Bedri Baykam’ın yeni sergisi ‘Kayıp Eşyalar Atölyesi’nde sanatçının önceki eserlerinden artakalan parçalar var. Baykam: “Atölyemdeki eşyalar ‘Biz de senin sanat tarihine girmek istiyoruz’ der gibiydiler. Hemen arkasından da sır gibi sakladığım diğer sergim gelecek.”
#GazetehaberleriAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, "Belgede hukuk dili konusuna da ayrıca yer verdik. Bu kapsamda, hukuk fakültelerinde hukuk Türkçesi, metodoloji, argümantasyon, hukuk antropolojisi gibi dersleri zorunlu kılacak müfredat değişikliği yapılması, hukuk dilinde berraklık ve anlaşılırlığı artırmak için hukuk fakültelerinde sınavların, test olması yerine, yazılı sınav uygulamasının tercih edilmesine yönelik çalışmalar yapılması lazım" ifadelerini kullandı.
#Adalet BakanıHikâyesi bir Sadrazam torunu ile Cumhuriyet’in ilk aydınlarından tıp doktorunun evlenmesiyle başlıyor. Eğitime önem verilen bir evin ‘tembel’ çocuğu olarak girdiği üniversiteden profesör olarak çıkıyor. İstanbul üzerine bilgisini paylaştığı isimler arasında Kraliçe Elizabeth de var… Bayram arifesinde sanat tarihçisi ve yazar Prof. Nurhan Atasoy ile buluşup eski albümleri karıştırdık. Bu yıl 90’ıncı yaşını idrak eden Nurhan Hoca, “Çok vaktim varmış gibi planlar yaptım. Halbuki yokmuş. Hop diye 90 yaşıma geldim” diyor.
#Nurhan AtasoyKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde katıldığı iftar programında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC’ye uygulanan ambargolara tepki göstererek “Eninde sonunda bu haksız ambargolar da ortadan kalkacaktır. Kim ne yaparsa yapsın bir kapıyı kaparlar. Biz 10 tane başka kapı açarız. Kapılar bitmez” dedi.
#Cevdet YılmazSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırYükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gastronomi Enstitüsü’nün nasıl bir yapıda olması gerektiğini tartışmak, ortak bir vizyon belirleyebilmek üzere 26 Aralık Salı günü Millet Kütüphanesi Sergi Salonu’nda düzenlenen çalıştaya katıldım.
#Gastronomi EnstitüsüAyasofya herkesin elini kolu sallayarak geçeceği bir yol değildir. Zira altındaki dehlizler, atık ve nem sularını taşıyacak suyolları, havalandırma sistemi bu kadar ziyaretçiyi taşıyacak güçte değil. Giriş ve görüşleri zaruri olan tarihçi, arkeolog gibi bilim insanları, büyük dinler dünyasının temsilcileri, devlet adamları ve memurların oluşturduğu yıllık 20-30 bin kişilik bir kitle bile buranın ziyareti için kalabalık olabilir.
#GaziantepKundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’da 2023-2024 sezonu atölyeler ve sergi turlarıyla başlıyor. Beykoz Kundura’nın 1800'lere uzanan tarihi ve zengin sosyal yaşamının hafızasını tutmak ve zenginleştirip yaşatmak amacıyla çalışmalar yürüten derneğin Öğrenme Programı, çocuk ve yetişkin atölyelerine hazırlanırken, Fabrika emektarlarının eşliğinde yapılacak sergi turları da tarih meraklılarını bekliyor.
#Beykoz KunduraBursa’nın güçlü ilçeleri var. Onların başarılı faaliyetleri hem kendilerine hem de Bursa markasına güç veriyor. İlçe belediyelerin son dönemde yaptığı başarılı organizasyonlara, festivallere katılıyorum, güzel işler çıkarıyorlar. Bu sayfada da gözlemlerimi ve değerlendirmelerimi yapıyorum.
#BursaYapı Kredi Kültür Sanat’ta açılan ‘Cumhuriyet’in İlk Yılı’ sergisi, 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’in ilk 12 ayına odaklanıyor. Küratörlüğünü Cengiz Kahraman’ın üstlendiği sergide izleyiciler, o dönemde yaşanan belli başlı siyasi ve ekonomik gelişmelerin yanı sıra toplumun gündelik hayatına da tanık oluyor.
#Cumhuriyet’İn İlk YılıBeyin Cerrahı Prof. Dr. Türker Kılıç, “Bağlantısal Bütünsellik” adını verdiği bilimsel yaklaşımı ile beynin nasıl düşünce ürettiğini anlamak için çalışmaya devam ederken, nöronlar arasındaki bağlantının matematiği üzerinden de yaşamın sırrına ışık tutmayı hedefliyor.
#BursaHürriyet Ankara, ‘Etimesgut’u Keşfet’ turuna çıktı. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in ev sahipliği yaptığı programda, Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı gezdik. ‘Biz, tarihi bugün değil, binlerce yıl önce Asya’da, Avrupa’da, Anadolu’da yazdık. Ve şimdi şanlı tarihimizi tüm yönleriyle görmek, hissetmek, yaşamak ve yaşatmak için bu müzemizle herkese ‘Tarih seni çağırıyor’ diyoruz.’
