Program çekimleri sırasında hayatını sonlandırarak sevenlerini şaşırtan dünyaca ünlü şef Anthony Bourdain çok sevildi çünkü yaptığı işlerde her zaman samimi ve gerçekti. Hep halktan, sokaktan, ezilenden yanaydı. Sokağın gerçek ve renkli lezzetlerini, beyaz örtülü masaların elitist tabaklarına tercih ediyordu...
#Anthony BourdainTekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’da ısınma amaçlı kalitesiz yakıt kullanımının önlenip önlenmeyeceğini, hava kirliliğinin önlemeye dönük Eylem Planı hazırlanıp hazırlanmayacağını, Malkara, Süleymanpaşa, Hayrabolu ve Şarköy ilçelerinde linyit ocaklarının bulunması ve evsel ısınma ile sanayide kullanılan kömür kullanımının yarattığı etkilerin önlenip önlenmeyeceğini sordu.
#Hava KirliliğiAteşte pişmiş köftesi, pufidik ekmeğinin arasından göz kırpan hamburgeri elimize aldığımız anın mutluluğuna tüm dünya gibi biz de bağımlıyız. Yetenekli şeflerin finedining’i bir kenara bırakıp burgere dönme serüvenine birkaç yıldır şahitlik ediyoruz ama ülkemizdeki iyi örneklerin geçmişi sandığımızdan daha köklü. Peki, tutkunu olduğumuz hamburgerin ‘kusursuz’unun sırları neler?
#BurgerTarihi ve kültürel değerlerin izlerini taşıyan çok kıymetli bir coğrafyada yer alan Afyonkarahisar, 2019 yılında UNESCO tarafından, Gaziantep ve Hatay’ın ardından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edildi. Çorbaları, et ve sebze yemekleri, pilavları ve tatlı çeşitleriyle çok zengin bir mutfağa sahip olan Afyonkarahisar’ın; Afyon kaymağı, Afyon pastırması, Afyon sucuğu, kaymaklı ekmek kadayıfı, Afyonkarahisar patatesli ev ekmeği, Çay ilçesi vişnesi ve Şuhut keşkeği UNESCO’nun Coğrafi İşaretler Listesi’ne girmeyi başardı.
#GöceKendisi bitter, sütlü ve beyaz çikolatadan sonra ‘4. tür’ olarak anılıyor. Gastronomi dünyasının son heyecanı ruby (yakut) çikolata, Belçika-İsviçre kökenli Barry Callebaut firmasının keşfi ve pembe rengini içindeki meyveden ya da renklendiriciden almıyor. Geride kalmayalım, adım adım tanıyalım.
#Barry CallebautTürkiye’nin en geniş kapsamlı açık hava gurme lezzetler festivali ‘GurmeFest İstanbul’ için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Sarıyer Event Garden bahçelerinde ilk kez gerçekleşecek olan ‘Gurmefest İstanbul’ 11- 14 Mayıs tarihleri arasında yemek ve müzik tutkunlarıyla buluşacak.
#Gurmefest İstanbulBaşlıktaki çağrı yıllardır ‘Dünyanın En İyi Restoranı’ diye bilinen Noma’yı tahtından indiren Girona kentindeki İspanyol restoranı El Celler de Can Roca’nın sahibi Joan, Jordi ve Josep Roca kardeşlere ait. Tek ses, tek yürek yaşıyor, yemeği de hayatı da birlikte pişiriyorlar. Hatta soruların yanıtlarını da... İşte dünyanın en iyi restoranının sahibi/şefi üç erkek kardeş
300 restoran, yüzlerce aşçı, binlerce garson, onbinlerce tepsi, yüzbinlerce tabak, milyonlarca çatal-bıçak Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük gastronomi etkinliğine hazır. Yeme-içme sektörünün temsilcileri, şefler, gurmeler ve lezzet tutkunları biraraya geldi, 9-12 Mayıs’ta İstanbul Küçükçiftlik Park’ta lezzete kazan kaldırıyor: Arçelik Gastro İstanbul Festivali.
Başta İtalyan ve Alman şehirleri olmak üzere dünyanın dört bir yanında bu yıl Giuseppe Verdi ve Richard Wagner’in 200’üncü doğum yılları kutlanıyor. Özel temsiller, konserler, festivaller mayısta Wagner’in, ekimde Verdi’nin doğum gününde doruğa çıkacak. Bu etkinliklerden en çok bestecilerin doğdukları, yaşadıkları şehirler payını alacak. İki bestecinin izinde yolculuğa çıkmanın tam zamanı.
Forbes Dergisi geçen hafta dünyanın en çok kazanan 10 şefini açıkladı. Listede Avusturya, İngiltere, Fransa, Japonya ve ABD’den şefler var. 30 Minute Meals (30 Dakikalık Yemekler) adlı programla şöhrete kavuşan Amerikalı Rachael Ray, yılda 18 milyon dolar gelirle dünyanın en çok kazanan şefi.
Bundan yıllar önce Riko ile girdiğimiz ve tahminimce Hürriyet Cuma’nın ‘En Pis 10 Restoran’ sıralaması yapması durumunda birinci olabilecek bir yerde, kıymetli biraderimizin ‘Kelle söğüş de isteyelim’ dediği anda yediğim bir şeyden dolayı hastaneye kaldırılabileceğimi düşünmüştüm.