Hamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriSon yıllarda baba adaylarının, eşlerine destek olmak için doğumhaneye girdiğini ve bunun sosyal medyada sıkça paylaşıldığını görüyoruz. Peki babaların doğuma girmesi gerekir mi? Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde eşlerinin doğumunda yanında olanlar ile eşlerini yanında olmaya ikna edemeyenlerle konuştuk. Konunun her iki taraf açısından artı ve eksilerini ise Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman ile mercek altına aldık.
#SağlıkNick ve Rachel Samuel çiftinin 18 aylık oğulları Robin Samuel, uzun bir süredir çocukluk çağı kanserleri arasında en ölümcüllerinden biri olan nöroblastom ile mücadele ediyor. Doktorlar, küçük Robin’e yüzde 40-60 oranında hayatta kalma şansı veriyor. Vücutta sempatik sinir dokularının bulunduğu yerlerde ortaya çıkan bu kanser hem dünyada hem de ülkemizde artıyor. Peki nöroblastom neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? Hangi yaş grubu daha riskli? İşte Robin Samuel'in yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkDeprem gibi kriz dönemlerinde kadınların ve kız çocuklarının yaşam koşulları daha da zorlu hale geliyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye İletişim Sorumlusu Zeynep Atılgan “Hamilelikler ve doğumlar afet dönemlerinde devam ediyor. Âdet döngüleri de... Deprem bölgesinde şu anda üreme sağlığı hizmetlerine acilen erişmesi gereken yaklaşık 226 bin hamile kadın var. Temel hijyen ihtiyaçlarının yanında, bu kadınların acilen nitelikli, sürekli ve güvenli üreme sağlığı hizmetlerine erişmesi gerekiyor” diyor.
#DepremKadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakGeçtiğimiz haftalarda Hindistan'da dünyaya gelen çift başlı, üç kollu 'yapışık ikizler', hem aileyi hem de doktorları şaşkına uğrattı. Çok nadir görülen yapışık ikizleri ayırma ameliyatları ülkemizde başarıyla gerçekleştiriliyor. Öyle ki yurt dışından ülkemize 'ayrılma' ameliyatı olmaya gelen siyam ikiz vakaları dahi bulunuyor. O Türk doktorlardan birine yapışık ikizlerle ilgili aklımızdaki tüm soruları yönelttik
#Siyam İkizleriKanada'da çocuk doktoru olan Michael Narvey, muayenesini yaptığı bir kadının karaciğerinde çocuk oluştuğunu açıkladı. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğe kürtaj yapılırken yaşanan vaka tıp dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Peki karaciğerde gebelik nasıl mümkün olabiliyor? Diğer organlarda da böyle bir durumun oluşma ihtimali var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Dış GebelikKayseri Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Hüseyin Aksoy, gebelerin aşı olmadığına dikkati çekerek "4'üncü pik dediğimiz şey; aşısızların salgınına dönmüş durumda. Bu grupta bence en riskli olanlar, aşısız gebelerimiz. Çünkü gebelerde aşılanma oranı çok düşük. Şu anda da 25-26 gebemiz koronavirüsten yatıyor. Hiçbirinin bir doz aşısı bile yok" dedi.
#KoronavirüsPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik OverPandemi döneminde doğum yapmak, doğum stresine ek olarak, hastanelerin koşulları ve durumu nedeniyle daha kaygı verici olabilir. Ancak doğum servisleri pandemi koşullarına uygun olacak şekilde hazırlanmıştır. Sağlık personeli bu konuda gerekli eğitimi almıştır, tüm tedbirler uygulanmaktadır, endişeye gerek yoktur.
#DoğumKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileTüp ligasyonu operasyonu (tüp bağlatma yöntemi) nedir, nasıl yapılır? Tüplerini bağlatan kadın çocuk sahibi olabilir mi? Bu operasyonu kimler tercih edebilir? Konuyla ilgili merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum & Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy, detaylarıyla aktardı.
#Tüp Bağlatma YöntemiKoronavirüs salgını tüm insanları endişelendirdiği gibi anne adaylarının da tedirgin olmasına yol açtı. Doğum için gün sayan pek çok hamilelerin aklına bazı sorular takılıyor. Bu soruların yanıtlarını Perinatolog, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Batukan verdi, hamilelerin koronavirüsle nasıl mücadele etmesi gerektiğine ilişkin öneriler paylaştı.
#HamileKarşı karşıya olduğumuz ve dünyanın gündeminden düşmeyen Corona Virüs (CoVID-19) pandemisi hakkında neler biliyoruz? Oldukça yeni olması nedeniyle karşılaşılan her yeni vaka bize yeni bilgiler veriyor ve paylaşılan bilginin ertesi gün eskimesine neden oluyor. Henüz bilimsel tecrübemizin dünya genelinde yetersiz olduğu bu konuda özellikle yeniliklerin takibi doğru yaklaşım için oldukça önem taşıyor.
#Hamilelik“En çok kaç kere sezaryen ile doğum yapabilirim?” ya da “Kaçıncı sezaryenden sonra riskler artar?” gibi soruların yanıtları özellikle ilk doğumunu bu yöntemle yapmış anne adayları tarafından merak edilir. Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu’ndan merak edilen bu soruların yanıtlarını aldık.
#AnneRahim içi yapışıklıklar, rahim içindeki miyom veya polipler embriyonun tutunmasını engellediği için infertilitenin başlıca nedenleri arasında yer alır. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, kadınların yüzde 30’unu tehdit eden rahim içi problemleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#KısırlıkNormal doğumda bebeğin başının önce çıkıyor olması gerekir. Dolayısı ile bebeğin kafasının doğum yaklaştığında aşağıda olması gerekir? Ancak bazen bebeklerin başı yukarıda olur. Böyle bir durumda ne yapmak gerekir? Bebeğin duruş pozisyonu dışarıdan elle değiştirilebilir mi?
#Bebek Ters GelirseSezaryen sonrası normal doğum anne adaylarının ve anne olmak isteyenlerin en merak ettiği konulardan birisi. Sezaryen sonrası normal doğum SSVD kısaltmasıyla da biliniyor ve hamilelik dönemine ve anne- bebek sağlık durumuna göre karar verilerek uygulanabiliyor. Peki, sezaryen sonrası normal doğum yapılabilir mi? Uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Sezaryen Sonrası Normal Doğum Riskli MiBu haftaki röportaj konuğum Mersin Ortadoğu Hastanesi sahibi Doktor Engin Şahin… Konumuz sağlık sektöründeki eksiklikler, ülkeye kazandıracak açıklıklar… Bölgeye yapılan uluslararası havalimanı ve Mersin Çamlıbel Sağlık Eğitim Vakfı olarak Ortadoğu Üniversitesi’ni kurma hedeflerini konuştuk…
#Doktor Engin ŞahinDiyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Kliniği’nde, HIV virüsü taşıyan hamile kadının sezaryen ameliyatı öncesi, sırası ve sonrasında yaşanan olaylar ile ilgili açıklama yapan Başhekim Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, "Hastayı kabul etmeyen, hastanın bakımını üstlenmeyen hekim, öğretim üyesi olsun, asistan olsun, bunlarla ilgili tutanaklar tutulmuş; Dekanlık bugün itibarıyla soruşturma başlatmıştır" dedi.
#Hastane