Sistit haberleri sayfasında Sistit hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 267 Sistit haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Üroloji Uzmanı Dr. Aslı Şen, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelen sistit vakalarının salgın döneminde arttığını belirterek, "Eskiden az bir semptomda bile hastalar hekime başvururken, son dönemde özellikle 'Hastaneye gidersem koronavirüse yakalanırım' korkusu nedeniyle hekime başvurular gecikiyor” dedi.
#DHAGenellikle kadınlarda rastlanan sistit, nadiren de olsa erkeklerde de kendini gösterebiliyor. Halk arasında oldukça yaygın görünen idrar yollarında yanma hissiyle kendini belli eden sistit hastalığının nedenleri ve belirtileri en çok araştırılan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Peki, sistit hastalığı nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, sistit hastalığı hakkında bilgiler.
#Sistit HastalığıUzun zamandır beklediğiniz tatile çıkmak için her şeyi önceden hazırladınız. Kış mevsiminde yapılan diyetler, verilen kilolar, yapılan alışverişler derken bavulunuzdaki her şey tamam. Mükemmel görünen bu tablo sistit kabusu yüzünden yarım kalabilir ve önemli sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir.
#Kadın Hastalıklarıİdrar yolu enfeksiyonu denildiğinde ilk olarak akla halk arasında sistit olarak adlandırılan mesane iltihabının geldiğini belirten Prof. Dr. Tufan Tarcan, akut bakteriyel sistitin belirtilerinin idrar yaparken yanma, mesanede ağrı, sık idrara çıkmak ve bazen kanlı idrar yapmak olduğunu ifade etti. Piyelonefrit olarak adlandırılan böbrek iltihaplarında ise ateş, halsizlik ve yan ağrısının ön planda olduğunu vurguladı.
#İdrarSistit, genellikle kadınlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sık sık idrara çıkma, sıkışma hissi gibi şikayetler, Sistit için belirleyici bir unsurdur. Peki, Sistit hastalığı için tedavi yöntemleri nelerdir? İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre detaylı bilgiler
#SistitHer üç kadından birinde görülen sistit, yaşam konforunu düşüren en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. İdrar yolu enfeksiyonu olarak da bilinen durum sıklıkla tekrarladığında, bazen ciddi hastalıkların da habercisi olabiliyor. Sistitten korunmak için gerekli önlemleri almanın yanı sıra hastanın tedavisinin de doğru planlanması büyük önem taşıyor. Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Egemen İşgören, sistit belirtileri ve tedavisi ile sistitten korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#BakımYaban mersini meyvesinin tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonunu (sistit) önemli ölçüde önlediğini belirten Prof. Dr. Alaattin Yıldız, "Bu meyve, idrarın PH'ını değiştirip bakterinin üremesini zorlaştırıyor" dedi. Yıldız, hastalığın tedavisinin iyi yapılmadığı takdirde böbrekte doku kaybı olacağı uyarısında bulundu.
#EnfeksiyonHavuz suyunun neden olduğu vajinal mantar enfeksiyonuna yakalanan birçok kadın, bugünlerde soluğu doktorda alıyor. Peki, vajinada kaşıntı, yanma ve akıntı ile kendini gösteren bu hastalığa karşı nasıl önlem almalıyız? Hadi gelin, bugün yaz tatilinizin bu can sıkıcı hastalık ile bölünmemesi için neler yapmanız gerektiğine bir göz atalım.
#AnkaraBirçok farklı sağlık sorununun göstergesi olabilen epitel değeri, laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bir testtir. Sağlıklı bir insanda belirli bir standarda sahip olan bu değerin, olması gerekenden farklı olduğu anlaşıldığında ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. İdrarda epitel değeri hakkında bilgileri sizler için derledik.
#İdrarda Epitel NedirKedi ve köpeklerimiz aniden bize tuhaf ya da iğrenç gelen davranışlar sergilemeye başlayabiliyorlar. Takıntı halde yalanmalar, ortalığa pislemeler, durup dururken ortadan kaybolmalar… Bunlar bazen sadece ilgi çekmek için yaptıkları şeyler, bazen de birtakım rahatsızlıkların belirtileri...
#Itır IlgazİNSAN vücudundaki sistem ve organları bilmek her zaman bir ihtiyaç. Vücudumuzun dengesini sağlamakta olan üriner sistem de bunlardan biri. İnsanlar, üriner sistem organları nedir sorusunu sıklıkla araştırıyor. Diğer adıyla boşaltım sistemi olarak da bilinen üriner sistem, idrarın evrelerini kavramak için bilinmesi gereken konuların başında geliyor.
