Uzun bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra aldığı ani bir kararla dünyayı gezmeye başlayan İbrahim Hayta, ‘Hayta Yollarda’ ismindeki Instagram hesabından ve YouTube kanalından, gittiği ülkelerle ilgili içerikler paylaşıyor. 2020 yılından bu yana dünyayı dolaşan Hayta, şu an 34’üncü ülkesi Tayland’da. “Yakın bir arkadaşımın ısrarı sonucu ilk önce Ukrayna’ya gittim ve iyi ki o yolculuğa çıkmışım” diyen gezginle seyahat maceralarını konuştuk.
#İbrahim HaytaBM’nin yeni yayımlanan raporuna göre, sokaklardaki yetersiz ışıklandırmadan toplu taşımadaki eksik önlemlere birçok sorun kadınların şehirde kendilerini güvensiz hissetmesine neden oluyor. Kentsel mekân, cinsiyet eşitliği konularında ders veren Dr. Özgün Akduran’a göre belediyelerin veya merkezi idare birimlerinin kentin planlamasını yaparken şu soruyu sorması gerekiyor: “Bu proje kadınların güvende hissetmesiyle ilgili bir sorun yaratır mı?”
#BM RaporuÖnceki akşam Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen 17. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri törenine protestolar damgasını vurdu. Birçok sanatçı, İstanbul şehir Tiyatroları yönetiminin bürokratlara devredilmek istenmesini ve Başbakan’ın bu karara tepki gösteren sanatçılara “Siz kendinizi ne sanıyorsunuz” diye seslenmesini protesto etti.
İlker Aksum’u ‘Yabancı Damat’ dizisindeki Ruşen, ‘Canım Ailem’deki Halim rolleriyle sevdik. Karakteri izleyiciye iyi yansıtması ve mimikleriyle tanındı. Her ikisinde de ailenin iyi çocuğu, dürüst ve cana yakın kişiyi canlandırıyordu. Şimdiyse bunun tam tersini yapıyor ve Shakespeare’in unutulmaz kötü, kıskanç, öldüren ‘Macbeth’i oluyor. Hem de sekiz yıl ara verdiği tiyatro sahnesinde. Pek çok projeyi sadece bu rol için reddetti. Çünkü hiçbir şeyin ‘Macbeth’in yerine geçemeyeceğini düşünüyor
Yazar bir annenin, Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Gençlik yıllarında sevdiği ve girdiği tiyatrodan 12 Mart sonrası dönemde yazar olarak çıkıyor. İlk romanı Yarın Yarın’ın yayınlanmasının üstünden dile kolay 48 sene geçmiş… Yazar Pınar Kür’leyiz... Son zamanların çok tartışılan, ‘sanat, müzik, edebiyat bitti’ mi konusuna Kür’ün yorumu, “Yeni dönemden iyi yazarlar var ama duvarları yıkacak kişi görmüyorum. Bundan sonra edebiyat dünyasında, dünyanın herhangi bir yerinde büyük çıkış yapabilecek şey yok. Kafka’dan sonra bitti bu iş” oluyor.
#Pınar Kürİngiltere tarihinin en ilginç davalarından biri 1944 yılında yaşandı. Davanın odağında İskoçya ve İngiltere’de düzenlediği paranormal seanslarda öte dünyayla iletişime geçtiğini iddia eden Helen Duncan isimli kadın vardı. Duncan, İkinci Dünya Savaşı'na nasıl damgasını vurdu? Karşınızda İngiltere’nin ‘son cadısı’nın ilginç hayat hikâyesi…
#CadıOnlar müzik dünyasında farklı tarzlara damga vurmuş iki isim. Biri yüzlerce hit şarkıya imza atmış bir duayen; Selami Şahin. Diğeri rock dünyasının starı Teoman. Onları yıllar sonra bir saygı niteliği taşıyan ‘Selami Şahin Şarkıları 1’ albümü ve projesi bir araya getirdi. Müzik dünyasından birçok başarılı ismin yer aldığı albümde Teoman, Şahin’in ‘Dostlarım’ şarkısını seslendiriyor. İkisiyle buluştuk; müziği, hayatı, baba olmayı, aşkı, geçmişi ve dostluklarını konuştuk.
#TeomanMeziyetleri say say bitmez. On parmağında on marifet olanlardan. 2020 sezonunda ‘Survivor’da kupayı kucakladı. Oyunculuk da yaptı, şarkı da söyledi... Sosyal medyada 3 milyonun üzerinde kişi onu takip ediyor. Dünyaca ünlü markalar onunla çalışıyor. Cemal Can Canseven şimdi sunucu olarak karşımıza çıkmak için gün sayıyor. Yeni projesi öncesi konuşuyoruz; “Ben kendimi yansıttım, hep Cemal Can’dım; duygusalım, eğlenceliyim, sempatiğim, yeri geldiğinde üzüntümü de yaşıyorum. Bunu sevdi insanlar demek ki” diyor.
#Hakan GenceÇocuk yaşta evini terk etti, sokaklarda yaşadı. ‘Kabadayılık’ yapıyordu ama dansla tanışınca hayatı değişti... Hayallerine ulaşan Ömer Yeşilbaş bugün uluslararası bilinirliğe sahip bir dans okulunda yeni dansçılar yetiştiriyor, “Dans beni kabuğumdan çıkardı” diyor.
#GazetehaberleriKoca koca şehirlerde evsiz olmaktan zor ne var? Karda kışta, yağmurda çamurda, sıfır güvenceyle ayakta kalmaya çalışmaktan daha yıpratıcı ne olabilir? Belki duymak, görmek, hatırlamak istemiyoruz ama Türkiye’de, çoğunluğu İstanbul’da onbinlerce evsiz insan yaşıyor... Dertlerini daha iyi anlayabilmek, seslerini size ulaştırabilmek için üç gün onlar gibi yaşadık. Sokaklarda, parklarda, yağmur altında yattık. Onlarla beraber aşevlerinde karavanadan yemek yedik. Tanışıp hikâyelerini dinledik.
#Evsiz İnsanlarUluslararası satrançlarda ağartılmış saçlar; onurla, aşkla, biraz da yalnızlıkla taçlandırılmış bir ömür... Onun dünyasına girince siz de kendinizi Özal, Demirel gibi efsanelerden Turgut Bey, Süleyman Bey diye söz ederken buluyorsunuz. Emekli diplomat Yalım Eralp’i Kadıköy’de zeybek kursunda yakaladık. 76’lık bir delikanlının biriktirdiği en diplomatiğinden Türkiye notları, en gurmesinden hayat dersleri...
#Yalım EralpBeyoğlu’ndaki tarihi Casa Garibaldi binasının restorasyonu sırasında, binanın bodrumunda, üzeri kiremitlerle örtülmüş bir iskelet bulundu. Kazıya devam edildikçe iskeletlerin sayısı arttı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri arkeologlarının incelemesi sonucunda iskeletlerin 1600-1800 yaşında olduğu tespit edildi. Uzmanların görüşüne göre bu bir Roma mezarlığı ve 8 metre aşağıdan, günde 400 bin kişinin geçtiği İstiklal Caddesi’nin altına doğru uzanıyor. Mezarlar, Beyoğlu’nun bilinen tarihini de yüzlerce yıl geriye çekti: İstiklal, aslında bir Roma caddesi!
#Casa Garibaldi