Bel soğukluğu nedir, nasıl bulaşır? Bel soğukluğu belirtileri ve tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Bel soğukluğu nedir, nasıl bulaşır Bel soğukluğu belirtileri ve tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2022 15:33

Cinsel organlar, idrar yolu, rektum veya boğazı etkileyen bel soğukluğu nedir, nasıl bulaşır merak ediliyor. Tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olan bel soğukluğu cinsel ilişki sırasında korunmanın öneminin bir kez daha altını çiziyor. Peki bel soğukluğu nedir, nasıl bulaşır? İşte bel soğukluğu belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...

Haberin Devamı

Zaman zaman gündeme gelen cinsel bir hastalık olan bel soğukluğu kadınlarda ve erkeklerde cinsel yaşamla birlikte günlük yaşantıyı da ciddi derecede kötü etkiliyor. Belsoğukluğu etkeni olan bakteri "farenjit" gibi boğaz enfeksiyonlarına da yol açabilmektedir. Bu nedenle bel soğukluğu belirtilerini takip edip teşhis ve tedavisinde geç kalmamak gerekir.

Bel soğukluğu nedir?

Bel soğukluğu veya tıbbi ismi ile ‘Gonore’ cinsel yolla bulaşan ve hem kadınlarda hem de erkeklerde ciddi sağlık problemlerine neden olan bir hastalıktır. Bel soğukluğu hastalığı sıklıkla kişilerde belirti vermez. Eğer belirti verirse şikayetler genelde 1-30 gün sonra ortaya çıkar.

Bel soğukluğu nasıl bulaşır?

'Neisserria gonorrhoeae' isimli bakterinin neden olduğu ve 'Gonore' olarak da bilinen Bel Soğukluğu hastalığı cinsel ilişki sırasında semen ve vajinal sıvılar yoluyla bulaşıyor.

Haberin Devamı

Bel soğukluğu belirtileri nelerdir?

Op. Dr. Süleyman Eserdağ, bel soğukluğu belirtileri ve tedavisiyle ilgili şu bilgileri paylaşıyor.

Bel soğukluğu hastalığı sıklıkla kişilerde belirti vermez. Eğer belirti verirse şikayetler genelde 1-30 gün sonra ortaya çıkar. Belsoğukluğu genellikle cinsel ilişkiden ortalama olarak 4-6 gün sonra belirti vermektedir. Bunlar:

  • Cinsel organdan (erkekte penis ucundan, kadınlarda vajina içinden) gelen irin gibi sarımtırak ve kıvamlı sıvı akıntılar
  • Pelvik İltihabi Hastalık: Pelvik iltihabi hastalık kadınlarda kısırlık nedenidir.
  • Adet dışı kanama
  • Kronik kasık ağrıları
  • İdrar yapma esnasında ağrı, acı ve yanma hissi (sistit)
  • Sık idrara çıkma (pollaküri)
  • Boğaz ağrısı (farenjit) şeklindedir.

Bel soğukluğu nasıl teşhis edilir?

Bel soğukluğu, irinli vajinal akıntı, idrar yaparken yanma- sızlama veya kasık ağrısı gibi şikayetlerle gelen hastalarda yapılan jinekolojik muayene ve alınan kültür antibiogram testleri ile tanınabilir.

Bel soğukluğu tedavisi

Bel soğukluğu hastalığı antibiyotik tedavisi ile geçebilen bir hastalıktır, ancak bel soğukluğu etkeni penisilin grubu antibiyotiklere dirençlidir. Günümüzde farklı jenerasyon antibiyotiklerle tedavi rahat bir şekilde sağlanabilmektedir.

Bel soğukluğu mikrobu taşıyan kişilerde çoğu zaman başka cinsel yolla bulaşıcı hastalıklar da olabileceği için kişilerde STD (Cinsel yolla bulaşan hastalıklar) taraması yapılmalıdır. Bel soğukluğu mikrobu barındıran kişilerde çoğu zaman ‘Klamidya’ mikrobu da bulunmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!