#‘Etimesgut’U KeşfetHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "Dünya Bankasının verilerine göre, 2050'de dünya nüfusunun, 10 milyar olması bekleniyor. Böyle bir dünyada tarım, ülkelerin en üstün gücü olacak. Tarım kabiliyetimize ağrılık vermeli ve bilhassa genç nesillerin, tarıma yönelmelerini sağlamalıyız" dedi.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ''Ukrayna ve Rusya'dan gelecek tahıl ürünlerinin uluslararası piyasalara ulaştırılması konusu büyük önem arz ediyor. Dünya gıda krizinin önlenmesi noktasında Türkiye çok önemli bir rol oynamış olacak.'' dedi.
#Cumhurbaşkanlığı SözcüsüGeçtiğimiz günlerde ülkemizde dijital teknolojilerin gelişimi, bu alandaki çalışmaların ve yatırımların teşvik edilmesi ve desteklenmesi; özellikle son dönemlerde oldukça öne çıkan metaverse, blokzinciri, web 3.0 gibi alanların regüle edilmesi adına oldukça önemli gelişmeler yaşadık. Dijital teknolojilerin her geçen gün hayati hale geldiği ve artık devletlerin rekabet se-viyesini etkilediği bir dönemde, ulusal teknoloji hamlesinin “dijital seferberlik” olarak ifade edilmesi ve bu vizyonun bizzat Cumhurbaşkanlığı nezdinde benimsenmesi oldukça önemli. Di-jital seferberlik vizyonu, “Ülkemizin, Dünya’nın en büyük 10 ekonomisine girmesi ile sonuçlan-acak Ar-Ge çalışmalarının artırılacağı, global e-ticaret ve e-ihracat yatırımlarının çoğaltılacağı" bir dönemi hedefliyor. Bununla birlikte “gelecek onu tasarlayana aittir” sloganı ile nihai hedefin, “kendi Silikon Vadimizi oluşturmak” olduğu net bir şekilde belirtildi...
#Ergi ŞenerPandeminin gölgesinde geçen bir yılı daha geride bıraktık. 2022, geçen seneyi aratır mı yoksa nihayet rahat bir nefes alacak mıyız? En iyisi, buna öngörülerimi okuduktan sonra siz karar verin. 2022, özellikle depremlerin çokça konuşulduğu bir sene olabilir. Eğitim sistemi ve gençler, kur hareketleri, kripto paraların güvenirliği, önümüzdeki yıllarda insanlığın yeni sosyalleşme alanı olacak metaverse, gündemimizin öne çıkan diğer konuları olacak. Teknolojiyle ilgili yeni gelişmeler de kapıda! Biliyorsunuz, koronayla birlikte kontrollü bir özgürlük içindeyiz. Satürn Kova burcundan çıkmadan, yani Mart 2023’e kadar eski özgür günlerimize tam olarak döneceğimizi düşünmek hata olur. Türkiye’deyse anayasada büyük bir değişikliğe gidilebilir. Gökyüzünde erken seçime dair güçlü işaretler de var! Buyurun 2022’de meydana gelecek önemli gökyüzü pozisyonlarının dünyaya ve Türkiye’ye etkilerine...
#AstrolojiBirçok kaynakta Antik Çağ ile İlk Çağ, aynı gösterilse de, Antik Çağ, İlk Çağ'dan yaklaşık olarak 900 - 950 yıl önce başlamıştır. Bu dönemde felsefe ve bilim gelişmiş, başta Sokrates, Platon ve Pisagor olmak üzere birçok önemli bilim insanı ve filozof yetişmiştir. Dönemin en önemli tarihçisi ise Herodot'tur. Herodot tarafından kaleme alınan Tarih adlı eser, Antik Çağ'a dair ayrıntılı bilgiler içerir. Antik çağ nedir, ne zaman ve hangi dönem yaşanmıştır? Antik (eski) çağ isimleri ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Antik Çağ Nedir Ne Zaman Ve Hangi Dönem Yaşanmıştır?Antalya’da nüfus artış hızının geçen yıl 3 kat artarak binde 14.6’ya ulaştığına dikkati çeken Şehir Plancılar Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavaoğlu, acilen ulaşımdan barınmaya kent insanının konforlu yaşamasını sağlayacak bir kent vizyonunun oluşturulması gerektiğini söyledi.
#ANTALYADünyanın ilk NFT, kripto para ve blockchain pazarlama faaliyetini gerçekleştiren Capital Block, Türkiye'de de faaliyetlerine hız veriyor. Galatasaray'ın başarılı NFT lansmanını gerçekleştiren Capital Block Kurucu ve CEO’su Tim Mangnall "NFT bizlere sınırsız fırsatlar sunuyor. Özellikle önümüzdeki iki, üç yıl içerisinde her bir spor kulübünün bir NFT danışmanı ve bir NFT departmanı olacağını, ilgili çalışmalar ve ortaklıklar gerçekleştireceğini öngörüyoruz" dedi.
#Sponsorlu İçerik