Türkiye'nin en yaşanılası şehirlerindendir Sinop ve Samsun. Huzurlu, sakin, havası suyu güzel, doğası güzel... Tabii bu kadar güzellik bir araya geldiğinde, yemekleri de çok güzel olur. Sizin için Samsun ve Sinop'tan birkaç enfes yöresel lezzet derledik. Çorbadan hamur işine çok beğeneceğiniz Sinop ve Samsun lezzetlerimiz aşağıda...
#Yöresel LezzetlerDeğerli okurlar...Hepinize sevdiklerinizle beraber mutlu, huzurlu ve keyifli pazarlar dileyerek satırlarıma başlamak isterim. Geçen haftaki yazımda sonbaharın gelişinden ve bize getirdiği güzelliklerden bahsetmiştim. Bugünkü yazımda ise güzel Ankara’mıza gelen sonbaharın harikulade görselliklerinden, gündüzleri içimizi hâlâ sıcacık kılan güneşinden, akşamları ise rahatça uyuyabilmemize olanak veren tatlı serin havasından, parklarının, bahçelerinin yeşilinden, toprak renklerinin tonlarından ve tüm bunların bize nasıl ilham olduğundan bahsedeceğim. Ve boş zamanlarımızda kalbimizi, zihnimizi, ruhumuzu dinlendirip mola verebileceğimiz yerler, ilçeler hakkında kısa kısa önerilerde bulunacağım. Kısacası hep beraber biraz ‘Ankara havası’ alacağız.
#Serenad AltanSinop Karadeniz'in en çok ziyaret edilen şehirleri arasındadır. Sinop şehrinde deneyeceğiniz pek çok yemek vardır. Özellikle Sinop'a gelecek kişiler buranın hem tarihini hem de yemek kültürünü araştırmaktadırlar. Bol malzeme ile hazırlanan yemekleri olan Sinop yemekleri en çok tercih edilen yemeklerdendir. Peki en iyi Sinop yemekleri hangileridir? Sinop şehrinde ne meşhurdur? Sinop mutfağına özgü olan yemekler nelerdir? İşte Sinop ile ilgili tüm bilgiler.
#Sinop YemekleriÜç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, her köşesinde masmavi plajlar barındırıyor. Bu plajların içinde Mavi Bayraklı olanlar çok daha özel. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kavurucu sıcaklarda serinletecek en güzel Mavi Bayraklı halk plajları hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden ücretsiz giriş yapılabilen 10 halk plajını önerdiler.
#RotaBabalar Günü yaklaşıyor, hediye telaşı da şimdiden başladı. Bu yıl "Ne hediye alacağım?" diye düşünmek yerine birlikte unutulmayacak zamanlar geçireceğiniz bir gün planlamanız onları oldukça mutlu edecektir. Biz de uzmanlarımıza "Babalarla birlikte keşfedilebilecek rotalar nereler?" diye sorduk, harika öneriler ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...
#RotaDeprem bölgesi dışındaki 71 ildeki okullarda ikinci dönemin ilk ders zili 20 Şubat’ta çaldı. Öğrencilerin 24 Nisan’a kadar 9 gün sürecek ara tatiliyse bugün başlıyor. Bayramlarla birleşen ara tatilde hem öğrencileri hem de velileri birbirinden farklı ve eğlenceli etkinlikler bekliyor.
#ÖğrenciHer ziyaretimde beni şaşırtmaya devam ediyor Bodrum. Pandemi dönemiyle yaz-kış nüfusu inanılmaz artmış. Fotoğraflarda gördüğümüz, çocukluğumuzun huzurlu Bodrum’u ve ‘yeni Bodrum’ sanki ikiye ayrılmış gibi. Değişiminin hızına yetişmek imkânsız ama ortağım-yazar Serda Büyükkoyuncu ile bütün yarımadayı Yalıçiftlik’ten başlayarak adım adım gezdik, her zevke ve bütçeye uygun, seçeneği bol bir rehber hazırladık.
#Hürriyet17 Kasım 2011 tarihinde ilk şubemiz ve ilk üretim hanemiz kuruldu. Evimizden, Sn. Ümran Dedezade ‘nin mutfağından başlayan bir hikâye bu… Çok becerikli bir ev hanımı ve onun gıda mühendisi oğlu Ümit Dedezade ile evde başlayan üretim sürecimiz, talebin artmasıyla artık eve sığmamaya başladığında; küçük bir işletme hayali doğurdu. Çoğu kişiye göre küçük, ancak o dönem şartlarında bizler için büyük olan bu hayal, şuan gelinen son noktada yaklaşık 250 kişilik bir ekip ile 7 şube ve 1 üretim tesisi ile tamamı el yapımı sürdürülen büyük bir üretim sürecini kapsıyor.
