Evet, çünkü dünyanın hiçbir yerinde Napoli’deki kadar çok sayıda iyi pizzacı yok. Bazen hoş ve farklı sürprizlerle de karşılaşıyorsunuz. Öte yandan eğer klasik pizza yemek istiyorsanız cevabım olumsuz. Dünyanın pek çok ülkesinde Napoli tipi pizzalar artık gayet güzel yapılıyor. Margherita ve marinara gibi klasik pizzaların en iyileri birçok kentte mevcut.
#PizzaEmirgan’da, Napoli usulü nefis pizza yapan o minik pizzacıyı bilen bilir. Pizza Emirgan 10’uncu yılında dekorasyonu başta olmak üzere her şeyiyle yenilendi; menüsü, pizzanın yanına eklenen diğer İtalyan lezzetleriyle genişledi. Tüm yemeklerin odun ateşinde pişirildiği mutfakta pizzalar atalık unla hazırlanıyor, makarnalar el yapımı. Özellikle ıstakoz ve ıstakoz kabuklarından yapılan bisk’le sunulan fettucine bence bir başyapıt!
#PizzaWilliam Alexander’ın ‘Dünyayı Değiştiren On Domates’ isimli kitabı bu çok sevilen malzemenin evrimini, çeşitlerini, pizza ve makarna gibi yemekler üzerindeki etkisini inceliyor, yerel tarımın desteklenmesine değiniyor. Gönül ister ki dünyadaki üretiminde üçüncü olan ülkemizden de böyle bir kitap çıksın...
#DomatesKullanılan un ne? Hamur ne kadar mayalanmış? Taş fırında mı pişiyor? Bu soruları sorduktan sonra Nappo’nun pizzasını değerlendirebiliriz. Çok başarılı buldum. Torinolu küçük üretici Bongiovanni’nin ununu kullanıyorlar. Bir pizzada sadece 0.1 gram maya var. Kenarları kabarık, ortası yumuşak. Peynir kalitesi iyi, domates ve reyhan kalitesi çok iyi.
#Pizzaİncecik hamurla hazırlanmış, bol malzemeli, çıtır çıtır bir pizzayı kim sevmez! Hele de ilk ısırığı aldığınızda peyniri uzuyorsa... Tatil sezonu bitti; şehre dönüldü, okullar açıldı, maçlar başladı... İtalyan mutfağının en sevilen lezzetlerinden pizzayı bugünlerde evimize daha sık sipariş eder olduk. Peki, en iyisini nereden söylemeli? Uzman jürimize sorduk.
#PizzaGeçtiğimiz aylarda İtalya’nın üç Michelin yıldızlı aile işletmesi Da Vittorio restoranın şefi, sahibi Chicco Cerea’yla yaptığımız sohbeti yazmıştım burada. İtalya’nın koronavirüsten en çok etkilenen şehri Bergamo’daki durumu, restoran olarak hayatta kalabilmek için evlere servis yaptıklarını, sektörün geleceğini, zeytinyağını konuştuğumuz bir sohbetti.
#San Marzano“Ankara’nın atmosferini çok seviyorum. Çok boyutlu bir şehir. Beş milyondan fazla nüfusu olan büyük bir şehre göre yaşaması kolay bir yer. Ulus’a, Kale’ye gitmeyi çok seviyoruz. Bizi ziyarete gelen arkadaşlarımızı, akrabalarımızı sık sık Kale’ye, özellikle de Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne götürüyoruz. Bu şehrin tabiatını ve şehri çevreleyen manzarasını da seviyorum.”
#ANKARAŞu anda ABD’de Los Angeles kadar heyecan veren şehir yok. Ülkenin ikinci büyük metropolü, popüler kültürde güldürecek kadar yapay ya da kâbus gibi karanlık bir ortam gibi yansıtılsa da gerçekte ışıltılı, kendine özgü ruhu olan, kültürel çeşitlilik içeren bir şehir Los Angeles. Her mevsimde enerjik, caddeleri dev duvar resimleriyle süslü, müzikal yaratıcılığın ve alternatif sanatın çekim merkezi, dünyanın dört bir yanından yetenekli aşçıların buluşma noktası Los Angeles.
#Los Angeles