Banyoda küvet tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Banyoda küvet tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2011 10:00

Bazı hastalıklara karşı tedbirinizi alın!

Haberin Devamı

Genellikle vücut cinsel ilişki sırasında aldığı bakterilerden idrara çıkarak kurtuluyor ancak kurtulamadığı hallerde ortaya sistit veya idrar kesesi iltihabı çıkıyor. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kadir Önem, sistitin belirtilerini, kimlerde görüldüğünü ve yapılması gerekenleri anlattı.

Belirtileri

* Sık ve acil olarak idrara çıkma,

* İdrara çıkarken yanma,

* Karnın alt kısmında baskı ve ağrı, (Bu ağrılar bazen bele doğru yayılabilir)

* İdrarda kan (Ağrı veya herhangi bir rahatsızlık olmaksızın idrarda kan bulunması, yalnızca bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkmaz; böbrek taşları ya da böbrek veya mesane kanseri de düşünülmelidir.)

* Kötü kokan idrar.

Sistit enfeksiyonu olan hastalarda ayrıca bulantı ve kusma şikayetleri de görülebilmekte, ateşse nadiren ortaya çıkmaktadır. Eğer yüksek ateş tabloya eşlik ederse enfeksiyonun böbreklere doğru yayılmış olduğu düşünülür.

Haberin Devamı

Rakamlarla sistit

* Sistite en çok 20 ila 50 yaş arasındaki kadınlar tutuluyor.

* İdrar yolları anormalliği olmayan 50 yaş altındaki erkekler nadiren idrar yolları enfeksiyonu oluyorlar.

* Sistit olaylarının yüzde 90`ı rektal bölgede bulunan bir bakteri olan E. Coli’den kaynaklanır.

Tedavisi

Genellikle 3 ila 5 gün süreyle antibiyotik kullanarak tedavi edilir. Birçok doktor, bu tedavinin enfeksiyonu ortadan kaldırmaya yeteceğini düşünür. İlaca başladıktan 24-48 saat sonra, şikayetler genellikle kaybolur. 6 ay içinde 2`den fazla enfeksiyon geçirmiş kişilerde, koruyucu tedavi olarak düşük doz antibiyotik kullanmak gerekebilir. Mesane iltihabına eğilimli bazı kadınlarda ise her cinsel ilişkiden sonra veya hemen önce düşük doz antibiyotik kullanımı yararlı olabilir.

Ne yapmalı?

Tekrarlayan sistitlerden kaçınmanız çok çok önemli. Sistit problemi bazı kadınlarda daha sık olarak ortaya çıkabilmektedir. İyi beslenememe, bünyesel yatkınlık, kişisel hijyene önem vermeme, düzensiz hayat tarzı, sigara gibi kötü alışkanlıklar sık mesane iltihabına yatkınlık sağlayan nedenler arasında bulunmaktadır.

Haberin Devamı

• İdrara çıkmanın düzenli olması ve sık sık ertelenmemesi

• Özellikle hijyenik olmayan küvetlerde oturarak banyo yapılması yerine duş tarzında yıkanmanın tercih edilmesi

• Küvette banyo sırasında parfümlü sabun, köpük ve deterjan kullanmaktan kaçınılması

• Büyük abdest ve idrar yapıldıktan sonra genital bölge temizliğinin önden arkaya doğru ve ılık suyla yıkama şeklinde yapılması önemlidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!