak edilenler...
#Deliryumİngiltere’de etkisi uzun süren bazı Covid-19 hastalarında koku duyusunun bozulduğu ortaya çıktı. Bazı kişiler, virüsü atlatsalar da sürekli bozuk balık, yanmış ekmek kokusu aldıklarını vurguluyorlar. Kimi hastalar ise kahvenin egzoz, diş macununun ise benzin gibi koktuğunu söylüyorlar. Peki, koronavirüs neden koku ve tat alma duyularını köreltiyor? Bu durum kalıcı olabilir mi? Covid-19 geçirenlerin kaybolan koku ve tat duyusu ne zaman geri gelir? Konuyla ilgili merak edilenlere KBB Uzmanı Prof. Dr. Murat Topak, açıklık getirdi.
#KoronavirüsEn sık görülen nöropsikiyatrik tablolardan biri olan 'Deliryum' kişide dikkat ve hafıza gibi bilişsel işlevler ile davranışlarda bozulma ile sonuçlanan, hızlı ve dalgalı seyirli bir tablodur. Sıklıkla ağır bir tıbbi hastalık nedeniyle hastanede yatmakta olan hastalarda ortaya çıkan bu durum, tıbbi hastalıkların tedavisini güçleştirebilir. Peki, deliryum nedir? Deliryum hangi durumlarda ortaya çıkar?
#Deliryum Nedir?Her yaştan kadını etkileyebilen Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu (PSAS - Persistent Sexual Arousal Syndrome) genellikle doyumsuzluğa varan aşırı seks düşkünlüğü, yani hiperseksüalite anlamına gelen nefomani ile karıştırıldığından Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu (PGAD - Persistent Genital Arousal Disorder) olarak adlandırılmaya başlamıştır.
#Sürekli Cinsel Uyarılma SendromuGeçtiğimiz yıllarda, ABD Missouri’de yaşayan bir ailenin küçük çocuğu havuza düşmüştü, küçük çocuk 13 yaşındaki abisi Sam tarafından kurtarılmıştı. Lizzie'nin halası sürekli uyumak isteyen ve halsiz olan yeğeninin uyumasına izin vermedi ve bu sayede onun hayatını kurtardı. Çünkü boğulma tehlikesiyle karşılaşan birisi o sırada su yutarsa, ciğerleri oksijeni kana iletemiyor ve bazı vakalarda kişi boğulabiliyor. Ancak boğulma daha sonra da gerçekleşebiliyor. İşte asıl tehlike burada. İkincil boğulma, su yutan bireylerde 72 saate kadar görülebiliyor.
#İkincil BoğulmaSöz konusu çocukları olduğunda çok daha dikkatli ve özverili olan ebeveynler, bir anda ortaya çıkan burun kanamaları karşısında endişe ve stres yaşayabilirler. Özellikle de herhangi bir hastalıktan farklı olarak yaşanan kanamalar, ailelerin paniğe kapılmasına yol açar. Burun kanamasının çocuklarda sıklıkla gözlemlenen bir durum olduğunu ifade eden Kulak Burun Boğaz hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#ÇocukHalk arasında “sara olarak da bilinen epilepsi, basitleştirilmiş şekliyle kısa süreli beyin fonksiyonlarındaki bozukluğa bağlıdır ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkar. Nöbetler halinde olan bir hastalıktır. Epilepsi nöbeti sırasında hastada kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç kaybını geçirebilir. Bir kez nöbet geçirmek ise epilepsi hastası olduğunuz anlamına gelmez.
#EpilepsiDost sohbetine eşlik eden kahvenin kokusuyla da huzur verdiğini biliyor muydunuz? Ya yediğiniz yemeğin lezzetini sahip olduğu aroması ve kokusundan aldığını? Mis gibi kokan bir çiçeği en son ne zaman içinize çekerek kokladınız? Sıcacık bir simit ya da sıcak bir çikolata kokusuyla huzur duydunuz mu hiç? Pek çoğumuz kokuları doğru algılamadığının farkında olmayabilir. Oysa koku alma bozukluğu toplumun 5’te 1’ini etkileyen önemli bir sorun! Peki koku ve tat alma duyusu olmayan kişiler, hayatı nasıl algılıyor, bu duyularını geri kazanmaları mümkün mü?
#Koku Ve Tat Sempozyumu- Sağlık Bakanlığı tarafından Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine, yapay solunum yapabilen ve ani kalp durmaları başta olmak üzere beyin, omurilik travmaları, şok, beyin kanamaların, kas hastalıkları gibi durumlarda kullanılan 14 ventilatör cihazı kuruldu- Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu:- "Ventilatör, akciğerleri şişirip indirmek suretiyle, oksijen ve karbondioksit alışverişini sağlayarak, solunum görevine yardımcı olur"
Kişinin kendisi veya çevresinin hareket ettiğini düşünmesi hissi olarak tanımlanan vertigo, son yıllarda sık görülen rahatsızlıkların başında geliyor. Bu durum sersemlik hissi veya baygınlık hali ile karıştırılmakla birlikte; tedavi edilmediği takdirde iş ve sosyal yaşamı durma noktasına getirebiliyor.
#VertigoAydın'da, yerde yatan rakibinin suratına acımasızca tekme atarak tüm Türkiye'nin tepkisini çeken Nazilli Sanayisporlu futbolcu Mehmet Değirmenci, takımdan gönderildi ve hakkında dava açıldı. Ancak bu sert hareket sonucu şiddet gören futbolcunun yüzüne 8 dikiş atıldı.
#Kafa Travması- Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sözüer: - "Halı sahalarda kullanılan sentetik malzemelerden kalkan küçük naylon veya elyaf parçacıklar ağız, burun yoluyla üst solunum yollarına ve akciğerin derinliklerine kadar ilerlediğinden ciddi alerjik reaksiyonlara, astıma kadar varan bir tabloya yol açabiliyor"