Güncelleme Tarihi:
Sık idrara çıkma ve idrar yaparken ağrı, yanma gibi acılar hissediyor musunuz? Eğer bu belirtilerin kendinizde olduğunu düşünüyorsanız bu, sistite işaret olabilir. Bayanlarda sık görülen sistitin tedavisi çok önemlidir. “Sistit zamanında, doğru tedavi edilmezse böbreklere kadar ilerleyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Cüneyt Uygur, bu rahatsızlık ile ilgili tüm ayrıntıları anlattı.
Sistitin Görülme Sebepleri
- Sistit, cinsel ilişki sonrası olabilir. Cinsel ilişki sırasında bakteriler uretradan mesaneye gidebilir. İlk kez ilişkiye girenlerde, ya da sık ilişki olduğunda sistit riski artar. Buna “balayı sistit”i de denir.
- Seksüel aktif olmayan bayanlarda da sistit görülebilir. Çünkü genital bölge bazı bakterilerin kolay bulaşacağı bir bölgedir. Sistitin en önemli bakteriyel etkeni, e. coli denen barsaklarda bulunan bir bakteridir.
- Genital hijyenin iyi olmadığı durumlar da sistit sebebidir. Tuvalet temizliğinin önden arkaya doğru yapılması önemlidir. Anüsdeki barsak kaynaklı bakterilerin öne taşınmaması için temizliğin mutlaka önden arkaya doğru yapılması gerekir.
- Bayanlarda uretranın kısa olması, erkeklerden daha fazla sistit görülmesinin nedenidir.
- Özellikle normal doğum sonrası sıkça gördüğümüz idrar kesesi sarkması nedeniyle idrar yapma sonrasında mesanenin tam boşalamaması.
Sistit Sebebi Her Zaman Bakteriler Değildir
- İnterstisiyel sistit: Ağrılı mesane sendromu da denen, sebebi bilinmeyen ve kadınlarda görülen bu çeşidin teşhis ve tedavisi zordur.
- İlaca bağlı sistit: Özellikle kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, mesanede rahatsızlıklar yapabilir.
- Radyasyon sistiti: Karın alt bölgesine radyoterapi alanlarda görülür.
- Yabancı cisim sistiti: Uzun süreli idrar sondası kullananlarda görülür.
- Kimyasal sistit: Kimyasal madde içeren hijyenik spreylere, jellere karşı alerjisi olanlarda görülür.
- Menapozda östrojen hormonunun eksikliğine bağlı, genital bölgede kuruma olması, sistite sebep olabilir.
- Jinekolojik kanserler, rahim- yumurtalık enfeksiyonu, rahim ağzı enfeksiyonu, vajinal enfeksiyon, barsaklarında divertikül, crohn hastalığı olanlar, lupus ve tüberkülozu olanlarda da sistit sık görülür.
Sistiti Önlemek Sizin Elinizde
- Bol sıvı tüketin.
- Sık sık tuvalete gidin. Her 3 saatte bir idrarın boşaltılması iyi olur. Mesanenizin çok fazla dolmasını beklemeyin.
- İdrar yaparken, dik pozisyonda oturun. Bu şekilde mesanenin daha fazla boşalması sağlanır.
- Tuvalet temizliğinizi önden arkaya doğru yapın. Bu şekilde anüsden, ön tarafa bakteri taşınmasını önlemiş olursunuz.
- Sık sık sistit oluyorsanız, küvette oturarak banyo yapmak yerine, ayakta duş alın.
- Vajina ve anüs civarını temizlerken alerjik sabun, jel, deodorant sprey kullanmayın.
- Cinsel ilişkiden hemen sonra idrarınızı yapın.
Sistit Çoğu Zaman Antibiyotiklerle Tedavi Edilir
Bakteriyel sistit tedavisi, antibiyotikle yapılır. Tedavinin süresi, kullanılan antibiyotiğe ve tedaviye verilen cevaba göre değişir. Tek kullanımlık antibiyotikler olduğu gibi, 3 gün veya 7-10 gün sürecek antibiyotik tedavileri de olabilir. Tekrarlayan enfeksiyonlarda, tedavi daha uzun sürecektir.
Bakteriyel olmayan sistitte ise etken maddenin uzaklaştırılması gerekir. Menapoza bağlı gelişen sistitte, östrojen içeren vajinal fitiller kullanılır.