Zeynep BİLGEHAN / zbilgehan@hurriyet.com.tr | Fotoğraflar: Sinan Hamamsarılar, Alamy, DepoPhotos
Yoldan çıkaran duraklar! 711 km’lik maceraya hazırlanın...
Hafta sonu ile birleşerek dokuz günü bulan tatil için binlerce kişi aracıyla yola çıkacak. Kimi memleketine, kimi sahillere gidecek. Hedef, varılacak yer ama yolun kendisi de bir deneyim ve o deneyimi zenginleştirmek mümkün. Sizin için Türkiye’nin yaz aylarında en sık kullanılan rotalarını inceledik, yoldan çıkaran durakları derledik, bir harita üzerine işledik. Bu haritada doğal güzellikler de var, lezzet molası verilecek yerler de, hep tabelasını gördüğünüz ama hiç gitmediğiniz antik şehirler de. Kimi Bodrum yönünde, kimi İstanbul. Doğal güzellikler ile antik kentler seçimini Hürriyet Seyahat ekibi yaptı, lezzet mekânlarını tat dedektifi Sinan Hamamsarılar belirledi.
Hafta sonu ile birleşerek dokuz günü bulan tatil için binlerce kişi aracıyla yola çıkacak. Kimi memleketine, kimi sahillere gidecek. Hedef, varılacak yer ama yolun kendisi de bir deneyim ve o deneyimi zenginleştirmek mümkün. Sizin için Türkiye’nin yaz aylarında en sık kullanılan rotalarını inceledik, yoldan çıkaran durakları derledik, bir harita üzerine işledik. Bu haritada doğal güzellikler de var, lezzet molası verilecek yerler de, hep tabelasını gördüğünüz ama hiç gitmediğiniz antik şehirler de. Kimi Bodrum yönünde, kimi İstanbul. Doğal güzellikler ile antik kentler seçimini Hürriyet Seyahat ekibi yaptı, lezzet mekânlarını Tat dedektifi Sinan Hamamsarılar belirledi.
2- Gizli Bahçe Restoran
Kır lokantası keyfi
Bir kır lokantası olan Gizli Bahçe, Balıkesir’deki kırmızı et ve sakatat kültürünü en iyi yansıtan restoranlardan. Kokoreç olmazsa olmazı, diğer sakatat ürünleri de kaçırılmamalı. Kuzu şiş ile final yapılabilir. Mezeleri de ayrı güzel.
Kır lokantası keyfi
Bir kır lokantası olan Gizli Bahçe, Balıkesir’deki kırmızı et ve sakatat kültürünü en iyi yansıtan restoranlardan. Kokoreç olmazsa olmazı, diğer sakatat ürünleri de kaçırılmamalı. Kuzu şiş ile final yapılabilir. Mezeleri de ayrı güzel.
3- Düzdağ Tost
Mihaliç peyniri ve Yanturalı sucuk
50 peynirli şehir olarak bilinen Balıkesir’in en fazla yol üstü lezzet durağına sahip ilçesi Susurluk. Susurluk’un en meşhur ürünü de ısınınca sünen, az tuzlu Mihaliç peyniriyle yapılan tostları. Düzdağ, büyük tostçuların yanında kıraathane tarzı ortamı, kaliteli ürünleri ve uygun fiyatlarıyla öne çıkıyor. Tostunuzu, arasına Balıkesir’in meşhur Yanturalı Vedatbey sucuğundan koydurarak ve üstüne domates salçası sürdürerek daha da lezzetlendirebilirsiniz..
Mihaliç peyniri ve Yanturalı sucuk
50 peynirli şehir olarak bilinen Balıkesir’in en fazla yol üstü lezzet durağına sahip ilçesi Susurluk. Susurluk’un en meşhur ürünü de ısınınca sünen, az tuzlu Mihaliç peyniriyle yapılan tostları. Düzdağ, büyük tostçuların yanında kıraathane tarzı ortamı, kaliteli ürünleri ve uygun fiyatlarıyla öne çıkıyor. Tostunuzu, arasına Balıkesir’in meşhur Yanturalı Vedatbey sucuğundan koydurarak ve üstüne domates salçası sürdürerek daha da lezzetlendirebilirsiniz..
