Doğum sonrası cinsel yaşam sizi korkutmasın

Güncelleme Tarihi:

Doğum sonrası cinsel yaşam sizi korkutmasın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2018 00:05

Doğum sonrası dönemde fizyolojik ve hormonal değişikliklerin cinsel hayatı etkilediğinin altını çizen Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı & Cinsel Terapist Dr. Dilek Öcal, “Doğumdan sonra ne zaman cinsel ilişkiye girilebilir?” sorusunun yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Genel olarak lohusalık denilen doğum sonrası 6 haftalık dönemde hem vajinal doğum hem de sezaryen sonrası cinsel ilişki önerilmez. Bu dönem; sezaryen alanının, vajinal yırtıkların veya epizyotominin iyileştiği, gebelikte olan değişikliklerin emzirme dışında gebelik öncesi durumuna geri döndüğü, sıklıkla vajinal kanamanın oluştuğu bir dönemdir.

DOĞUMDAN SONRA CİNSEL HAYATA DÖNÜŞ

Doğumdan sonra normal cinsel yaşantıya geçiş aşaması 6. haftadan sonra yaklaşık 3-6 ay kadar sürebilir. Bu dönemde cinsel isteğin azalması, vajinal kuruluk, ağrılı cinsel birleşme ve orgazmın olmaması gibi sorunlar yaşanabilir. Vücutta gebelikte meydana gelen değişiklikler, kilo alma, kendi vücut algısının değişmesi gibi nedenler kadının kendisini daha az çekici hissetmesine sebep olabilir. Emzirme döneminde yüksek prolaktin düzeyi cinsel isteği azaltabilir. Yine bu dönemde östrojen düzeyindeki rölatif düşme vajinal kurulukla birlikte hassasiyete ve ağrılı cinsel birleşmeye sebep olabilir. Yorgunluk ve uykusuzluk da cinsel ilişki sıklığının azalmasında çok önemli faktörlerdir.

Haberin Devamı

Doğum sonrası cinsel yaşam sizi korkutmasın

EŞ DESTEĞİ ÖNEMLİ

Kadının cinsel uyarılması, bedensel uyarılmadan daha çok zihinsel yoldan geçer. Yorgun, uykusuz, vücuduyla ve bebekle ilgili sürekli endişe içinde olan bir kadın cinsel istek duyamaz. Bu dönemde kadının aile bireylerinden, özellikle de eşinden destek alması çok önemidir. Ev işlerinde ve bebeğin bakımıyla ilgili anneye yardım ve destek verilmesi olumsuz durumları azaltır. İyi bir iletişimin sağlanması, kadının vücuduyla ilgili olumsuz düşünceleri yok etmesi açısından eşinin iltifatı, övgü sözleri, cinsellik dışında da yakınlaşması çok önemlidir. Böylelikle seksüel iletişimin de kurulması kolaylaşır.

Gebelik döneminde ve sonraki dönemde eşler, cinselliğin sadece tam bir cinsel birleşmeden ibaret olmadığını bilmelidirler. Riskli durumlarda cinsel birlikteliğe bir süre ara verilmesi gerekse bile, dokunmak, sarılmak, öpüşmek gibi fiziksel yakınlaşmaları kesmemek, elle uyarma, sürtünme veya oral yolla uyarma yöntemlerinin kullanılması eşler arasındaki duygusal ve cinsel bağı korumak için gereklidir.

Haberin Devamı

ENDİŞELERİNİZİ DOKTORUNUZLA PAYLAŞIN

Bazen doktoru izin verse bile kadın “Acaba enfeksiyon oluşabilir mi? Cinsel ilişki için yeterince iyileşmemiş olabilir miyim? Ya tekrar hamile kalırsam? Nasıl korunacağım?’’ gibi düşüncelerle cinsel hayata başlayamaz ve mutlu bir birliktelik yaşayamaz. Bu endişeler doğum sonrası yapılan doktor kontrolünde doktorla birlikte konuşulmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!