Paylaş
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çevre Kanunu kapsamında denetimler yapıldığını, 103 tesise 9 milyon 101 bin 324 TL idari para cezası uygulandığını, 32 tesisin faaliyetinin durdurulduğunu bildirdi.
Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’daki hava kirliliğine ilişkin kapsamlı bir soru önergesi verdi. Önergeye yanıt veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum; 2872 sayılı Çevre Kanunu’na işaret ederek, mevzuata aykırı tespit edilen kömürlerin piyasadan toplatılıp, il dışına çıkarıldığını kaydetti. Kurum, bu konuda 2021 yılından bugüne kadar 378 çevre denetimi yapıldığını, 32 tesisin faaliyetinin durdurulduğunu belirtti.
Bakan Kurum, sürdürülebilir tüketim ve üretim için çevre dostu uygulamaların arttırılmasını hedeflediklerini savunarak, Temiz Hava Eylem Planlarının 2020-2024 yıllarını kapsayacak şekilde ikinci beş yıllık dönem için hazırlandığını, Tekirdağ için de yürürlükte olduğunu söylemekle yetindi. Bu planın Tekirdağ için yürürlükte olduğunu vurgulayan Kurum, “Hava Emisyon Yönetim Portalı, Bakanlığımız sunucularında faaliyette bulunmaktadır. Bu portal aracılığıyla üretilen stratejik hava kalitesi haritaları kullanılarak politikaların etkinleştirilmesi faaliyetleri sürdürülmektedir” dedi.
TEKİRDAĞ NE YAPACAK
Bu yanıtı değerlendiren Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, hava kirliliğini önlemeye dönük sıkıntılara dikkat çekiyor.
Mevcut yasa ve yönetmeliklere işaret edilmesine karşın; Tekirdağ, hava kirliliği açısından Türkiye’nin havası en kirli illerinden biri olduğu görülüyor. Linyit ocakları sorunu, sanayi ve evsel ısınmada kömür kullanımının yarattığı etkiler büyük görülüyor. CHP iktidarında Tekirdağ’ın hava kirliliği sorununu çözeceklerini kaydeden Aygun, “İş başa düşmüştür” diyerek iddialı konuştu.
GAZİANTEP NOTLARI...
BİRÇOK kente gittim, ancak Antep esnafının dürüstlüğü ve yardımseverliği kadarını görmedim. Aldırmayın, 10 liralık bir şey, 15 lira olmuyor. Antepliler, gastronominin kendilerine ne kadar büyük bir katkı sağladığının farkındalar.
Gaziantep 81 il arasında ihracatta 6. sırada yer alıyor. 5 organize sanayinin bulunduğu şehir, 2021 yılında 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiş. Gaziantep sanayisi tek bir ürün üzerine değil, ürün çeşitliliği üzerine kurulmuş. 2021 yılında Türkiye’nin ihracatı 212 milyar iken, Gaziantep’in payı 10 milyar dolarlık katkı sağlamış...
Gaziantep’in Ortadoğu’ya katkısı çok büyük... Suriye, Irak ve İran pazarlarını Gaziantep ürünleri kapsıyor bugün...
2.5 milyon nüfusu vardır, bunun 500 bini Suriyelidir..
HASSAS ÜÇ SORU
Pekşen’in değeri bilindi mi?
CHP 25. ve 26. dönem Trabzon milletvekillerinden Haluk Pekşen’in erken denilebilecek bir yaşta vefatı, Cumhuriyetçi tabanda büyük bir üzüntü yarattı. CHP’de hak ettiği daha üst düzey görevlere gelmesi beklenirken yaşama vedası, parti tabanındaki üzüntüye ayrı bir burukluk hissi kattı.
Peki, CHP’deki yönetim yapısı, bu has evladına hak ettiği değeri verdi mi?
Bu kokuyu kim salıyor?
ÇORLULU, ‘koku’ sorunu karşısında isyan ediyor. Trakya Platformu Yürütme Kurulu üyesi Murat Sevgi’nin açıklamasını okuyun! Hava karardıktan sonra başlayan kokuya karşı hiçbir tedbir alınamaması endişe yaratıyor. Çorlu’da eski belediye yönetiminin, İstanbul’daki katı atık tesislerinin Karatepe’ye nakledilmesine izin vermesinin, bu kirliliğin nedenlerinden biri olduğunu herkes biliyor.
Sümerbank’a ne oldu?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1933’te Atatürk tarafından kurulan, 49 banka şubesinin yanı sıra 56 farklı sektörde hizmet verirken 2013 yılı itibarıyla iştiraklerinin önemli bir bölümü özelleştirilen Sümerbank’ın (Holding) tüketiliş sürecinden bugüne yapılanların Meclis araştırması ile incelenmesini, amaç ve sonucun irdelenmesini istedi.
OKUYUNUZ
SİNA Akşin ‘Büyük Zafer: İstanbul Hükümetleri ve Milli Mücadele 4- İyonya Niyetlerini Çökerten Muharebe 1921-19’ (İş Bankası KY), Lucy Crehan ‘Dâhiler Ülkesi: Finlandiya’dan Japonya’ya Eğitimde Dünya Devlerinin Başarı Sırları’ (Epsilon), Turgut Yasalar ‘Ali Şamil Büyük Taarruz’un Küçük Tanığı’ (Nemesis), Ahmet Büke ‘Babaannem, Kurbağalar ve Hayat’ (Günışığı), Doğu Yücel ‘Güneş Hırsızları’ (Can), Gökhan Turgut Ünal ‘Üniversite Kariyer Rehberi’ (Scala), Dilge Güney ‘Düdüklü Tencere Orkestrası’ (Bilgi), Doğan Satmış ‘50 Maddede Hz. Ayşe ve İslam’da Kadın’ (Karakarga), Fikret Bilâ ‘Karşı Devrim 1923’ten 2023’e’ (Kırmızı Kedi)
BİLİYOR MUSUNUZ?
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ‘1. Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali’nin 23-25 Eylül tarihlerinde yapılacağını, etkinliklere birbirinden ünlü Michelin yıldızlı şeflerin, gurmelerin, gastronomi ve turizm yazarlarının katılacağını, farklı panel ve söyleşilerin yapılacağını bildirdiğini...
AVCILAR Belediye Başkanı Turan Hançerli’nin, Avrupa Hareketlilik Haftası’nda belediyeye yürüyerek geldiğini, inceleme ve ziyaretlerini yaya yaparak bir günde 24 bin adım attığını...
ÇİZGİ FESTİVALİ
KADIKÖY Çizgi Festivali’nin, 23 Eylül’de Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda başlayacağını ve çizer söyleşilerinden canlı çizimlere, sergilerden mezatlara kadar birbirinden renkli etkinliklerle 25 Eylül’e kadar 13.00-21.00 saatlerinde devam edeceğini...
MESAJ PANOSU
İSTANBUL Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü ve İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu, “Kadınlara karşı şiddetle etkin mücadele için çalışan derneklerin hedef alınmasına, kapatılmaya çalışılmasına son verilmeli” dedi.
TOKAT’ta sigara almak için markete giden Dursun Koçyiğit, vazgeçip cebindeki son 30 lirasıyla kazı-kazan kuponu aldı ve 2 milyon lira ikramiye kazandı.
Paylaş