Hürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi Kitaplarİkili ilişkiler konusunda rahat nefes alacağımız bir hafta başlıyor. Zira Venüs, Terazi burcuna geçiyor. Bu harika bir haber! İşbirlikleri, ortaklıklar konusunda da verimli bir dönem yaşanacak. Yalnız hafta sonuna doğru kazalara ve tartışmalara açığız, dikkatli olunmalı.
#AstrolojiTam da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde, doğumhanede Tosca operasından aryalar eşliğinde dünyaya geliyor. Adını Nâzım Hikmet koyuyor. Çocukluğu, annesi Türkiye’nin ilk primadonnası Semiha Berksoy ile sahnede, kuliste, sanatla dolu bir ortamda geçiyor. Tiyatro dünyamızın usta ismi Zeliha Berksoy ile beraberiz… Eski albümlerini karıştırırken bir yandan da önümüzdeki hafta 100. yılını kutlayacağımız Cumhuriyet’in ilk kuşak kültür-sanat atılımlarını birinci elden dinledik.
#27 Mart Dünya Tiyatro GünüİBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezasını hukukçu ve gazeteciler CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, “Sayın Cumhurbaşkanının da geçmişte siyasi yasaklara maruz kalmış biri olarak bu kararı eleştireceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Hukukçu Selami Kuran, “Çok erken yorumlar yapılıyor. Yargı sürecini beklemek lazım” diye konuştu. Kamuoyu araştırmacısı Hakan Bayrakçı ise kararı “Bunun siyasete yansımasını da göreceğiz” şeklinde değerlendirdi.
#Ekrem İmamoğluKimi kitaplar diğerlerine kıyasla bizi biraz daha fazla etkisi altına alır, defalarca okuma isteği uyandırır. ‘Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın kahramanı Holden Caulfield ya da ‘Suç ve Ceza’nın Raskolnikov’u olabilir zihnimizi açan, hayata bakışımızı değiştiren... 39. Uluslararası Kitap Fuarı’nı fırsat bildik; sanat, müzik ve edebiyat dünyasından isimlere onlarda bu etkiyi yaratan kitapları sorduk.
#KitapKültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul’un simge yapılarından Kız Kulesi’nde tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmalarından birini sürdürüyor. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve mimar Han Tümertekin danışmanlığında, geçen kasımda restorasyona alınan Kız Kulesi’ni Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ve mimar Tümertekin ile gezdik. Kale avlusu bölümüne 1990’lı yıllarda eklenen çelik çatı ve asma kat sökülmüş. Kule, 2023 başında tamamlanması beklenen restorasyon çalışması sonrasında müze olarak ziyarete açılacak.
#Kız KulesiSanatta dolu dolu 52’nci yılını yaşıyor. Bir sürü hit ve klasiğin sahibi. Güçlü ve farklı sesinin yanı sıra beyefendi duruşuyla yıllardır kalpleri fethetti, annelerin ideal damat adayı oldu. “Ben iyimser bir insanım, bu güleç yüzüm ondan ama çok da çabuk ağlarım” diyor. ‘Erol Evgin Caz Söylüyor’ projesiyle ilk kez 13 Mayıs’ta Zorlu PSM sahnesine çıkacak olan Erol Evgin’le buluştuk; bayram anılarını, hayatını, kadınları, aşkı ve sanatını konuştuk: “Biz ruhları sarsmak için müzik yapardık, şimdiyse bedenleri sallamak için müzik yapılıyor genelde.”
#EROL EVGİNŞizofreni kelimesi çoğunlukla ‘şiddet içeren, korku veren, ağır hastalık’ gibi terimleri akla getiriyor. Peki hastalığın isminin insanlarda bu düşünceleri uyandıran bir kelime olması şizofreni teşhisi konan kişileri nasıl etkiliyor?
#SağlıkZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKS2,7 milyona yakın öğrencinin iyi bir üniversite hayaliyle ter dökeceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) sayılı günler kaldı. 26 - 27 Haziran tarihlerinde yapılacak sınav öncesinde Bilfen Liseleri bölüm başkanları hangi derse nasıl yaklaşılması gerektiğini anlattı.
#YKSBağlam konusu, sık olarak karşı karşıya kaldığımız ve pek çok insanın hakkında fikir sahibi olmadığı son derece önemli konulardan birini oluşturmaktadır. Sizin için oldukça önemli olan ve sıklıkla sorulan Bağlam nedir? Neden önemlidir? Türkçede bağlam ve dilin işlevleri konularını detaylarıyla derledik.
