Mevlana’nın şehri, Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış, bilgelerin uğrak yeri, zengin tarihi ve muhteşem tatlarıyla sadece karınları değil gönülleri de doyuran aşkın âşık olduğu Konya’ya yolum düştü bu kez... Konya’da Şeb-i Arus etkinlikleri başladı. Mevlana'nın 746. Şeb-i Arus etkinlikleri 7-17 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Hz Mevlana’yı dünyanın her yerinden sevenleri diğer bir değişle ilahi aşkın ateşine düşenler Konya’ya yine akın ediyor. Şeb-i Arus kutlamaları için en az 60 bin kişi bekleniyor.
#Konya- Edirne'de "600 yıllık Osmanlı mutfağı canlanıyor" projesi kapsamında, genç aşçılara Osmanlı saray yemekleri öğretiliyor- Osmanlı saray mutfağı uzmanı Başaran: - "Eğitimlerini tamamlayan 20 gönüllü genç aşçı, Osmanlı mutfağının gelecek kuşaklara aktarılmasına büyük katkı sağlayacak
Toplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk Mutfağıu hafta ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriğinin etle buluştuğu, Osmanlı saray mutfağının etkisinin görüldüğü bir reçete ile geldim; mürdüm erikli lokum et. Meyvelerin etle buluştuğu yemeklerin saray mutfağında ne denli önemli bir yere sahip olduğunu artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Osmanlı mutfağı yüz yıllardır gastronomiye sihirli bir dünya sunuyor. Saray mutfağında en çok pişirilen yemek türleri arasında da en fazla tatlı etler dikkat çekiyor. Çünkü 15. ve 16. yüz yılda et yemeklerinin çoğunu ekşi-tatlı et yemekleri oluşturuyor. OrtaAsya, Anadolu, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin tatlarıyla zenginleşen Osmanlı mutfağında en sık kullanılan meyvelerin başında ise kavun, ayva, erik, yenidünya, kuru kayısı, kuru üzüm ve incir geliyor. Yemeğe sadece lezzet katması açısından değil, içinde bulunan vitaminlerin yemeğe geçmesi açısından da meyveler saray yemeklerinde sıkça yerini alıyordu. Günümüzün bazı yörelerinde de hala meyveler yemeklere lezzet katmaya devam ediyor. Üstelik bu saklı kalmış saray lezzetlerini günümüze taşıyan restoranların sayısı da günden güne artıyor.
#Mürdüm‘MasterChef Türkiye All Star’da dokuz ay süren maraton geçen hafta sona erdi. Bu sene kupayı kucaklayan isim Esra Tokelli oldu. Onunla buluştuk; yarışma boyunca yaşadıklarını, hayatını, 1 yaşındayken nasıl alevler içinde kaldığını, lösemiyle mücadelesini ve başarısını konuştuk: “Bu işin okulunu okuyup eğitimini alanlar vardı ama bence mutfakta güzel şeyler yapabilmek için pratiğe çok ihtiyaç var. 45 yaşımdayım, 7 yaşımdan beri mutfaktayım.”
#Hakan GencePek dile getirilmese bile Michelin 3 yıldız sahipleri ve 50 Best listesinde önlerde olan şefler aralarına kolay kolay kimsenin katılamadığı elit bir kulübün üyeleri gibi. Ülke mutfaklarından çok birbirlerinden fikir alıp birbirlerini ve uluslararası ya da uluslarüstü gurmeleri etkilemek için yemek pişiriyorlar..
#Vedat MilorBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakÜlkemiz mutfağı şarapla birleştiğinde çıta atlıyor ve evrensel ölçütlere göre gastronomik bir mutfak oluyor. Seraf Vadi bu eksiğimizi gidermiş. Asma yaprağından sarma üst düzey. Yoğurtla birlikte domates sosu yakışmış. Bol yeşillik ve marulla pişen kuzu kapama ağır ateşte yavaş pişmiş, et güzel ve içi sulu. Ama favorim gene kuzu kolla odun fırınında pişen Osmanlı mutfağından zirva. Kompleks ve dengeli…
#Türk MutfağıHer yörenin kendine özgü yemekleri bulunmakadır. Birbirinden lezzetli yöresel yemekleri denemek de son derece güzel bir deneyimdir. Bir şehre gideceğiniz zaman öncesinde yöresel yemekleri hakkında da bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Edirne Yemekleri - Edirne'de ne yenir ve neyi meşhur? Edirne mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Edirne'ye gitmeden önce görebileceğiniz Edirne yöresinin yemekleri hakkında tüm detayları derledik.
