Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu neden olur ve belirtileri nelerdir? Nasıl geçer ve tedavi edilir?

Güncelleme Tarihi:

Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu neden olur ve belirtileri nelerdir Nasıl geçer ve tedavi edilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2022 15:11

İdrar yollarında meydana gelen iltihaplara verilen isim idrar yolları enfeksiyonudur. Sıklıkla alt idrar yollarında meydana gelir. Alt idrar yollarında genellikle enfeksiyonlar mesanede ve üretrada görülür. Mesanenin iltihaplanması durumuna ise sistit adı verilmektedir. Kadınlarda çok daha yaygın ortaya çıkmasına rağmen erkeklerin çok dikkat etmesi gerekmektedir. İşte erkeklerde idrar yolu iltihabı ile ilgili tüm detaylar.

Haberin Devamı

Alt idrar yolu enfeksiyonları daha zararsızdır. Fakat üst idrar yolları enfeksiyonları ise mesane ile böbreği birbirine bağlayan üreter ve böbreklerde meydana gelir. Üst idrar yolları iltihapları daha tehlikeli olmaktadır. Hem kadınlar için hem de erkekler için ciddi bir durum halini almaktadır.

Erkeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar yolları iltihaplanmalarında çoğunlukla bakteriler rol oynamaktadır. Bakteriler çoğunlukla idrarın dışarı atılmasını sağlayan üretradan girerler. Üretradan ilerleyerek yükselen bakteriler çoğunlukla mesaneye ulaşır ve orada kalır. Fakat daha az sıklıkla da olsa böbreklere kadar enfeksiyon ilerleyebilir. Genel olarak iltihaplanmaya sebep olan bakteri türü Esherichia coli bakterisidir. Kişinin kendi dışkısında bulunan bu bakteri bir bağırsak bakterisidir. Aynı zamanda biraz daha az sıklıkla da olsa klamidya ve gonokok isimli cinsel yolla bulaşan mantarlar, virüsler veya patojenlerde idrar yollarında enfeksiyona neden olabilir.

Erkeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde de kadınlarda da en sık görülen ve artık tipik sayılan belirti idrar yaparken yanma hissedilmesi ya da çok sık idrara çıkmadır. Bunun yanı sıra hiç belirti vermeden de enfeksiyon oluşabilmektedir. Sıklıkla idrar yolu enfeksiyonunda görülen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;

Haberin Devamı

İdrar yaparken ağrı ya da yanma hissi

Çok sık idrara çıkma ihtiyacı hissetmek

İdrar debisinde meydana gelen zayıflama

İdrarı tutmakta güçlük çekme

İdrarda kan görülmesi

Alt karında ağrı oluşması.

Üst idrar yolları iltihabında belirtiler farklı şekilde olabilmektedir. Fakat her üst idrar yolları enfeksiyonunda aşağıdaki belirtiler görülmez. En tipik belirtiler daha ön plandadır. Böbreklerinde tutulduğu üst idrar yolları enfeksiyonuna ait bazı belirtileri de şu şekilde sıralayabiliriz;

Böbreklerde hassasiyet oluşumu

Ateş

Kusma

Bulantı

Yan ağrısı

Genel vücut halsizliği.

Erkeklerde İdrar Yolları Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

İdrar yollarında iltihabı bulunan erkekler mutlaka bol su içmelidirler. En az gün içinde iki litre kadar sıvı vücuda alınmalıdır. Bu şekilde mesane adeta yıkanmaktadır ve bakterilerin çoğalması, enfeksiyonun daha da ilerlemesi önlenir. İyileşmeyi daha da desteklemek adına bitkisel çay tüketilebilir. Mesaneyi tahriş edebilecek olan limon suyu, alkol ve kahve gibi ürünlerin tüketimi de kısıtlı olmalıdır.

Erkeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Alt idrar yollarında meydana gelen iltihaplanmalar, çok kolay tedavi edilebilmektedir. Zamanında müdahale edildiği takdirde hızlı bir şekilde tedavisi mümkündür. Genellikle alt idrar yolları enfeksiyonlarında yüzde 30 ila yüzde 50 arasındaki vaka kendiliğinden, hiç hasar bırakmadan iyileşebilmektedir. Fakat ortaya çıkan belirtilerin hızla azaltılması, patojenlerin vücuttan daha hızlı uzaklaştırılması için antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Üst idrar yolları enfeksiyonlarında böbreğin de tutulduğu vakalarda, erken tedavi yapılmazsa vücutta kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Bir kişi idrarını yaptığı sırada yanma veya ağrı hissediyorsa, idrarını yalnızca kesik kesik yapıyorsa, idrardan kan geliyorsa ya da sonradan ciddi karın ağrıları da eşlik ederse mutlaka bir doktora başvurmalıdır.

Genel olarak tedavi antibiyotikle yapılmaktadır. Antibiyotik kullanımının ardından gelen birkaç gün içinde iltihap genellikle gerilemeye başlar. Antibiyotiklerin yanı sıra spazm çözücü veya ağrı kesici ilaçlarda kullanılabilir. Tekrarlayan bir idrar yolları enfeksiyonunda ise daha yüksek dozda antibiyotik kullanılır. Şeker hastalarında, bağışıklığı baskılanmış olan kişilerde tedaviler şarta göre uygulanır.

 

 

BAKMADAN GEÇME!