En popüler yemekleri yemek, en ‘trend’ kafeleri görmek ve en çok beğeni alacak fotoğrafları çekmek isteyenlerin adresi Akaretler. Üstelik bu sadece İstanbullular için de değil… Akaretler’in ana hattı Süleyman Seba Caddesi, Time Out dergisi tarafından dünyanın en havalı caddelerinden biri seçildi. Bir çekim merkezi haline gelen bu bölgede nerede ne yenir, ne içilir, nerede eğlenilir? Şöyle bir hava almaya Akaretler’e çıkmadan rehberimize göz atın.
#AkaretlerBir masanın etrafında buluşmak kadim bir gelenektir. Sevinçler, üzüntüler, kutlamalar, gözyaşları da olur sofrada. İstanbul da aslında bizi bir arada tutan büyük bir sofra gibi. Bu sofra bugünlerde Emirgân’daki Pembe Köşk’te kuruldu. Hem bu lezzetler hem de semtin değerleri arasında bir geziye çıkalım bu hafta.
#HürriyetEmine Erdoğan’ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabının 4 Eylül’de yapılan tanıtım resepsiyonuna çok istediğim halde katılamamıştım. Yakın bir arkadaşımın kızının Urla’daki düğünü ile aynı güne denk gelmişti.
#Müge AkgünAkaretler No: 35’te kapılarını açan Vision Art Platform’un ilk fiziki sergisi ‘No Room For A Door/ Kapıya Yer Yok’, mekânın amacına uygun olarak ‘kapı’ metaforunu ele alıyor. Mekânda tüm kapılar kalıcı olarak kaldırılmış, geçişlerin ve sınırların olmadığı bir mimari anlayış yaratılmış. Vision Art Platform kurucusu Hayrunnisa Taşyar, “Platform; mekân-sanat arasında yeni bir tür öneriyor. Buna yeni bir sanat ve kültür alanı diyebiliriz. Mekânın ruhunu yansıtan bir sergi hazırlamayı arzu ettik. İzleyicinin zihninde, onlar eşiklerden geçip giderken unuttukları, hatta kaybettikleri anıların canlanmasını istedik” diyor.
#Hayrunnisa Taşyarİmparatorluğun simge yapıları, ünlü mimarların eserleri birer anıt gibi ayakta duruyor. Osmanlı’nın en büyük mimarı Koca Sinan ve 19’uncu yüzyıla damga vuran Balyan ailesinin yeri ayrı. Bu hafta, ustaların ustası Mimar Sinan’ın Edirne’deki izlerini ve Balyanlar için şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı kitabı anlatacağım sizlere.
#YazarGünümüzde saraylar, kasırlar, köşkler ve bazı müzeler uluslararası müzecilik standartlarına uygun olarak Milli Saraylar Başkanlığı idaresi altında. Milli Saraylar tanımı ilk olarak Büyük Önder Atatürk’ün kaldığı saraylar için kullanılmış. Halen Atatürk’ün anısına Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında nöbet tutan askerler var. Cumhuriyet’in ilk yıllarında çalışmaya başlayan kurum, geçmişten gelen mirasımızın gelecek nesillere aktarımında çok önemli bir görev üstleniyor. Bu hafta, İstanbulseverlerle yeniden kavuşacak olan ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ kitabımda detaylıca bahsettiğim saray, kasır ve müzelerin bazılarını yazdım...
#YAZARBüyük Mabeyn Köşkü olarak da isimlendirilmekte olan Mabeyn Köşkü, İstanbul içerisinde, Beşiktaş'ta bulunmaktadır. Yıldız sarayının birinci avlusunda bulunan Mabeyn Köşkü, aynı zamanda tarihi açıdan da çok büyük bir önem taşımaktadır. Mabeyn Köşkü, Osmanlı İmparatorluğu zamanında yapılmıştır ve onun mimarisini üstünde taşımaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Osmanlı İmparatorluğu’nun son, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarının tanığı Dolmabahçe Sarayı, zarafetiyle büyüleyen Ortaköy Camisi, Beyazıt’taki Yangın Kulesi, hâlâ hizmet veren Selimiye Kışlası ve daha niceleri... Bu hafta, İstanbul’a karakterini kazandıran en önemli yapılar arasındaki bu binaların mimarı olan Balyan ailesinin izini birlikte sürelim.
#SeyahatYapısı itibarıyla oldukça beğeni toplayan camiler arasında Pertevniyal Valide Sultan Camisi gelmektedir. Her sene yoğun şekilde ziyaretçi akınına uğrayan bu Cami, özellikle mimari tasarım ile bir adım öne çıkıyor. Peki, Pertevniyal Valide Sultan Camii nerede? Pertevniyal Valide Sultan Camisi tarihi, özellikleri, hikayesi ve mimarı hakkında bilgi.
#PertevniyalÖzellikle mimari tasarım açısından en etkili yapılar arasında Hamidiye Camisi gelmektedir. Pek çok kişi bu caminin nerede olduğu ve özellikleri hakkında bilgi almaya çalışıyor. Peki, Hamidiye Camii nerede? Hamidiye Camisi tarihi, özellikleri, hikayesi ve mimarı hakkında bilgi.
