İlk bestelerini henüz bebekken, karyolasının yanına yerleştirilen piyanoda, oyuncaklarından esinlenerek yapıyor. İki yaşında notaları, dört yaşında okuma-yazmayı öğreniyor. Beş yaşında ilk konserini veriyor. Bugün 500’den fazla bestesi, 15 albümü, dört kitabı var. Sahnede kendini evinde hissettiği için konserlere çıplak ayak çıkıyor. Besteci ve piyanist Anjelika Akbar ile Sovyetler Birliği’nde başlayıp 32 yıldır Türkiye’de devam eden, tıpkı melodileri gibi bir Doğu-Batı kucaklaşması olan hayat hikayesini konuştuk, bünyeye iyi gelecek müzik tavsiyelerini öğrendik.
#Anjelika AkbarSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitArter Koleksiyonu’ndan seçilen 11 sanatçının 13 çalışmasını içeren yeni grup sergisi ‘Tedbir’ ile örgü şişleri, altın yaldızlı ip yumakları, küçük porselen biblolarla görsel bir müzik yaratan Füsun Onur’un ‘Opus II - Fantasia’ adlı yerleştirmesi Emre Baykal’ın küratörlüğünde Arter’de.
#Arter Dolapdere1938 yılında Lizerjik asit dietilamidi yani kısa adı ile LSD, yürütülen laboratuvar çalışmalarında Albert Hoffman tarafından tesadüf eseri çavdar mantarından sentezlendiği anlaşılmıştır. LSD, dünya üzerindeki en güçlü halüsinojendir. Halüsinojen Meskalinden 4.000 kat ve mantarlardan 100 kat güçlü bir halüsinojen maddedir. LSD nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#LSD Nedir?Yazar Yeşim Saygın, sokaklarda özgürce koştuğu çocuk dünyasının gerçekliğini, dijital kuşatma altında bulunduğuna dikkat çektiği günümüz çocuklarına romanları aracılığıyla anlatıyor. İçlerindeki asıl çocukla tanışmaları için kitaplarında geçmiş zaman köprüsünü kurduğunun altını çizen Saygın, “Bizi yeniden ışıl ışıl ve insanca olana yaklaştıracak gücün; toplumsal ve kültürel hafızamız ile gelişmiş bir eğitim sistemi olduğuna inanıyorum” dedi.
#Bursa‘Algıda seçicilik’ kavramının, söylemlerin yanlış anlaşıldığı basit bir zihinsel süreci tanımladığını düşünürüz. Peki, bazı insanların algılama biçimi tahmin ettiğimizden çok daha farklıysa? Bu insanlar, gündelik yaşam deneyimlerini çoğumuzdan daha farklı algılıyorsa?
#SinesteziBu hafta Tanıyalım sayfamızda yetenekli bir müzik grubunu konuk ediyoruz. İkiye On Kala’nın vokali Uğur Uras ile ikinci albümleri Yaka Faça’nın fonda olduğu, İzmir’den İstanbul’a uzanan, şehirler arası hikayelerini konuştuğumuz bir yolculuğa çıkıyoruz, hazır mısınız?
#İkiye On KalaPasaport fotoğrafında anteniyle poz verince, bu durum onu dünyada bir ilk yaptı. Gelişen teknolojinin, bilgi toplumunun silikleştirdiği kimliklere inat Neil Harbisson sistem içinde adeta kendini yeniden üretti ve dünyanın ilk resmi Cyborg’u ünvanını kazandı. Kafatasına adapte edilen uzantısı sayesinde doğumundan beri siyah-beyaz algıladığı dünyanın renklerini duymaya başladı. Garip Öyküler bu hafta Harbisson’ın hikayesi için rotasını ABD’ye çeviriyor.
#Garip ÖykülerGüher ve Süher Pekinel’in yeni konser DVD’si ‘Zubin Mehta, Güher&Süher Pekinel In Concert’ raflardaki yerini aldı. Teması ‘Renkleri Duymak, Sesleri Görmek’. Ressam Wassily Kandinsky’nin her notaya bir renk tanımlayarak oluşturduğu Blauer Reiter akımından esinlenen yapıtların seslendirildiği bu renkler senfonisini Pekinel kardeşlerle konuştuk.