4- Ziyafet Kuzu Çevirme
Manisa’nın en iyi ürünleri
Ziyafet, kuzu çevirme ve ızgara çeşitleriyle yemek meraklılarının Manisa’daki bilinen öğle yemeği duraklarındandır. Kuzu çevirme ve iç pilavdan şaşmayın. Mevsim salatası, sebze cenneti olan Manisa ilinin en iyi ürünleriyle hazırlanıyor. İsteyenler sabah saatlerinde kahvaltı da alabilir.
Manisa’nın en iyi ürünleri
Ziyafet, kuzu çevirme ve ızgara çeşitleriyle yemek meraklılarının Manisa’daki bilinen öğle yemeği duraklarındandır. Kuzu çevirme ve iç pilavdan şaşmayın. Mevsim salatası, sebze cenneti olan Manisa ilinin en iyi ürünleriyle hazırlanıyor. İsteyenler sabah saatlerinde kahvaltı da alabilir.
5- Can Köfte
Tamamen dana etinden köfte
Can Köfte’nin serüveni, ailenin şimdiki temsilcilerinin 1981’de babadan kalan bakkal dükkânını köfte salonuna dönüştürmesiyle başlıyor. İçinde kuzu eti olmayan, tamamen dana etinden hazırlanan köftesi alameti farikaları. Başka ürünleri olsa da tercihinizi köfteden yana kullanın.
Tamamen dana etinden köfte
Can Köfte’nin serüveni, ailenin şimdiki temsilcilerinin 1981’de babadan kalan bakkal dükkânını köfte salonuna dönüştürmesiyle başlıyor. İçinde kuzu eti olmayan, tamamen dana etinden hazırlanan köftesi alameti farikaları. Başka ürünleri olsa da tercihinizi köfteden yana kullanın.
6- Şen Kardeşler Kokoreç
Farklı bir kokoreç deneyimi
Ahmet ve Mehmet Şen’in pideli paça çorba ve haşlama kokoreç yaparak adından söz ettirdikleri mekânlarındaki her şey kendine has. Paçalar lif lif. Kokoreç ise önce haşlanıp, sonra ızgara edilip, ekmekte dilimlenerek, haşlama dalağıyla servis ediliyor. İçinde yağ olmadığından hafif.
Farklı bir kokoreç deneyimi
Ahmet ve Mehmet Şen’in pideli paça çorba ve haşlama kokoreç yaparak adından söz ettirdikleri mekânlarındaki her şey kendine has. Paçalar lif lif. Kokoreç ise önce haşlanıp, sonra ızgara edilip, ekmekte dilimlenerek, haşlama dalağıyla servis ediliyor. İçinde yağ olmadığından hafif.
7- Zaim Usta
Elbasan tavayı deneyin
Esnaf lokantası kültürü çok gelişmiş olan İzmir’in kendine has mekânlarından. Tek başına tüm lokantaya servis yapabilecek Kemal Usta’nın hayat enerjisi için bile buraya uğranır. Sulu et yemeklerinin tamamı çok iyi ama denk gelirseniz elbasan tavayı mutlaka deneyin.
Elbasan tavayı deneyin
Esnaf lokantası kültürü çok gelişmiş olan İzmir’in kendine has mekânlarından. Tek başına tüm lokantaya servis yapabilecek Kemal Usta’nın hayat enerjisi için bile buraya uğranır. Sulu et yemeklerinin tamamı çok iyi ama denk gelirseniz elbasan tavayı mutlaka deneyin.
