Öz şiir adıyla da bilinen saf şiir, 20. Yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Haşim'in öncülüğünü üstlendiği bir edebiyat akımıdır. İkinci Yeninin öncülü kabul edilen saf şiirde, anlam ve retorik değil, kafiye ve ahenk ön planda tutulmuştur. Saf şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnekleri ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#EğitimDilimize Latinceden geçen pastoral kelimesi, pastor sözcüğünden türetilmiştir. Pastor kelimesinin sözlük anlamı çobandır. Bu sözcük 12. yüzyıldan itibaren kır ve köy anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Pastoral ise kırlara dair, doğa ile ilgili olan demektir. Pastoral şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için pastoral şiir yazarları ile birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimEpik şiir türünün kökeni Yunan ve İran mitolojisine dayanmaktadır. M.Ö. 5. yüzyılda ortaya çıkan bu şiir türünde destansı hikayeler ve olağanüstü olaylar anlatılır. Sizin için Epik şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Epik şiir örnekleri ve yazarları (temsilcileri) konu başlıklarını tüm detayları ile derledik.
#EğitimSatirik sözcüğü Fransızca kökenli bir kelimedir. Satirik konusu Türk Dili ve Edebiyatı alanının konularından biridir. Edebiyatın satirik nevi denilen bölümüne mal edilmiştir. Özellikle edebiyatta şiir alanında yer almaktadır. Sizler için satirik şiir nedir, satirik şiir özellikleri nelerdir ve satirik şiir konusu örnekleriyle beraber nasıldır detayları ile derledik.
Türk edebiyatında nazım türleri üçe ayrılır. Halk edebiyatında çoğunlukla güzelleme, ağıt, şathiye, devriye ve ilahi türünde şiirler kaleme alınmıştır. Divan edebiyatında ise en fazla yazılan şiir türlerinin başında gazel, tahmis, kaside ve nazire gelir. Üçüncü ve son nazım türü modern Türk şiiridir. Batı edebiyatının etkisi altında, 20. yüzyılda ortaya çıkan modern Türk şiiri, epik, dramatik, pastoral ve mensur şiir olmak üzere dörde ayrılır. Mensur Şiir nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Mensur Şiir Nedir?Türk Edebiyatında didaktik şiirler önemli kabul edilir. Türk Edebiyatında didaktik olarak şiir yazan birçok şair bulunduğundan okurlar tarafından didaktik şiirler merak edilebiliyor. Didaktik şiir nedir, didaktik şiirlerin özellikleri nelerdir, örnekleri hangileridir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Didaktir Şiir Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Şiir ilk yıllarda itibaren pek çok kişi tarafında kullanılan bir iletişim aracı olmaktadır. İnsanlığın ilk ortaya çıkması ile birlikte şiire olan merak ta artmıştır. Özellikler bireylerin şiir hakkında en çok merak ettikleri sorular Şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Şiir örnekleri ve en sevilen şiirler nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Şiir Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Kendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#Sponsorlu İçerikKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#1Dünya çapında birçok farklı şiir türü bulunur. Bunlardan biri olarak özellikle koçaklama önemli bir yere sahiptir. Çünkü daha çok halka yakın olan şiir türleri arasında olduğunu ifade etmek mümkün. Peki, koçaklama nedir? Özellikleri nelerdir? Koçaklama hece ölçüsü ve kafiye düzeni hakkında detayları derledik.
#SözlükTürk Edebiyatı yoğun bir şekilde şiir, roman, derleme gibi eserlerden meydana gelmektedir. Bu bakımdan da Türk Edebiyatı zengin bir edebiyat olarak görülmektedir. Dönem eserlerinde dönemin özellikleri, varsa savaşların etkileri ve ilgili döneme ait toplum yapısının etkileri de görülebilmektedir. Çağdaş Türk edebiyatında en yoğun kısa hikaye derlemesi denildiğinde karşımıza Göç Zamanı kitabı çıkmaktadır. Göç Zamanı kimin eseridir, kim tarafından yazılmıştır, konusu nedir, özeti hakkında bilgi, türü ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Kitap eserleri şiir kitabı, hikaye kitabı, makale kitabı, derleme, siyasi kitaplar, tartışma kitapları olabileceği gibi roman kitapları da olabilir. Her kategorinin çevremizde okuyucuları vardır. Bazı insanlar şiir kitabı okumayı severken bazı insanlar da roman gibi konu bağlamlarından meydana gelen kitapları okumayı sevmektedir. Bu durum aslında okuyucunun okuma zevkine ve ilgisine göre değişkenlik göstermektedir. Bir Çift Öküz kitap eseri de belirli bir konuyu anlatan roman eseridir. Bir Çift Öküz kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır, konusu nedir, özeti nasıldır, türü ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Dilbilimsel zeka, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Dilbilimsel zekanın ne olduğunu öğrenebilir ve özellikleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Dilbilimsel Zeka nedir? Özellikleri nelerdir? Müzikal ve dilbilimsel zeka örneklerini tüm detaylarıyla derledik.
