Geleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapMasterChef eleme adayları ile gecenin kazananı dün gece belli oldu. Yeni sezon heyecanına hız kesmeden devam eden fenomen yarışma programı MasterChef Türkiye'nin 30 Ağustos tarihli son bölümünde mavi takım ve kırmızı takım, haftanın ilk dokunulmazlık oyununda karşı karşıya geldi. 30 Ağustos Zafer Bayramı'na özel " 7 bölge, 7 yemek" konsepti ile yarışan takımlardan dokunulmazlığın sahibi kırmızı takım olurken; mavi takımda ise bireysel dokunulmazlık sonrası iki isim eleme potasına girdi. Peki, MasterChef eleme adayı kim oldu, dokunulmazlığı kim kazandı? İşte, dün gece MasterChef'te potaya giren yarışmacılar.
#MasterchefTürk mutfağında yöresel lezzetler arasında yer tutan babagannuş MasterChef programıyla yeniden aranan tarifler arasında yerini aldı. Babagannuş, Hatay yöresinin sevilen mezelerinin başında geliyor. Mutfağımızda birçok yemeğe malzeme olan patlıcanla yapılan babagannuşun kökü Osmanlı'ya dayanıyor.Peki, MasterChef babagannuş nasıl yapılır? Evde kolay babagannuş tarifi ve malzemeleri hemen aşağıda...
#Masterchef BabagannuşGaziantep'in sevilen kebap türlerinden simit kebabı tarifi detayları merak ediliyor. MasterChef simit kebabı nasıl yapılır izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Bu lezzetin içindeki sarımsağa borçlu olan simit kebabı, evde kolayca hazırlanıp fırında pişirilebilir. Peki, MasterChef simit kebabı nasıl yapılır? İşte, evde kolay simit kebabı tarifi ve malzemeleri...
#Simit KebabıKebap farklı ülkelerde ve Türkiye ülkesinde de sevilen milli yiyeceğimiz olarak bilinmektedir. Kebap doğrudan doğruya ateşin üzerine tutularak pişirilmektedir. Aslında bir kap içerisinde susuz olarak pişirilen et yemeği olarak da tanımlanmaktadır. Çevirmesi, kızartması ya da kavurması yapılmaktadır. Bu seçenekler kebabın pişirme teknikleridir. Kebap çeşitlerinin çoğu ızgarada pişirilmektedir. Fakat tas kebabı gibi seçenekler tencere yemeği olarak kabul edilmektedir. Görüldüğü gibi kebabın kültürel etkilerden etkilendiği ve buna göre de çeşitlere ayrıldığı aşikardır. Kebap çeşitleri ve isimleri nelerdir, en sevilen kebap çeşitleri ve tariflerini sizler için derledik.
Yüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıLezzet dünyasına yaptığı atılımla dikkat çeken, online sipariş konusunda kapıya teslim garantili hizmet veren Karkas Çiftliği, yaz boyunca çiftlikten sofraya yüzde 100 yerli, doğal ve açık besi tüm lezzetlerini Bodrum’da adrese teslim etmekle kalmıyor, 500 TL ve üzeri siparişlerde özel termoslu çanta içinde tekneye de ulaştırıyor.
#İzmirAdana sokaklarını ağzım açık geziyorum. Ankara’da mıyım, Beyrut’ta mı? Nehir kenarında palmiyelerin koynuna zarifçe uzanan oteller, Seyhan’a bakan villalar Miami’yi andırıyor. Taş Köprü’nün güzelliği, etrafının yoksulluğuysa Bağdat’ı... Kıkır kıkır gülen başörtülü kızlar, hemen arkalarında bir başkası, sanki Selena Gomez ve sokakta klip çekiyor. Dükkânların önünde, modifiye arabalarda artist gibi oturan gençler Bollywood’dan mı fırlamış, Kolombiya’dan mı? Ayrı bir gezegen burası. Adanalı tanıdıklarımın neden böyle delidolu olduğunu anlıyorum içimden gülerek. Alev alev yanıyor bu şehir. Biraz aşağısı sıcacık Akdeniz, yukarısıysa Toroslar’ın gürül gürül akan alüvyonlarıyla yıkanmış Çukurova... Orhan Kemal’in ‘Bereketli Topraklar’ı. Yaşar Kemal’i de püskürtmüş dünyaya, Yılmaz Güney’i de. Adana uzun zamandır ilk kez bir siyasetçisiyle gündeme geliyor. Tamam, son seçimlerin esas yıldızı Ekrem İmamoğlu’ydu, sonra Mansur Yavaş atağa kalktı. Şimdi bu gruba bir isim daha eklendi: CHP’li Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar. Belediye meclisinde, “Ne bakıyon ters ters” demesi, canı sıkılınca “Yeter lo!” diye kesip atması gerilimden illallah eden pek çok insanın yüzünü güldürdü. 26’ncı Uluslararası Altın Koza Film Festivali’ni bahane edip Zeydan Karalar’ı ziyarete gittik. Siyasetin bu yeni fenomenini ve Türkiye’nin en matrak kentini yakından tanıdık.
#Zeydan KaralarMutfağıyla bir dünya markası olan Gaziantep’in yemekleri arasında da bir rekabet başladı. Lahmacun veya simit kebabı, beyran ya da nohut dürüm, yuvarlama mı yoksa alaca çorba mı daha lezzetlidir diye uzayıp giden bu rekabet listesine şimdi de katmer ile küşleme eklendi.
#Sahrap Soysal'Türkiye'de mutfağı en iyi olan şehir deyince aklınıza neresi gelir?' diye bir soru sorulsa sanırım bir çok kişi Gaziantep cevabını verir. Öyle bir şehir ki, Gaziantep'in tarihi güzellikleri, müzelerinin önüne geçmiş yemekleri... Katmerden yuvalamaya, kebaptan baklavasına bir çok detay var. Gaziantep'i hâlâ görmediyseniz, yemeklerini tatmadıysanız hayatınızda büyük bir eksik var demektir. Gaziantep, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na giren Türkiye’deki iki şehirden biridir.
#GaziantepDamağınızı şenlendirecek lezzet yolculukları... Adrenalin patlaması yaşayacağınız maceralar... Romantik alternatifler... Haydi hareketlenin, yılbaşına ve yeni yılın ilk gününe bütün bir yıl hatırlayacağınız güzel anılar iliştirin. 2014’ün çok lezzetli olmasını diliyorum.
Et, bütün mutfaklarda en önemli malzemelerden biri. Sadece ızgara olarak yendiğinde bile tek başına lezzetli bir yemek. Türk mutfağında ise kebabın özel bir yeri var. Bu hafta ülkedeki en iyi 10 et lokantasını seçtik. Gördük ki, Beyti gibi, İmam Çağdaş gibi bazı klasikler hiç değişmiyor. Çok sevilen bir yemeği yıllardır aynı kalitede yapmaya devam eden lokantalar var.Ancak son yıllarda bunların arasına bazı yeni lokentaların katıldığını da gördük. Dükkan ve Günaydın lokantaları, kebapla restoranı birleştiren yeni tarz mekanlar.