Koçaklama nedir, özellikleri nelerdir? Koçaklama hece ölçüsü ve kafiye düzeni

Güncelleme Tarihi:

Koçaklama nedir, özellikleri nelerdir Koçaklama hece ölçüsü ve kafiye düzeni
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2022 16:26

Dünya çapında birçok farklı şiir türü bulunur. Bunlardan biri olarak özellikle koçaklama önemli bir yere sahiptir. Çünkü daha çok halka yakın olan şiir türleri arasında olduğunu ifade etmek mümkün. Peki, koçaklama nedir? Özellikleri nelerdir? Koçaklama hece ölçüsü ve kafiye düzeni hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Koçaklama birçok farklı konu üzerinden ele alınması ile beraber hazırlanır. Aynı zamanda bir şiir olarak belli bir hece ölçüsü ve kafiye düzeni olduğunu söylemek mümkündür. Daha çok yerel açıdan halk ile birlikte, pek çok konu üzerinden hazırlanır. Genel ifadede yiğitleri öven bir şiir olarak da ele alındığını söylemek gerekir. Bu sebepten dolayı tarihi ve savaş gibi farklı konular bu şehir kapsamında ön plana çıkar.

 Koçaklama Nedir?

 Konusu içerisinde Savaş, yiğitlik ya da benzeri durumlar olan; coşkulu ve Yiğit bir şekilde söylenen, yiğitleri ile beraber yiğitliği anlatan şiirler koçaklamadır. Aynı zamanda yiğitleri ve tarihi açıdan zaferleri öven bir şiir olduğunu da anlatmak mümkündür. Bu sebepten dolayı halka daha yakın olan ve tarihi anlatan şiir türleri olarak da söylemek gerekir. Geçmişten günümüze ulaşmış bu konuda birçok farklı koçaklama türünü kullanan şairler bulunmaktadır. Böylece tarihe adını yazdırmış şairler ile beraber koçaklama üzerinden harika şiirlerinin günümüze geldiğini de eklemek gerekir.

Haberin Devamı

 Koçaklama Özellikleri Nelerdir?

 Kendine özgü birçok farklı özellikleri ile beraber koçaklama şiir türü ön plana çıkıyor. Özellikle belli bir hece ölçüsü ve kafiyesi olması ile beraber değişik yapıları üzerinden hazırlanır.

 - Coşkulu ve yiğitçe bir söyleyişe sahiptir.

 - Dövüş ve savaşları anlatır.

 - Kahramanların duygularını kabartan koşma ve nazım türü şeklinde yazılan bir şiirdir.

 - Aynı zamanda epik şiir türünde yazılan bir şiir olarak öne çıkar.

 - Dadaloğlu ve Köroğlu gibi Anadolu'ya ismini altın harflerle yazdırmış önemli şairler bulunur.

 - Genel olarak yiğitleri öven bir şiir türüdür.

 Bu şekilde öne çıkan farklı özellikleri ile beraber koçaklama şiir türü önemli bir yere sahiptir. Özellikle Anadolu'yu geçmişten günümüze en iyi şekilde anlatan ve tarihi gösteren bir şiir olarak öne çıkar. Böylece dönem en iyi biçimde anlaşılır ve dönemi kahramanları ön plana çıkarır. Kahramanları öven ve aynı zamanda epik bir yapıya sahip, şaha kaldıran şiir türüdür.

 Koçaklama Hece Ölçüsü ve Kafiye Düzeni

Haberin Devamı

 Koçaklama şiir türünün belli bir hece ölçüsü ve aynı zamanda kafiye düzeni bulunur. Bu durum genel olarak koşmaya benzer. Yani şiir türü ele alındığı zaman şu şekilde öne çıkar; (aaab, cccb). Bu sebepten dolayı koçaklama şiir türü genel olarak 11'li hece ölçüsüne uygun biçimde hazırlanır. Yani bu doğrultuda özel olarak hazırlanmış duraklı şiirler şeklinde biçimidir;

 - 6+5, 4+4+3

 Böylece genel olarak 11'li hece ölçüsüne uygun biçimde hazırlanır ve bu kafiye düzeni kapsamında ön plana çıkar. Kahramanlık ve yiğitlik türü üzerinden hazırlığını hazırlanmış olan bu şehirler, Anadolu'nun aynı zamanda birçok farklı dönemine anlatır. Bu sebepten dolayı en önemli ve en çok ilgi çeken şiir türleri arasında geldiğini ifade etmek gerekir. Geçmişten günümüze kadar bu konuda birçok farklı şiir türü olduğunu da söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

 Koçaklama Türü Şairleri

 Geçmişten günümüze kadar koçaklama türü üzerinden birçok farklı şair olduğunu söylemek mümkün. Özellikle eski dönemlerde yaşamış Köroğlu ile beraber Dadaloğlu bu konuda ilk sıralarda yer alıyor. Aynı zamanda genç Osman gibi siyaseti çatışmalara girmiş şairlerin ele aldığı şehirler arasında geldiğini de eklemek gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!