Paylaş
Erkek sanatçının sergisi 20 Şubat’ta Valör Sanat’ta açılacağı için Efkan Beyaz’dan başlıyorum. Beyaz’ın sergisi illüstrasyon ve karikatür olarak tanımlayabileceğimiz çalışmalardan oluşuyor. Bir çoğumuzun çocukluk ve gençlik yılları kahramanı olan figürler ve onların başrolü oynadığı hikayeleri, bol renkli karikatür çalışmalarda görüyoruz. 1977-1980 arası Eşref Üren ve Osman Zeki Oral’dan dersler alan Beyaz’ın, illüstratif tarzdaki ustalığında 28 yıl çalıştığı TRT, önemli rol oynamış. “TRT, o zamanlar bir okul gibiydi” diyen Beyaz, resim, heykel, dekor ressamlığı, animasyon ve karikatür çalışmalarının gelişmesinde bu kurumun kendisine çok büyük katkılar sağladığını vurguluyor. 1990-2000 yılları arasında PTT Pul Müdürlüğü’ne anı pulları çizdiğini de söyleyen Beyaz, çalışmalarının Ankara Pul Merkezi’nde sergilendiğini hatırlatıyor. Renkçi anlayışın güçlenmesi ve şekillenmesinde 13 yıl boyunca yaptığı, ancak yoğun kimyasal kullanmak zorunda olduğu için sağlığı nedeniyle vazgeçtiği lunapark ressamlığının önemine de değinen sanatçı, bu sergisinde ağırlığı neden karikatüre verdiğini, “Resim bence, tamamıyla bireysel, karikatür ise toplumsal içerikleri özünde barındıran bir yapıya sahiptir. Karikatürde evrensel bir dil vardır, bilgi ve donanım gerektirir. Daha vurgulayıcı ve etkileyici olmalıdır. Resim, belli bir kesime hitap ederken, karikatür her kesime hitap eder” sözleriyle ortaya koyuyor. Şimdiye kadar birçok kişisel sergi açıp, karma sergiye katılan Beyaz, resim için ne düşündüğü sorusuna da, “Resim için her şeyden önce desen çok önemlidir. Deseniniz yoksa resmi unutun. Figüratif çalışmayı seviyorum. Yaşamdan kesitler resimlerimde öne çıkar. Simitçi, ayakkabı boyacısı, oto tamircisi, sokakta veya baloda dans edenler ya da bir orkestra, bisikletli çocuklar, klasik otolar konu başlıklarımdan bazılarıdır” yanıtını veriyor. Beyaz, çalışmalarını Ankara’da kendisine ait atölyede sürdürüyor.
BERRİN EMRE’NİN KÖY İZLENİMLERİ
İllüstrasyona ağırlık veren kadın sanatçı ise benim Ankara’da sergi açılışlarında tanıdığım Berrin Emre. Emre şu sıralar yakın zamanda Ankara Sanayi Odası’nda açacağı “Köyümden izlenimler” adını verdiği kişisel sergisi için harıl harıl çalışıyor. Uzun yıllar Avustralya’da yaşadıktan sonra doğup büyüdüğü Ankara’ya geri dönen ve yerel bir derginin sanat yönetmenliğini yapan Emre, başkentin kendi deyimiyle “masal kitaplarındaki gibi şirin bir köyünde” geçirdiği çocukluk yıllarını tuvale yansıtmayı seviyor. Emre bazı çocuk hikaye kitaplarını da resimlendirmiş bir sanatçı. Eserlerinde artık unutulmaya yüz tutmuş “Mahalle kültürünü” işlemeyi önemli buluyor. Emre, “Köy hayatını resmederken, tamamen çocukluğuma geri dönüyor ve o anları yeniden yaşıyorum. Kerpiçten yapılmış toprak damlı tek katlı evlerimiz, harman yerlerimiz, köpeklerimiz, kedilerimiz, tavuklarımız, horozların ötüşü, çoban Ali’nin köyün koyunlarını otlatmaya çıkarması, onun kavalının uzaktan duyulan hüzünlü sesi, gün batımına doğru çoban köpeğinin köye önceden gelip adeta sürünün geri dönmeye başladığını duyuran havlaması, kadınların zor kış koşulları içi yaptığı hazırlıklar, şehirleşmeyle birlikte tamamen gündemimizden çıkmış olan imece hayat...Tüm bunları hissederek çalışıyorum. Bir anlamda Anadolu’nun milli mahalli değerlerini günümüzün genç nesillerine aktarılmasına katkı sağlamaya çalışıyorum. Resimlerimi izleyenlerin, ‘Evet geçmişte ne güzel yaşantımız vardı. İyi ki, bunları diri tutmaya çalışıyorsunuz’ değerlendirmeleri beni mutlu ediyor. Özellikle çocuk kitaplarını geçmişin yaşam tarzıyla süslemeyi çok seviyorum” diyor. Emre’nin illüstratif çalışmalarında figür ağır basıyor. Özellikle köy kadınları ön plana çıkıyor. Emre, Türk Sanat Müziğine de ilgi duyan bir isim. Resmin yanısıra müzik çalışmalarını da aksatmamaya çalışıp, konserlerde solist olarak sahneye çıkan Emre’nin çok yönlü sanat yaşamında kimi zaman şiir de yer buluyor.
Tam yazıyı bitirirken bir illüstratif sergi haberi de Cer Modern’den geldi. 10 Mart’a kadar sürecek olan “Big Baboli” isimli sergiye de uğramayı ihmal etmeyin.
KENTTE NE VAR?
Güneş Terkol-20 Şubat’ta açılacak (Galeri Nev/Kırlangıç Sk.), Baran Kamiloğlu-Yarın açılacak (Mustafa Ayaz Müzesi/Balgat), Ahmet Güneştekin-15 Mart’a kadar (Güler Sanat/Ümitköy), Kayıhan Keskinok-26 Mart’a kadar (Keskinok Sanat Vakfı/Cinnah Cad.), Durmuş Ali Akça-Yarın açılacak (ASO Sanat Galerisi/Kızılay), Mohammed al Ablan-3 Mart’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Rabia Çalışkan-17 Mart’a kadar (Krişna Sanat/Kennedy Cad.), Yusuf-Muteber Demirtaş-6 Mart’a kadar (BRHD/Yıldız), S.Öcal-B.Yücebaş-N.Özlü-6 Mart’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Billur Cankut Varlı-2 Mart’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldız), Yurdagül Koçak-26 Şubat’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Asım Yücesoy-1 Mart’a kadar (İ.Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Nurettin Şahin-6 Mart’a kadar (Medya Sanat/Çankaya), Mustafa Salim Aktuğ-22 Mart’a kadar (Atlas Sanat/Cinnah Cad.), Ramiz Aydın-Ali Onur Onurluer-28 Şubat’a kadar (Emin Antik/Kale), Nurgül Begiç-28 Şubat’a kadar (Galeri Z/Samanpazarı), Saadet Gözde-28 Şubat’a kadar (Gözde Sanat/A.Ayrancı).
Paylaş