#1Prof.Dr.Fatih Altunrende nörojenik mesane idrar kesesinin sinirsel uyarımının herhangi bir nedene bağlı olarak bozulması ve cozumleriyle ilgili yolları paylaştı. Diyabet, omurilik zedelenmeleri, multiple skleroz, sigara, omurga deformiteleri gibi hastalıkları nörojenik mesane gelişiminde rol oynayabilmektedir.
#1İdrar yollarında meydana gelen iltihaplara verilen isim idrar yolları enfeksiyonudur. Sıklıkla alt idrar yollarında meydana gelir. Alt idrar yollarında genellikle enfeksiyonlar mesanede ve üretrada görülür. Mesanenin iltihaplanması durumuna ise sistit adı verilmektedir. Kadınlarda çok daha yaygın ortaya çıkmasına rağmen erkeklerin çok dikkat etmesi gerekmektedir. İşte erkeklerde idrar yolu iltihabı ile ilgili tüm detaylar.
#Erkeklerde İdrar Yolu EnfeksiyonuSistit rahatsızlığı, mesanenin (idrar torbasının) iltihabı olarak geçer. Bilinen nedenleri arasında en sık görülen bakterileri kaynaklı enfeksiyonlardır. Erkeklerde kadınlara oranla çok daha az görülür. Peki, erkeklerde sistit nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Erkeklerde sistit nasıl geçer ve tedavisi nasıldır sizler için derledik.
#Erkeklerde Sistit NedirKasların gereğinden fazla gerginleşmesi bunda etken bir rol üstlenmektedir. Bazı yırtıkların meydana gelmesi de yine kasık bölgesinde ağrı oluşumlarını ortaya çıkarmaktadır. Kadınların yumurtalıklarında birtakım kistlerin oluşması da yine bu istenmeyen ağrıların nedeni olarak görülmektedir. Kadınlarda kasık ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#Kadınlarda Kasık AğrısıKadınlarda idrar yapamama üriüner sistem taşı ya da üriner sistem tümörü sebebiyle olabilir. Eğer kadınlar idrar yaparken zorlanıyor ya da yanma hissediyorsa bu hormon eksikliğinden ya da idrar yolu enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir. Kadınlarda idrar yapamama ya da yanma hissinin nasıl geçeceği hakkında ayrıntıları derledik.
#İdrar Yaparken Yanma Neden Olur?Kadınlarda idrara çıkmak günlük sınır olarak yaklaşık 8 kez olarak bilinmektedir. Gün içerisinde normal olandan fazla idrara gitmek bazı hastalıkların var olduğuna ya da başladığına işaret olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu ya da hamilelik gibi durumlar kadınların sık idrara çıkmasına neden olmaktadır. Çok fazla sıvı tüketmek de bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra dış etkenlere bağlı olarak sık idrar çıkma nedeni olarak bilinir. Peki, kadınların sık idrar çıkmasında etkili olan diğer faktörler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda Sık İdrara Çıkma Neden OlurKadınlarda gece sık sık idrara çıkma ihtiyacı; diyabet, vajinit, bazı böbrek hastalıkları, bazı içeceklerin çok tüketilmesi gibi nedenlere bağlı olabilir. Kadınlarda gece sık idrara çıkma ihtiyacı; genellikle böbrek fonksiyonlarında ya da idrar yollarında fonksiyon bozukluğuna neden olan hastalıklarda da görülmektedir. İşte kadınlarda gece sık idrara çıkma ihtiyacının nedenleri
#Kadınlarda Gece Sık İdrara ÇıkmaSerin sulara dalarken yazın tadını çıkarmak çok keyifli ama bazen bu güzel deneyim bir pişmanlığa dönüşebiliyor. Farkında olmadan yaptığımız küçük hatalar sağlık sorunları yaratabiliyor. En sık yaşanan problemlere karşı önlemlerimizi alarak istenmeyen durumlardan olabildiğince korunabiliriz.
#Havuz ÖnlemleriBazıları mutluluk veriyor, sakinleştiriyor, zihni berraklaştırıyor; bazıları nefes açıyor, kaşıntıyı gideriyor, sinekleri kovuyor, ağrıları kesiyor, hatta saç-sakal çıkarıyor. Faydalarını öğrendiğinizde evinizden eksik etmeyeceğiniz, doğanın sunduğu, adeta mucize niteliğinde beş uçucu yağ...
