Güncelleme Tarihi:
BURSA (AA) - Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yoğun bakım ünitesine, yapay solunum yapabilen, hastanın durumuna göre solunum fonksiyonlarını tamamen üstlenebilen ve ani kalp durmaları başta olmak üzere beyin, omurilik travmaları, şok, beyin kanamaları, kas hastalıkları, gebelik zehirlenmeleri gibi durumlarda kullanılan ventilatör cihazları kuruldu.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurulumu gerçekleştirilen cihazlarla önemli bir boşluğun büyük bir oranda dolacağına ve yaşama tutunma ihtiyacı olan hastalara büyük katkı sağlanacağını söyledi.
Yoğun bakım ünitelerinin bir ya da birden fazla organın yetersizliği nedeniyle vücudun aksamış fonksiyonlarının desteklenmesi ve bu süreç içerisinde hastanın hayatta kalmasının sağlanmasına yönelik faaliyetleri kapsayan alanlar olduğunu anlatan Hatipoğlu, "Bu üniteler, nitelikli tıbbi malzemeyle bilgi birikiminin buluştuğu mekanlardır. Özellikle ventilatör cihazı başta olmak üzere her türlü cihaz ve teknolojiyi kullanma yetenekleri olan doktor, hemşire ve yardımcı personellerin bulunduğu yoğun bakım ünitelerinde, 24 saat kesintisiz hizmet verilmektedir" diye konuştu.
Ventilatör cihazının yapay olarak solunum işlemi gerçekleştirdiğini belirten Hatipoğlu, "Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 14 ventilatör cihazı alınarak, kurulumu yapıldı. Bu cihaz, kronik solunum yetmezliğinin tedavisinde solunum desteği sağlayan önemli bir cihazdır. Yoğun bakım ünitelerinin vazgeçilmez bir cihazı olup, hasta solunumuna yardımcı olmakta veya hastanın durumuna göre solunum fonksiyonlarını tamamen üstlenmektedir" ifadelerini kullandı.
Hatipoğlu, ventilatörün, akciğerleri şişirip indirmek suretiyle, oksijen ve karbondioksit alışverişini sağlayarak, solunum görevine yardımcı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Suni solunum cihazı kullanımı için ağızdan veya burundan bir tüp sokularak, nefes yoluna kadar inilir. Kronik solunum yetmezlikleri, ani kalp durmaları, kafa-beyin travmaları, şok durumu, omurilik travmaları, beyin kanamaları, kas hastalıkları, zehirlenmeler, sıvı-elektrot bozuklukları, gebelik zehirlenmeleri, tetanos ile büyük ve özellikli ameliyatlar sonrasında yoğun bakım ünitelerinde ventilatör cihazları kullanılır."
Bursa'nın her konuda büyük ilerleme kaydeden yapısına, Sağlık Bakanlığı olarak katkı sağlamak için çalıştıklarını dile getiren Hatipoğlu, kente, medikal turizmin yanı sıra termal turizmi de eklemek için gayret ettiklerini, kentin Balkanlarla ilişkisi ve Ortadoğu'ya dönük yüzünün ülkenin sağlık turizmi için büyük bir avantaj olduğunu söyledi.