Son dakika haberi... Yaşayan en büyük romancılar arasında gösterilen ve geçen günlerde katıldığı bir etkinlik sırasında bıçaklı saldırıya uğrayan Salman Rüşdi'nin sağlık durumuyla ilgili yeni açıklama geldi. Hint asıllı İngiliz yazarın, solunum cihazından çıkarıldığı açıklandı. Rüşdi'nin konuşabildiği ve espri yaptığı öğrenildi.
#Salman RüşdiABD’de bıçaklanan ‘Şeytan Ayetleri’ kitabının yazarı Salman Rüşdi’nin karaciğerinin hasar gördüğü, bir gözünü kaybedebileceği ve solunum cihazına bağlı olduğu açıklandı. Saldırgan Hadi Matar’ın (24) İran Devrim Muhafızları sempatizanı olduğu öne sürüldü. İran, 1989’da İslam âleminde büyük tepki çeken kitap nedeniyle Rüşdi aleyhine ölüm fetvası çıkarmıştı.
#ABDDünyaca ünlü, Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi, dün, New York’ta konuşma yaptığı sırada bıçaklanmış, haber bir anda gündeme bomba gibi düşmüştü. Dünyanın gözleri önünde gerçekleşen korkunç saldırının ardından apar topar hastaneye götürülen Rüşdi’nin son durumunu menajeri anlattı. New York polis de bıçaklı saldırganının kimliğini açıkladı.
#Salman RüşdiTürkiye'nin en karanlık ve yaslı günlerinden birisiydi 2 Temmuz 1993... Tarihe Madımak Katliamı olarak geçen olayda 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetti. Korkunç olayda yitirilen 35 can, katliamın 28'inci yıl dönümünde törenlerle anılıyor.
#Madımak Katliamıİnkılab Caddesi’nin yarı örtülü, Azadi Meydanı’nın çarşaflı kadınları... Kutlamalarda ‘Merg ber Amrika’ (Amerika’ya ölüm) sloganları... Şah Rıza Pehlevi’yi, bir ABD’liyle İngiliz'in ellerinden tuttuğu çocuk olarak resmeden afiş... Bu ülkenin dev bir yas çadırı olduğunu anlatan mezarlık... İran İslam Cumhuriyeti’nin 39’uncu yıl kutlamaları için Tahran’daydım. Gördüklerimi, duyduklarımı, hatırladıklarımı takdimimdir.
#İranEğitimle özdeşleşen küçük Danimarka sahil şehirlerinden Aarhus’da yaşayan her yedi kişiden biri üniversite öğrencisi. Şehir kültür kurumları açısından pek çok metropolü kıskandıracak kadar zengin. Anıtsal mimari örnekleri, yeniden işlevlendirilen yapılarıyla 2017’nin Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşımayı hak ediyor. Limanda sürdürülen restorasyon tasarımcılara, barlara, restoranlara yeni alanlar açılmasını sağladı. Yürüyerek gezilebilecek canlı kent merkezi çatılardaki sanat işlerinden arka sokaklarına keşfetmeye değecek pek çok detayla dolu. Üstelik Kopenhag’dan trenle ulaşmak üç saat bile sürmüyor.
#AarushAvrupa ile ilişkiler hiç olmadığı kadar gergin... Türk siyasetçilerin Almanya ve Hollanda’da evsahibi ülkeler tarafından üst üste iptal edilen mitingleri; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Almanya ve Hollandalı mevkidaşlarıyla yaşadıkları söz düelloları ve nihayet Rotterdam’daki diplomatik kriz sonrasında Avrupa karıştı. Tansiyonu yükselen göçmen kökenli Türkler özellikle Rotterdam’daki gösterilerde polisle karşı karşıya geldi. Yıllardır ülke ülke, şehir şehir Avrupa’daki Türk göçmenleri çalışan ve bu yıl İtalya’da EUI Robert Schuman Merkezi’nde araştırmalarına devam eden İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya’yla Avrupa’daki Türklerin dününü bugününü konuştuk.
#Ayhan Kaya1993’te Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 37 kişinin öldüğü Sivas olaylarıyla ilgili Devlet Denetleme Kurulu’nun hazırladığı raporun sonuç bölümü yayınlandı.Alevi-Sünni ayrımının önemli bir sosyal fay hattı olduğu belirtilen rapora göre bir gecede dikilen Pir Sultan Abdal Heykeli, milliyetçi ve dini reflekserin tepkisini çekti.Buna karşılık devlet şiddeti önlemedi, izledi. Olaylara müdahale etmedi. Soruşturulma ve yargılanma aşamalarında da devlet ağır hizmet kusuru işledi.
#Rapor