Tasarımcı Simay Bülbül’ün sosyal medyadaki yemek içerikleriyle tanıdığımız Sinan Hamamsarılar’la birlikte yazdığı kitabı ‘Ege’den Miras Sofralar’ geçtiğimiz günlerde çıktı. Önce gezdirip sonra aile sofralarına misafir eden kitapta leziz Ege tarifleri var.
#GAYE ŞAHİNDünyadaki 28 bin yemek kitabı arasından birinci seçilen, 1937’de kurulmuş 7 Mehmet restoranının hikâyesini ve Türk mutfağına özgü tariflerini anlatan yemek kitabı dünyayı dolaşmaya hazırlanıyor. İşte kitabın yazarları Mehmet Akdağ ve Sinan Hamamsarılar ile ilk tanıtım noktaları Londra’da yaptığımız sohbetten lezzet dolu anekdotlar...
#Mehmet AkdağGeçen hafta Antalya’daydım. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yerel gıdaya sahip çıkmak, Antalya’nın coğrafi işaretli ürünlerini ve mutfağını dünya markası haline getirmek için geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali, 1-3 Eylül tarihlerinde ikinci kez kapılarını açacak.
#Sayım ÇınarGeldi geliyor derken gastronomi dünyasının en saygın rehberlerinden Michelin Guide Türkiye’ye nihayet İstanbul’dan giriş yaptı. Eminim yakında şahsına münhasır şehrimizin turizmine ivme katacak, yıldızlı restoranları, şefleriyle uluslararası arenada yeme-içme severlerin radarına sokacaktır.
#Müge AkgünSadece Antalya’nın değil, Türkiye’nin en ikonik restoranlarından... Kimileri bademli gridasının, kimileri oğlak köftesinin, kimileri kabak tatlısının müptelasıdır. Akdağ ailesinin okulu, restoranları ‘7 Mehmet’in mutfağı olmuş hep... Öğretmenleriyse restoranı açan babaları, ustaları ve Akdeniz malzemeleri... ‘7 Mehmet’in hikâyesini anlatan kitabı, genç şefler ders niyetine mutlaka okumalı.
#7 MehmetAteşte pişmiş köftesi, pufidik ekmeğinin arasından göz kırpan hamburgeri elimize aldığımız anın mutluluğuna tüm dünya gibi biz de bağımlıyız. Yetenekli şeflerin finedining’i bir kenara bırakıp burgere dönme serüvenine birkaç yıldır şahitlik ediyoruz ama ülkemizdeki iyi örneklerin geçmişi sandığımızdan daha köklü. Peki, tutkunu olduğumuz hamburgerin ‘kusursuz’unun sırları neler?
#BurgerYarın Kurban Bayramı’nın son günü. Tatili fırsat bilip yollara düşenler için dönüş vakti yaklaşıyor… Özellikle bu yıl otomobille yolculuk, pandemi nedeniyle daha fazla tercih edilir oldu. Jürimize ‘dönüş yolunuza’ tat katacak durakları sorduk… İşte mola verdiğinize pişman olmayacağınız adresler.
#Yol Üstü DuraklarBu hafta ‘Yoldan Çıkaran Duraklar’ serimizde, Doğan Burda Ankara Temsilcisi Erdal İpekeşen ve Tat dedektifi Sinan Hamamsarılar’ın katkılarıyla Ankara-Bodrum rotası var. 720 kilometrelik otoyol, farklı medeniyetlerden izler taşıyan bir zaman yolculuğu hattı gibi. Denize giden yolda karşınıza çıkacak bu 11 lezzet, tarih ve doğa durağı sizi şaşırtacak.
#AnkaraBayram tatiline bir hafta kaldı. Yola otomobiliyle çıkacaklar için en sık kullanılan rotaların haritalarını paylaşmaya devam ediyoruz. Bu haftaki istikamet İstanbul’dan Antalya’ya doğru... Yolun uzunluğu 698 kilometre. En fazla 5 kilometre sapmayla “İyi ki uğramışım!” diyeceğiniz pek çok iç açıcı durak var; doğal güzellikler, lokantalar, antik kent ve sevimli köyler... Doğal güzellik, antik kent, köy ve müze seçimini Hürriyet Seyahat ekibi yaptı, lezzet mekânlarını Tat dedektifi Sinan Hamamsarılar belirledi.