8- Nazarköy
Geleneksel alışveriş molası
İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Nazarköy Türkiye’de geleneksel yöntemlerle nazar boncuğu üreten iki köyden biri. Köy meydanında 40’a yakın boncuk dükkânı var. Atölyelere sadece alışveriş için değil üreticilerle sıcak sohbet için de girebilirsiniz.
Geleneksel alışveriş molası
İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Nazarköy Türkiye’de geleneksel yöntemlerle nazar boncuğu üreten iki köyden biri. Köy meydanında 40’a yakın boncuk dükkânı var. Atölyelere sadece alışveriş için değil üreticilerle sıcak sohbet için de girebilirsiniz.
9- Seçkin Ciğer
Zeytinyağı, ciğer, yoğurt
1956’da Söke’ye yerleşen göçmen bir ailenin temelini attığı dükkânda yemekler kendi ürettikleri zeytinyağında hazırlanıyor. Ciğer bile! Ciğeri ve özellikle aynı sacda pişen domatesi yemeden dönmeyin. Yoğurdu ise ayrı efsane! Ciğer yemeyenler için köftesi de mevcut.
Zeytinyağı, ciğer, yoğurt
1956’da Söke’ye yerleşen göçmen bir ailenin temelini attığı dükkânda yemekler kendi ürettikleri zeytinyağında hazırlanıyor. Ciğer bile! Ciğeri ve özellikle aynı sacda pişen domatesi yemeden dönmeyin. Yoğurdu ise ayrı efsane! Ciğer yemeyenler için köftesi de mevcut.
10- Pygela Plajı
Serinleme durağı
Kuşadası’na girdikten sonra karşılaşacağınız ilk tabela Pygela Plajı. Burası Kuşadası’nın 3 kilometre kuzeyinde küçük bir antik yerleşme. Sağlık şehri olarak kurulan ilk kent. Argos Kralı Agamemnon, 10 yıl süren Truva savaşı sırasında, yorgun düşen askerlerini dinlendirmek ve savaş gemilerini onarmak için burayı kurmuş. Yakınında bulunan şifalı sularla askerlerin bozulan sağlıkları düzelmiş. Şimdiki Pine Bay Tatil Köyü’nün bulunduğu Çam Limanı ve Tusan Oteli’nin arkasındaki gölet-bataklık, Pygela’nın limanı ve gemi bakım yerleriydi. Bugün plajda sadece bir kilisenin kalıntıları var. Plaj geçen yıllarda gerçekleştirilen düzenleme çalışmasıyla tamamen turizme dönük bir hale getirildi. Şimdi turistlerin ilgi odağı.
Serinleme durağı
Kuşadası’na girdikten sonra karşılaşacağınız ilk tabela Pygela Plajı. Burası Kuşadası’nın 3 kilometre kuzeyinde küçük bir antik yerleşme. Sağlık şehri olarak kurulan ilk kent. Argos Kralı Agamemnon, 10 yıl süren Truva savaşı sırasında, yorgun düşen askerlerini dinlendirmek ve savaş gemilerini onarmak için burayı kurmuş. Yakınında bulunan şifalı sularla askerlerin bozulan sağlıkları düzelmiş. Şimdiki Pine Bay Tatil Köyü’nün bulunduğu Çam Limanı ve Tusan Oteli’nin arkasındaki gölet-bataklık, Pygela’nın limanı ve gemi bakım yerleriydi. Bugün plajda sadece bir kilisenin kalıntıları var. Plaj geçen yıllarda gerçekleştirilen düzenleme çalışmasıyla tamamen turizme dönük bir hale getirildi. Şimdi turistlerin ilgi odağı.
11- Ankaralılar Ocakbaşı Erol Babanın Yeri
Kıyma kebabını tadın
31 yıldır hizmet veren Ankaralılar Ocakbaşı pek çok Aydınlının kebap için gözdesi. Acılı kıyma kebabı sulu, kuzu şişi de hayli başarılı. Yoğurtlu biber ve köz patlıcan salatası da kebabın iyi eşlikçileri oluyor. Kullandıkları zeytinyağı da kendi bahçelerinden.