#Dilbilimsel ZekaPek çok farklı deyim ve atasözünde de kullanılan istiare, edebiyatının en önemli bölümler içerisinde yer alır. Aynı zamanda günlük yaşamda da yaygın olarak kullanıldığını söylemek gerekir. Peki, istiare nedir? Edebiyatta söz sanatı istiare (eğreltileme) özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#İstiareDilimizde en sık kullanılan anlatım türlerinden birisi de mizahi anlatımdır. Aynı zamanda herkes tarafından merak edilen bir anlatım çeşididir. Bu anlatım türünün tam olarak nasıl yapıldığı ise, pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Mizahi anlatım nedir ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
Türkçe'nin edebiyat dalında bazı anlatım şekilleri vardır. Yazarlar eserlerini üretirken bu anlatım şekillerinin bir ya da birkaçını kullanmaktadır. Hatta bizler de günlük konuşma dilinde bir olay bir olgu anlatırken anlatım şekillerden faydalanırız. Bu anlatım tarzları anlatmak istediğimiz konuyu daha etkili kılmaktadır. Kanıtlayıcı anlatım da anlatım tarzlarından sadece bir tanesidir. Edebiyatta da çeşitli örnekleri mevcuttur. Bu bakımdan yazıda sizlerin bilgi sahibi olması amacıyla kanıtlayıcı anlatım nedir, özellikleri nelerdir, kanıtlayıcı anlatım biçimine örnekler nelerdir detayları ile derledik.
Sözlü edebiyat geleneğinde en çok tercih edilen anlatım teknikleri arasında epik anlatım yer alır. Epik kelimesinin sözlük anlamı ise destansı demektir. Bu tür anlatımlarda sıkça gerçeküstü ögelerden yararlanılır. Bu anlatım biçiminde en fazla kullanılan söz sanatları ise, benzetme ve mübalağadır. Epik anlatım nedir ve maddeler halinde özellikleri nelerdir sizler için derledik.
Toplumcu gerçekçi akım, ilk olarak 19. yüzyılın ikinci çeyreğinde hem edebiyat hem de sinema alanında ortaya çıktı. Sinemada İtalyan Yeni Gerçekçi ismi ile de bilinen akım, edebiyatta ise, başta şiir ve hikaye başta olmak üzere pek çok türü kapsar. Toplumcu gerçekçi hikaye anlayışı nedir, yazarları kimlerdir ve örnekleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimManzum hikaye okul yıllarından başlayarak araştırılan bir konu olmaktadır. Manzum hikayenin anlamı, kullanım şekli ve örnekleri merak edilmektedir. Çeşitli kaynaklarda bununla ilgili bilgiler bulunmaktadır. Manzum hikayelerin uyak, ölçü, kafiye gibi kendine özgü yapıları olduğu bilinmektedir. Bu konulara hakim olunduğu zaman manzum hikayeleri anlamak daha kolay olmaktadır. Manzum hikayelerin bir tarihi bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimYunanca kökenli bir sözcük olan lirik, ''lir'' sözcüğünden türetilmiştir. Antik Yunan döneminde lir eşliğinde okunan şarkılara lirik denirdi. Günümüzde ise düşünce ve izlenimlerden çok duyguların ön plana çıktığı şiirler lirik olarak nitelendirilir. Lirik şiir nedir, konusu ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnek şiirlerle birlikte ayrıntılı bir şekilde derledik.
