Sindirim sistemi, vücuda alınan yiyecekleri parçalayıp, besin ve enerjiye dönüştüren tüm organların genel ismidir. Yiyeceklerden elde edilen besin ve enerji, vücudun sağlıklı olarak çalışmasına destek olur. Yiyeceklerin atık olan kısmı, sindirim sisteminin yönetimiyle dışarıya atılır. Sindirim sistemi nedir, nasıl çalışır gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
#Sindirim Sistemi Hastalıkları Neler?X ve bir miktar Y kuşağı hatırlıyor olabilir; ama Z kuşağının gördüğünde bu nedir diyeceği meyveler var... Sonbahar ile birlikte şimdilerde pazarlarda tezgahlarda yerini almış durumda. Anneler babalar, aynı zamanda şifa kaynağı olan bu meyveleri hem siz, hem çocuklarınız için tüketmeye çalışın; çocuklarınız da bu meyveleri tanısın, böylelikle kuşaktan kuşağa aktarılsın...
#BursaFolik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır. Folat, latince “folium” kelimesinden köken almış olup yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. Gıdalarla vücuda alınan folat, kan dolaşımına geçmeden önce aktif formu olan 5-MTHF‘ye dönüştürülür. Folik asitin aktifleştirilmesinde ise sindirim sistemi dışında karaciğer ve diğer dokular da görev alır.
#Folik Asit2020’nin sonuna yaklaşırken hala dünyanın en önemli gündemi Covid-19! Salgın birinci yılını doldururken, ekonomik ve psikolojik problemleri de beraberinde getirdi. Stres nedeniyle pek çok insanın sağlığı risk altında. Periodontoloji Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, pandemi döneminde koronavirüs stresinin ağız ve diş sağlığını nasıl etkilediğini anlattı.
#Diş SıkmaOzon, doğada bulunan, üç oksijen atomundan oluşan, renksiz, karakteristik keskin kokusu olan, kararsız bir gaz molekülüdür. Güçlü oksidatif özelliği olan ozonun kendisi bir oksijen radikali değildir. Serbest oksijen radikallerini nötralizie eden anti-oksidan enzim sistemini aktive ederek antioksidan etki gösterir.
#Ozon TedavisiRamazan ayının gelmesiyle birlikte herkesin aklında nasıl beslenmeliyiz sorusu yer edinmeye başladı. Ramazan ayında vücut direncimizin düşmemesi için yediklerimize her zamankinden daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, Ramazan’da sağlıklı beslenme açısından nelere dikkat etmeliyiz sorularına yanıt verdi.
#RamazanCerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Kaan Hamurcu, özellikle büyük şehirlerde ve metropollerde yaşanan günlük stres, birçok alanda olduğu gibi ağız ve diş sağlığını da olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Hamurcu, "Günlük rutinde muayene ve tedavi ettiğimiz birçok hastamızın, yaş ve cinsiyet farkı gözetmeksizin diş sıkma (bruksizm) probleminden muzdarip olduklarını gözlemliyoruz" dedi.
#StresKış mevsiminde sevilerek tüketilen meyvelerin başında nar geliyor. İster ara öğünlerinizde sağlıklı bir alternatif olarak, ister salatalarınıza ayrı bir lezzet katmak için, isterseniz de bitki çaylarınızı daha şifalı hale getirmek için kullanabileceğiniz bu meyvenin birçok faydası bulunuyor. İşte narın saymakla bitmeyen faydaları...
#Kış MeyveleriKaplıcaya gitmek tarihin en eski şifa geleneklerinden. Belirli iklimsel özellikleri olan bölgelerde, yerin altından çıkan şifalı suların, aynı bölgede yer alan özel yapılı çamur ve gazların tedavi amaçlı kullanımı; ülkemizde ve dünyada insanlığın kullandığı en eski iyileşme yöntemlerinden biri. Ancak kaplıcaların, termal suların herkese ve her hastalığa uygun olduğunu düşünmek doğru değil. Gitmeden önce termal tesisin nitelikleri ve hijyeni konusunda mutlaka bilgi edinin.
#KaplıcaBitkilerin efendisi Maranki’nin ‘Doğadan gelen şifa’ yazısı dizisi bugün başladı.Sağlığın, güzelliğin ve hatta mutluluğun sırrı doğada... Bitkiler, uzmanların yönlendirmesi doğrultusunda kullanıldıklarında toksin atımından depresyon tedavisine her konuda en önemli yardımcılarımız.
#MarankiYaz aylarında serinlemek için kullanılan klimalar, lejyoner hastalığına yol açan bakterinin ortama girmesini sağlayarak yaygın kas, karın ve baş ağrısı, ateş, kuru öksürük, ishal, kusma ve bulantıya yol açabiliyor. Bakteri, hastaların yüzde 20'sinde sinir sistemi bulguları, ajitasyon, konsantrasyon bozuklukları hatta komaya neden olabiliyor.
Universal İtalyan Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Meltem Şeniz Toksoy, kemoterapi tedavisi sırasında ve sonrasında çeşitli yan etkilerin ortaya çıkabileceğini belirterek, “Bu duruma bağlı olarak kemoterapi öncesinde ve sonrasında beslenmeye çok dikkat edilmeli” dedi.