#Hamidiye CamiiBeylerbeyi Sarayı en çok ziyaret edilen tarihi saraylardan biridir. Beylerbeyi Sarayı günümüzde ziyaretçi olarak ziyaret edilebilen adeta tarih kokan bir saraydır. Beylerbeyi Sarayı hakkında pek çok araştırma arama motorlarında araştırma yapılmaktadır. Peki Beylerbeyi Sarayı nerede? Beylerbeyi Sarayı tarihi ve özellikleri hakkında bilgi nedir? İşte Beylerbeyi Sarayı hakkında tüm detayları derledik.
#Beylerbeyi Sarayı Nerede?Kocataş Yalısı, geçirdiği büyük yangın sonrası 20 yıl kullanılamaz hale geldi. Katarlı iş insanı Omar Hussain Alfardan, tarihi yalıyı aldı 200 milyon dolarlık yatırımla lüks bir otele çevirdi. ABD'li otel zinciri Six Senses tarafından işletilecek otelin gelecek yıl hizmet vermeye başlayacağı açıklandı.
#Kocataş YalısıBeşiktaş, Bizans dönemine uzanan yerleşimi ile Boğaziçi’nin en eski köylerinden. Sarayları, parkları, köklü okulları, kozmopolit yaşamı, çok katmanlı kültürel mirası bu semtle ilgili aklımıza ilk gelenler. Genç, dinamik nüfusu, aktif kültür hayatı ve ÇARŞI’sıyla gönlümüzde ayrı bir yeri var. Beşiktaş’ın semt kimliğine eşlik eden güçlü aidiyet duygusunun bir nedeni de kuşkusuz bu semtte kurulan Beşiktaş Jimnastik Kulübü. BJK, taraftar kitlesini oluşturan semt sakinleriyle birlikte varlığını sürdüren şanslı kulüplerden. Barbaros Hayrettin Paşa’nın heykelinin altında, aylarca çalışarak turu hazırlayan Beşiktaş JK Müzesi Müdürü Canan Cürgen ve 1001 İstanbul rehberi Nihan Vural ile buluşuyoruz. Vural anlatmaya, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kaptan-ı deryası, Akdeniz’i bir ‘Türk Gölü’ haline getiren Barbaros Hayrettin Paşa’dan başlayarak Beşiktaş’ın kaptan-ı deryalar semti olduğunu vurguluyor. “Dünyada donanması olan tek takımın Beşiktaş olması hiç de tesadüf değil” diye araya giriyor Beşiktaş JK Müze Müdürü Canan Cürgen. Aklıma şampiyonluk kutlamaları sırasında Boğaz’ı dolduran ve ‘Beşiktaş Donanması’ denilen irili ufaklı yüzlerce tekneden oluşan konvoy geliyor. Hepimiz gülüyoruz ve turumuz başlıyor.
#BJKİlk olarak Kanuni Sultan Süleyman tarafından oğlu Şehzade Cihangir için Mimar Sinan'a yaptırılan, geçirdiği 5 yangından sonra Sultan 2. Abdülhamid tarafından yeniden inşa ettirilen Cihangir Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yürütülen retorasyon çalışmalarıyla ihya edildi.
#Cami“Beykoz bilmediğimiz yer mi” demeyin hemen. Otobüsüne binerken ben de öyle dedim ve çok kısa sürede kendimden özür diledim! Aksi halde iki yanda sıralı çınar ağaçlarıyla insanı saran, aşırı Instagram’lık o yoldan veya adıyla bile sersemleten Bombalıdere’yi hiç bilmeyecektim. Tokatköy’den Ortaçeşme’ye, tarihi kasırdan yemyeşil çayıra detaylar burada...
#Çifteçınarlar‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariHazır bu yıl Sevgililer Günü hafta sonu tatiline denk gelmişken, hâlâ ne yapacağına karar veremeyen çiftleri kurtaracak bir rehber hazırladım. Lüksün ihtişamından sadeliğin huzuruna, otantikliğin çekiciliğinden gurme lezzet deneyimlerine kadar farklı alternatifler bir arada…
#Saffet Emre Tonguçİstanbul’u en çok bayram zamanı seviyorum, tüm şehir bana kalmış gibi geliyor. Bu bayramı Napolyon’un “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu” dediği şehirde geçirecekseniz size sıra dışı bir ailenin eserlerini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Bir Ermeni aile olan Balyanlar, dışarıdan bakıldığında göze oldukça sade görünen, ancak süslemelerin daha çok içeride yoğunlaştığı eski Osmanlı tarzını tamamıyla ters yüz etmişler. Süsleme sanatının tüm inceliklerinin dış cephede de bonkörce kullanıldığı batı tarzını eserlerine uyarlamışlar. İstanbul’un neredeyse her köşesinde eserler bırakmışlar.
#Balyan Ailesi