#Bağlam Nedir? Neden Önemlidir?Oyuncu ve komedyen Sergen Deveci hurriyet.com.tr'de Ferit Ömeroğlu'nun konuğu oldu. Hakkında merak edilenleri yanıtlayan Deveci'nin verdiği cevaplar kahkahalara neden oldu. Sergen Deveci eğlenceli anlarının perde arkasında neler olduğunu anlattı.
#Youtube’Her metin ve şiirin bir ana fikri ve ana duygusu bulunmaktadır. Ancak ana fikir ve ana duygu birbirinden farklı konulardır. Bunları bazı zamanlar karıştırırız. Şimdi karıştırmamak için tek tek ele alalım ve neler olduklarını öğrenelim. İşte 5. sınıf Türkçe ana fikir ve ana duygu konu anlatımı.
#5. Sınıf Türkçe Ana Fikir Ve Ana Duygu Konu AnlatımıÇocukların başarılı olmak için okuduğunu anlama, ifade etme, yorum yapma ve farklı konular arasında bağlantılar kurabilme becerilerini kazanması şart. Bunun en güzel yollarından biri de yaratıcı yazı... Çocuklar yazmayı nasıl sever? Uzmanlara sorduk. Onlara göre en kolay yol çocuğunuzu kitaplarla buluşturmak.
#Yazar27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#YksDizi ve sinema oyuncusu İpek Tuzcuoğlu, " 'Niye magazin programlarında yoksun? Niye daha çok röportaj vermiyorsun?' diye soruyorlar. Bu benim kendi isteyerek yaptığım tercih, bir ilkesellik ve bir prensip. Dolayısıyla artık beni çok görmüyorlar. Sadece iş noktasında, iş yaptığım zaman röportajlar yapıyorum. Bir seneye yakındır da hiç kimseyle röportaj yapmıyorum. Bir Zümrüdüanka gibi yenilenme yaşadım. Mutluyum, huzurluyum. Kendi ruhumla bu sanatçılığımı, oyunculuğumu buluşturacak alan yakaladım ve o alanda çok mutluyum. Yani gerçek İpek bu aslında." dedi.
#İpek TuzcuoğluTürkiye’de yayımlanan iki kitabı, ‘Harika Portakal’ ve ‘Kökler: İngiliz Futbolunun Yakın Tarihi’yle tanınan David Winner, Kadir Has Üniversitesi’nin düzenlediğibir panel dolayısıyla ülkemizdeydi. Yazılarına The Blizzard ve The Guardian’da da rastladığımız Winner’la buluştuk ve dünyanın halihazırda en çok ilgi gören oyunu futbol üzerine söyleştik.
#Uğur VardanErdem Akakçe, Bülent Çolak ve Fatih Koyunoğlu “Meçhul Paşa” oyunuyla seyirci karşısına çıkıyor. Tiyatroadam’ın sahneye koyduğu, efsanevi mizah gazetesi Marko Paşa dönemini anlatan oyun, 26 Aralık’ta yeniden Trump AVM’de seyirciyle buluşacak. Tiyatroyu oyuncu sporu olarak adlandıran üç ünlü isim, Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı “Meçhul Paşa”yı anlattı.
#Fatih Koyunoğlu“Sokakta karşılaştığım arkadaşlarıma ‘Ne yapıyorsun’ diye sorduğumda ‘Bir roman yazıyorum” sözünü duyuyorum…” Sanat dünyasının otoritelerinden Hasan Bülent Kahraman, bir yazı kaleme aldı ve herkesin roman yazmasından nasıl mustarip olduğunu anlattı. Peki neden? Kahraman ile buluştuk, edebiyat dünyasının derdine düştük.
#NetkentKişilik özelliklerimizi ve yeteneklerimizi tanımlarken yaşam biçimimizi de şekillendiren yükselen burcumuz, pek çoğumuz dikkate almasa da astrolojide burçlar kadar önem taşır. Kişilik özelliklerimizi, yeteneklerimizi, fiziksel özelliklerimizi tanımlamakla kalmaz aynı zamanda yaşamımız hakkında da bilgi verir. Peki, yükselen burç nasıl hesaplanır?
#Yükselen Burç Nasıl Hesaplanır?