Kıyma kebabını tadın
31 yıldır hizmet veren Ankaralılar Ocakbaşı pek çok Aydınlının kebap için gözdesi. Acılı kıyma kebabı sulu, kuzu şişi de hayli başarılı. Yoğurtlu biber ve köz patlıcan salatası da kebabın iyi eşlikçileri oluyor. Kullandıkları zeytinyağı da kendi bahçelerinden.
Tel: (0256) 213 10 31
Adres: Hasan Efendi-Ramazan Paşa Mahallesi, 12. Sk. No: 6, 09100/Aydın
Açık olduğu saatler: Her gün 12.00 – 01.00
Ne ödenir: Kişi başı ortalama 50 TL üstü
Adres: Hasan Efendi-Ramazan Paşa Mahallesi, 12. Sk. No: 6, 09100/Aydın
Açık olduğu saatler: Her gün 12.00 – 01.00
Ne ödenir: Kişi başı ortalama 50 TL üstü
12- Kalyon Çöp Şiş
En iyilerden biri
Dinlenmiş dana but eti ile kuzu yağını kargılara saplamak ve bunu baharatsız pişirmek kimin aklına gelirdi! Kalyon bunu en iyi yapanlardan biri. 35 yıldır hizmet veren işletmede günde 25 bin çöp şiş pişiriliyor. Çöp şişin yanında köfte ve sucuk da sipariş verebilirsiniz. Sıcak lavaş ve tulumu atlamayın. Yolluk su ve çay da ikram!Tel: (0256) 711 51 53
Adres: Ortaklar Mahallesi, Tanır Sokak No:125, 09330 Germencik/Aydın
Açık olduğu saatler: 10.00 – 00.00
Ne ödenir: Kişi başı ortalama 20 TL – 40 TL arası
En iyilerden biri
Dinlenmiş dana but eti ile kuzu yağını kargılara saplamak ve bunu baharatsız pişirmek kimin aklına gelirdi! Kalyon bunu en iyi yapanlardan biri. 35 yıldır hizmet veren işletmede günde 25 bin çöp şiş pişiriliyor. Çöp şişin yanında köfte ve sucuk da sipariş verebilirsiniz. Sıcak lavaş ve tulumu atlamayın. Yolluk su ve çay da ikram!Tel: (0256) 711 51 53
Adres: Ortaklar Mahallesi, Tanır Sokak No:125, 09330 Germencik/Aydın
Açık olduğu saatler: 10.00 – 00.00
Ne ödenir: Kişi başı ortalama 20 TL – 40 TL arası
13- Priene Antik Kenti
Pişman olmayacaksınız
Söke-Turunçlar Köyü’nün yanındaki Priene’ye müze girişinden itibaren 500 metrelik antik bir yoldan çıkılıyor. Konumu ve kalıntıların çok iyi korunmuş olması Priene’yi özel bir yer haline getiriyor. Şehir, eski kent planlamacılığının en güzel örneklerinden sayılıyor. Miletli mimar Hippodamus tarafından geliştirilen ‘grid sistemi’ ile inşa edilen Priene’nin 3.5 metre genişlikteki yan sokakları arazinin eğimli olması nedeniyle hep merdivenli. Roma tipi gymnasium, iyi korunmuş tiyatro, Aora, Zeus Olympos Tapınağı, Bouleuterion kentin önemli yapılarından. Athena Tapınağı’ysa kentin en anıtsal yapısı.