#Edirne YemekleriKaya Demirer kültürümüzü, şehrimizi, evimizi hatta sokağımızı yansıtan yeni bir konseptle bir ilke daha imza attı. Demirer’in Atatürk Kültür Merkezi’nin terasında hizmete açtığı restoranda kültürler ve mutfak arasında kurulan köprü, eşsiz İstanbul manzarasıyla birleşmiş ve Biz İstanbul ortaya çıkmış. Uzun bir hazırlık sürecinin sonunda ortaya çıkan Biz’in hikâyesini Kaya Demirer’den dinledim...
#Barbaros TapanYorucu bir kışın ardından sanırız ki hepimizin ihtiyacı güzel bir tatil... Tatil denince ilk akla gelen, Akdeniz sahillerimiz. Kimine göre fazla sıcak, kimine göre vazgeçilmez… Bizim içinse doğanın içinde olmaktır Akdeniz. Arkanda Toroslar, önünde sonsuz uzanan deniz, yemyeşil tabiat, büyüleyici tarih… Bu sebeple sizin için Antalya merkezden Datça’ya kadar güzel bir görülecek ve kalınacak yerler listesi hazırladık.
#AkdenizHer gün binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kapalıçarşı’da 2020’de başlayan; tarihinin en kapsamlı restorasyonu tamamlanmak üzere. Ünlü çarşı önceki hafta vizyona giren Hollywood filmi ‘Üç Bin Yıllık Bekleyiş’in de seti olunca devasa bir labirenti andıran sokaklarına daldık. Yalnız alışveriş meraklılarını değil, lezzet tutkunlarını da mutlu edecek adresleri ziyaret ettik.
#HürriyetMalaga, Sevilla, Cordoba ve Granada’yı gezerken kulağımızda Yahya Kemal’in ‘Zil, şal ve gül’ diye başladığı ‘Endülüs’te Raks’ şiiri yankılanıyor. Başlığa taşıdığımız dizedeki gibi bir memleket; güneşli ve rahat. Emevi kalıntılarının üzerinde Arap esintili bir mimari, mutfak ve kültür karşılıyor bizi. Meraklıları için birkaç günde gezilmeyecek bir bölge burası…
#HürriyetSokakta yürürken üzerinde ‘TIK TIK Kadın Emeği’ yazan, kırmızı bir tabela gördüm. Merak edip içeri girdim. Annelerimizden biri “Yöresel lezzetlerimizden getireyim, hepsinin tadına bakmanızı isterim” dedi. Nefis şeyler yedim, onlardan biri de ‘tık tık mantı’ydı. Size bu mantının adının nereden geldiğini ve nasıl yapıldığını anlatacağım.
#MantıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, katıldığı Konya GastroFest açılış töreninde yaptığı konuşmada, "UNESCO Yaratıcı Şehirler içerisinde yer alan, UNESCO tarafından koruma altına alınan yemeklerimiz var. İnanıyoruz ki bu şehirlerin yemekleri ülkemizin her bir köşesinde sayısız farklı yemeğin olması ve yerel ürün çeşitliliğimiz topraklarımızın adeta bir yeryüzü laboratuvarı olduğunun göstergesidir” dedi.
#Emine ErdoğanTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge Samancıİslamiyet öncesi dönemde Türklerin mutfak alışkanlıkları arasında yumurtanın yer aldığı bilinse de; yumurtanın ne şekilde tüketildiği hakkında bilgiye rastlanmıyor. Bazı kaynaklarda yalnızca göç dönemlerine dair yumurta ve kıyma doldurulup sarılan yufkalardan bahsedilmiştir.
#BursaAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#BursaMutfakta gelenekselliğin sınırı ne kadar olmalıdır? Hangi yemek ne zamandır bizim? Mutfakta yeni malzemeler kullanmak gelenekselliğe aykırı mı?Yeni pişirme teknikleri gelenekselliği etkiler mi? Gelenek ile gelecek arasında mutfak bir köprü olabilir mi?
#İlisıra (Köy) Dolması