#EğitimEdebiyatın en önemli unsurlarından birisi de şiirdir. Dilimizde birden fazla şiir çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bu şiir çeşitlerinden birisi de akrostiş şiir çeşididir. Akrostiş şiir çeşidini yazmak oldukça güç bir şiir türü olarak bilinmektedir. Peki, akrostiş şiir nedir, nasıl yazılır ve özellikleri nelerdir? Akrostiş şiir örnekleri nedir tüm detayları ile derledik.
#EğitimDilimize Yunancadan geçen dramatik kelimesi, acıklı ve elem verici anlamına gelir. Antik Yunan döneminde dram tiyatrosu, trajedi ve komedi türlerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu tür oyunların giriş kısmında okunan ve oyunu özetler nitelikte olan manzum eserlere didaktik şiir denir. Didaktik şiirin özellikleri örneklerle derledik.
#Eğitimİkinci Yeni Akımı, 1954 yılında Cemal Süreya ve Ülkü Tamer öncülüğünde kuruldu. Garip Akımının benimsediği sanat anlayışına tepki olarak doğan bu akıma daha sonra Edip Cansever, Ece Ayhan ve Turgut Uyar gibi isimler de katıldı. İkinci yeni akımı nedir, temsilcileri ve kısaca özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimHer türlü gelişmeye ve modern iletişim araçlarına rağmen klasik sanatlar varlıklarını ve etkinliklerini sürdürmektedirler. Resim gibi, edebiyat gibi düşünülebilir. Edebiyat sanatı güzel sanatların bir kolu olup, kişilerin duygu ve düşüncelerini edebi sanatları da kullanarak en güzel bir biçimde yansıttıkları nazım veya nesir şeklinde ortaya çıkardıkları eserlerin tamamını anlatır. Eski uygarlıklardan beri sayısız güzel edebi eserler ortaya konmuştur ve bunlar insanlığın ortak kültür mirasının birer parçası konumundadır. Yerel düzeyde her coğrafyada, her ülkede farklı edebi eserler ortaya çıkarılmıştır. Dünya edebiyatında olduğu gibi Türk Edebiyatında da çeşitli akımlar ve anlayışlar ortaya çıkmıştır. Bu akımların elbette merak konusu olmaktadır. İşte bu bağlamda Garip hareketi nedir, özellikleri nelerdir, Garip hareketi temsilcileri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimFarklı bir akım olması ile beraber aynı zamanda Türk edebiyatı İçerisinde sebki hindi gelmektedir. Pek çok kişi ise bu akımın ne olduğunu merak ediyor. Peki Sebki Hindi akımı nedir ve özellikleri nelerdir? Sebki hindi akımı temsilcileri ve örnekleri üzerine merak edilenler.
#EğitimGenel anlamda maviciler akımı edebiyat derslerinde ve tarihinde oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkmakta olan bir edebi akım olmaktadır. Bu durum genel anlamda maviciler şiir akımının ne denli önemli bir edebi akım olduğunun bir göstergesi olarak adlandırılmaktadır. Birçok farklı edebiyatçıyı çatısında toplamış olan maviciler akımının birçok genel özelliği olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimEdebi eserler manzum ve mensur olmak üzere iki başlıkta toplanır. Manzum eserler ise ele aldıkları konulara ve kafiye şemasına göre birçok türe ayrılır. Örneğin konusu aşk acısı, ayrılık ve özlem olan şiirlere lirik şiir denir. Toplumsal bir olayı, bir kurumu ya da kişiyi eleştirmek için yazılan şiirler ise taşlama ve hiciv olarak adlandırılır. Pastoral şiir nedir? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Pastoral Şiir Nedir? Özellikleri Nelerdir?Aşık tarzı halk edebiyatı, 12. yüzyılın ilk yıllarında Anadolu'da ortaya çıkmış sözlü edebiyat türlerinden biridir. En önemli temsilcileri arasında Karacaoğlan, Dadaloğlu ve Köroğlu yer alır. 15. yüzyıldan sonra bazı ozanlar, şiirlerini Cönk adını verdikleri kitaplarda toplamışlardır. Aşık edebiyatı, hem Tekke hem de divan edebiyatının öncülü kabul edilir. Aşık tarzı halk edebiyatının özelliklerini ve nazım biçimlerini örnek şiirlerle birlikte derledik.
#TDK