Pişman olmayacaksınız
Söke-Turunçlar Köyü’nün yanındaki Priene’ye müze girişinden itibaren 500 metrelik antik bir yoldan çıkılıyor. Konumu ve kalıntıların çok iyi korunmuş olması Priene’yi özel bir yer haline getiriyor. Şehir, eski kent planlamacılığının en güzel örneklerinden sayılıyor. Miletli mimar Hippodamus tarafından geliştirilen ‘grid sistemi’ ile inşa edilen Priene’nin 3.5 metre genişlikteki yan sokakları arazinin eğimli olması nedeniyle hep merdivenli. Roma tipi gymnasium, iyi korunmuş tiyatro, Aora, Zeus Olympos Tapınağı, Bouleuterion kentin önemli yapılarından. Athena Tapınağı’ysa kentin en anıtsal yapısı.
14- Yoğurtçu Cavit
İpek gibi süt kaymağı
Burası ,adı ‘Yoğurtçu’ olsa da içinde yoğurt olmayan bir dükkân. Alameti farikası ipek gibi süt kaymakları. Bal ve kaymaktan oluşan tabağa sıcak ekmek eşlik etsin. Yeşil zeytini, limon turşusu ve yaşlı tulumları da kaçmasın.Tel: (0534) 570 29 49
Adres: Çeltikçi Mahallesi, Albayrak Cad. No:21, 09200 Söke/Aydın
Açık olduğu saatler: Her gün 07.00–19.30
Ne ödenir: Kişi başı ortalama 20 TL – 40 TL arası
İpek gibi süt kaymağı
Burası ,adı ‘Yoğurtçu’ olsa da içinde yoğurt olmayan bir dükkân. Alameti farikası ipek gibi süt kaymakları. Bal ve kaymaktan oluşan tabağa sıcak ekmek eşlik etsin. Yeşil zeytini, limon turşusu ve yaşlı tulumları da kaçmasın.Tel: (0534) 570 29 49
Adres: Çeltikçi Mahallesi, Albayrak Cad. No:21, 09200 Söke/Aydın
Açık olduğu saatler: Her gün 07.00–19.30
Ne ödenir: Kişi başı ortalama 20 TL – 40 TL arası
15- Eski Doğanbey Köyü
Harabeden sayfiye cennetine
Söke-Bodrum yolunda tabelalarını takip edin, yaklaşık 3 kilometre sonra yarısı yıkılmış, yarısı restore edilmiş şık evlerin bir arada olduğu Eski Doğanbey var. Eski Doğanbey İÖ 7. yüzyıla uzanan bir geçmişe sahip.
Harabeden sayfiye cennetine
Söke-Bodrum yolunda tabelalarını takip edin, yaklaşık 3 kilometre sonra yarısı yıkılmış, yarısı restore edilmiş şık evlerin bir arada olduğu Eski Doğanbey var. Eski Doğanbey İÖ 7. yüzyıla uzanan bir geçmişe sahip.
16- Bafa Gölü Tabiat Parkı / Herakleia
Antik taşlarla döşeli köy
Ege Bölgesi’nin en büyük doğal gölü Bafa Gölü, İÖ 4. yüzyıla kadar Ege Denizi’nin bir parçasıydı. Zamanla bir lagün haline geldi. Barındırdığı canlı hayatı bakımından önemli bir kuş alanı sayılan gölün her noktası eşsiz manzaralar sunuyor .
Antik taşlarla döşeli köy
Ege Bölgesi’nin en büyük doğal gölü Bafa Gölü, İÖ 4. yüzyıla kadar Ege Denizi’nin bir parçasıydı. Zamanla bir lagün haline geldi. Barındırdığı canlı hayatı bakımından önemli bir kuş alanı sayılan gölün her noktası eşsiz manzaralar sunuyor .
Göldeki altı adadan beşinde kilise ve manastır kalıntıları bulunuyor. Doğu kıyısındaysa ünlü Herakleia kentinin kalıntıları ve üzerine kurulu Kapıkırı Köyü var. Herakleia’nın taşlarıyla inşa edilmiş köy evleri, kalıntılar, anıtsal yapılar ve dev kayalar burayı büyülü bir mekâna dönüştürüyor. En önemli kalıntı İÖ 4. yüzyılda Mausolos tarafından yaptırıldığı düşünülen surlar.