#Dr. Ecz. Metin UyarHer 10 dakikada bir tuvalete gitmeniz gerektiğini düşünün. Hayat çok daha zor olurdu değil mi? 'Aşırı aktif mesane' olarak adlandırılan bu durum geçtiğimiz günlerde yıllarca bu şekilde yaşamış genç bir kadın sayesinde gündeme geldi. Biz de uzmanlarımıza aşırı aktif mesanenin sebeplerini ve tedavisini sorduk. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkBir iltihap rahatsızlığı olarak öne çıkan idrar yolu enfeksiyonu, aynı zamanda sistit olarak bilinir. Tedavisi olması ile beraber aynı zamanda günlük yaşamı olumsuz etkileyen sorunlar içerisinde yer alır. Ayrıca bu rahatsızlığın bulaşıcı olup olmadığı da merak edilen konulardan biridir. Peki, İdrar yolu enfeksiyonu (sistit) bulaşıcı mı? Cinsel yolla bulaşır mı tüm detayları ile derledik.
Gebelik sürecinde pek çok anne adayı çeşitli sorunlar ile karşılaşabilir. Özellikle de sağlık sorunlarının önlenmesi için başlıca önlemler alınmalıdır. Hamilelik sırasında böbrek ağrısı olduğunda ise çok dikkat edilmelidir. Hamilelikte böbrek ağrısı olur mu ve ne zaman başlar? Gebelikte bebeğe zarar verir mi ve belirtileri neler tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Üroloji Uzmanı Dr. Aslı Şen, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelen sistit vakalarının salgın döneminde arttığını belirterek, "Eskiden az bir semptomda bile hastalar hekime başvururken, son dönemde özellikle 'Hastaneye gidersem koronavirüse yakalanırım' korkusu nedeniyle hekime başvurular gecikiyor” dedi.
#DHACinsel organlar, idrar yolu, rektum veya boğazı etkileyen bel soğukluğu nedir, nasıl bulaşır merak ediliyor. Tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olan bel soğukluğu cinsel ilişki sırasında korunmanın öneminin bir kez daha altını çiziyor. Peki bel soğukluğu nedir, nasıl bulaşır? İşte bel soğukluğu belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#Bel SoğukluğuTıp dilinde 'Gonore' halk dilinde bilinen adıyla bel soğukluğu, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Cinsel temasla bulaşan erkeklerde sıklıkla üretrit (idrar kanalı iltihabı) ve kadınlarda ise sıklıkla servisit (rahim ağzı bölgesi iltihabı) yapan bir hastalık olan bel soğukluğu neden olur, bulaşıcı mı? İşte bel soğukluğu belirtileri, tedavisi ve merak edilen bilgiler...
#Bel SoğukluğuGün içinde yeteri kadar sıvı tüketerek ve mesanenizi düzenli aralıklarla boşalttıysanız yeni idrarın kokusu genellikle nötr olur. Bazen yeni idrarın bile yoğun ve kötü bir kokusu olabilir ve bunun ise pek çok nedeni olabilir. İdrar kokusu neden olur, neyin habercisidir sizler için derledik.
#İdrar Kokusu Hangi Hastalıkların HabercisidirGenellikle kadınlarda rastlanan sistit, nadiren de olsa erkeklerde de kendini gösterebiliyor. Halk arasında oldukça yaygın görünen idrar yollarında yanma hissiyle kendini belli eden sistit hastalığının nedenleri ve belirtileri en çok araştırılan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Peki, sistit hastalığı nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, sistit hastalığı hakkında bilgiler.
#Sistit HastalığıYaban mersini, pek çok sağlık sorununa karşı güçlü etki gösteren ve çok sık kullanılan şifalı bir bitkidir. Aynı zamanda yaban mersini, besleyici özelliği olan bir meyvedir. İçeriğinde ise, A, C, E, K vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi insan sağlığı için gerekli pek çok mineral yer alır. Yaban mersini suyu ne işe yarar ve nasıl yapılır detayları ile derledik.
#Yaban Mersini SuyuAğrılı Mesane Sendromu ya da Mesane Ağrı Sendromu olarak da bilinen 'İnterstisyel Sistit', mesane ve pelvik bölgede ağrı, sürekli sıkışma hissi ve sık idrara çıkma ile karakterize mesanenin mikrobik olmayan kronik iltihabi hastalığıdır. Hastaların %90’ını kadınlar oluşturmaktadır. Şikayetlerin başlangıç yaşı sıklıkla 30-50 yaş arasındadır.
#İnterstisyel Sistit