#İstanbul Antalya Arası DuraklarHafta sonu ile birleşerek dokuz günü bulan tatil için binlerce kişi aracıyla yola çıkacak. Kimi memleketine, kimi sahillere gidecek. Hedef, varılacak yer ama yolun kendisi de bir deneyim ve o deneyimi zenginleştirmek mümkün. Sizin için Türkiye’nin yaz aylarında en sık kullanılan rotalarını inceledik, yoldan çıkaran durakları derledik, bir harita üzerine işledik. Bu haritada doğal güzellikler de var, lezzet molası verilecek yerler de, hep tabelasını gördüğünüz ama hiç gitmediğiniz antik şehirler de. Kimi Bodrum yönünde, kimi İstanbul. Doğal güzellikler ile antik kentler seçimini Hürriyet Seyahat ekibi yaptı, lezzet mekânlarını tat dedektifi Sinan Hamamsarılar belirledi.
#BODRUMAdana denince akla hemen muhteşem yemekleri gelse de kentin ziyaretçilerine sunacağı çok daha fazla şey var. Şu sıralar 3-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek ‘Portakal Çiçeği Festivali’ne hazırlanıyorlar. Sokakları renk cümbüşüne çeviren festival için gitmişken, yapmadan dönmemeniz gerekenleri Adanalılara, Adana’yı bilenlere sorduk..
#ADANAVejetaryen ve vegan mutfak kültürüne sahip ancak damak tadınıza uygun restoran ve kafeleri bulamıyorsanız listemiz tam size göre! Raw beslenme anlayışı, vegan, vejetaryen, glütensiz ve paleo gibi mutfak arayışları için Türkiye’de seçenekler kısıtlı ancak biz en iyilerini seçtik. Beş jüri üyesinin ilk tercihi Zencefil restoran oldu.
#Türkiye’Deki Vegan RestoranlarEge deyince ilk akla gelen İzmir’e yazın kavurucu sıcağı gelmeden gitmenin tam vakti. Kent doğal güzellikleri ve tarihinin yanında mutfağıyla da yemek meraklılarını kendine çekiyor. Baharda çıkan çeşit çeşit Ege otlarıyla yapılan yemekler, zeytinyağlılar, günlük deniz ürünleri gibi lezzetlerin olduğu bu mutfağı en iyi temsil eden restoranları seçtik!
#RestoranYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiEkmek yerine marul kullanabilir, kokoreçlisini yapabilir hatta sebzelerle vegan versiyonunu hazırlayabilirsiniz. Yalnızca köfte ve ekmek değil, aklınıza gelen her malzemeyle yapabileceğiniz, sınırsız alternatifli bir yiyecek burger. Peki dışarıdayken en iyisi nerede yenir? Yeme-içme meraklısı Sinan Hamamsarılar, bu sorunun peşine düştü ve dört yıllık bir çalışmanın ardından Burger Haritası sitesini kurdu.
#Burger HaritasıGerçekten öyle. Dev bir hizmet. ‘İncili Gastronomi Rehberi’. Yıldık ya nereye gideceğiz, nerede yiyeceğiz, ne yiyeceğiz diye düşünmekten! Hayatın en büyük zevklerinden biri yemek... Ama karar vermek zor. Hatta öldürücü. Sonunda evden çıkamaz hale bile gelebiliyorsun. Ama artık elimizde gerçekten sağlam, güvenilir, torpilsiz bir referans rehber var. Aç ‘İncili Gastronomi Rehberi’ni, seç ne yiyeceğini, gör en iyi lokantaları... Kolay, pratik ve karar verme anında hayat kurtaran bir rehber. Aylardır uğraşılıyor.Kaptan pilot, gastronomi-kültür yazarı Müge Akgün önderliğinde, Karaca ve Hürriyet işbirliğiyle, çok sıkı bir ekip ve deli bir emekle ortaya çıktı. Müge dört kilo verdi, iğne deliğinden geçecek hale geldi, daha ne olsun! Sadece İstanbul mu var? Hayır; Bodrum, Çeşme ve Alaçatı da dahil.600’ün üzerinde restoran değerlendirildi, 280 tanesi rehbere girdi, inci sahibi oldu, 283 tane de lezzet noktası belirlendi, gerisi elendi.Mikla, dört incili bir şampiyon. Dört inciye layık görülen başka bir restoran yok, 29 tane de üç inci alan var. Gerisi kitapta, bir zahmet bakıverin. Ama şunu unutmayın, torpil, kıyak, iltimas kesinlikle yok! Bence her eve lazım, cidden lazım, yılbaşı hediyesi bile olabilecek kalitede.
#İncili Gastronomi RehberiArtık lezzet konusunda yol gösterici ciddi bir rehberimiz var! Hürriyet-Karaca işbirliğiyle hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’ tıpkı Michelin gibi ülkemizin önde gelen damağı kuvvetli uzmanları ve gizli müfettişlerin titiz çalışmasıyla ortaya çıktı. Türkiye’nin yeme-içme konusundaki en kuvvetli rehberini tanıyalım...
#‘İncili Gastronomi Rehberi’