#1Karadeniz bugünlerde turizm açısından önemli günler geçiriyor. Şikâyetler yığınla artmış durumda, herkesin bir şikâyeti var. Ordu’da çıkan “Olay” gazetesini, hele onun yıllar önce Samsun-Sarp arasında demiryolu hattı projesini dile getirişini dikkatle izlerim. Sarp Sınır Kapısı’nda o yoğunluğu görünce önerinin ne kadar doğru olduğunu anladım. Ama her şey siyasetçilerin kararında görünüyor. Gazetenin sahibi Zeki Özel, 2015’te “Karadenizlinin Başbakan’dan (Davutoğlu) ortak dileği/ Samsun-Sarp Demiryolu...” başlığını çekmiş. Aradan kaç yıl geçmiş!
#KaradenizMersin tatilimde bildiğiniz üzere Konya ve Gaziantep’e gidip oradaki iki harika mekanı değerlendirmiştim. Bu hafta başı ise her gün farklı bir restorana gidip, yine sizler için değerlendirdim. İlk olarak yolum Çamlıca tepesindeki Sembol Ocakbaşı restorana düştü. Ataşehir ve Şanlıurfa’da da şubeleri olan Yusuf Can Güçtekin’in işletmeciliğini yaptığı bu mekan eşsiz manzarası ve lezzetiyle İstanbul’daki bir çok restoranın önüne geçiyor. Ertesi gün ise Bafra pidesinin en güzel yapıldığı yerlerden biri olan Bafralı Fatih Aşçı’nın sahibi olduğu mekandaydım. İyi ki de davetine icabet etmişim, çok memnun kaldım. Çarşamba günü, Konya yemeklerini tadabileceğiniz en güzel yerlerden birisi olan Küçükçekmece’deki Erol Tuzlu Bey’in işlettiği Has Konya Mutfağı’nda harika lezzetleri deneyimledim. Kebap denilince İstanbul’da akla gelen ilk yerlerden birisi Aksaray’daki Horhor semti. Burada lezzetine bayıldığım Neden Urfa Baboş Kebap’ı yazmadan edemeyeceğim. Son olarak ise Kadıköy’deki Haçapuri pideyi size anlatacağım… Yıllardır hizmet veren bu mekanda da lezzet tavan yapmış.
#KebapHer yaz koylarına, plajlarına akın edenleri karşılayan Bodrum, yine hareketli bir sezon geçiriyor. Bu yaz beldeye birbirinden iddialı yeni restoranlar açıldı. Kimileri ünlü şefleriyle de öne çıkıyor. Klasiklerin yeriyse her zaman başka. Şimdi tam sezonu madem, kahvaltıdan meze-balığa, kabuklulardan suşiye sıkı bir Bodrum lezzet turu atmaya ne dersiniz?
#BodrumAteşte pişmiş köftesi, pufidik ekmeğinin arasından göz kırpan hamburgeri elimize aldığımız anın mutluluğuna tüm dünya gibi biz de bağımlıyız. Yetenekli şeflerin finedining’i bir kenara bırakıp burgere dönme serüvenine birkaç yıldır şahitlik ediyoruz ama ülkemizdeki iyi örneklerin geçmişi sandığımızdan daha köklü. Peki, tutkunu olduğumuz hamburgerin ‘kusursuz’unun sırları neler?
#BurgerKıymalısı, peynirlisi, kavurmalısı, pastırmalısı... Üzerine ne konursa konsun, sıcacık bir pidenin sadece kokusu bile iştahımızı kabartmaya yeter! Ülkemizde hemen her yörenin pidesi farklı, yani çeşidimiz bol. Peki, Anadolu’da en lezzetlileri nerede yenir? Jürimiz seçti.
#PideTürkiye sadece şehir merkezleriyle değil köyleriyle de zengin bir ülke. Üstelik bazıları ya denizin kenarında ya da denize sadece birkaç kilometre uzaklıkta… Peki bu yaz hem denize girilebilecek hem de doğa ile iç içe köyde yaşanabilecek adresler hangileri? Uzmanlar 4 bölge ve 11 şehirden harika 15 köyü hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Türkiye'nin En Güzel KöyleriBöyle bir dönemde 11 saat 30 dakika uçmak. Üstelik Amerika’ya. Günde 2 bine yakın insan COVID-19’un pençesinde ölüyor. Sadece Florida eyaletinde günlük can kaybı bazen 200’ü geçiyor. Uçakta sorun yaşamayacağımı biliyordum. Ama sonrası... O güzelim kentin kara bulutlu kargaşasında nasıl duracaktım. Denedik, şimdilik sorun görünmüyor. Ama henüz 14 günün başındayız.
#YAZARPolatlı’da, kaybolmaya yüz tutan yerel tohumlar toprakla buluştu. Toplam 2 bin 500 fide filizlenip boy vermeye başladı. TİGEM Polatlı İşletme Müdürü Ünal Kılıç, ekim ayında toplayacakları tohumları çiftçilerle buluşturacaklarını, çıkan mahsullerinse zincir marketlerde satışa sunulacağını söyledi.
#Haluk KARAASLAN-Muhammet BAYRAM/DHAKahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, "Bakanımız aradı teşekkür etti. Biz de Kahramanmaraş olarak 81 ilimizde bakanlığımızın belirleyeceği okullarımızda öğrencilerimize moral ve motivasyon arttırmak amacıyla bu şekilde bir destek vermiş olacağız" dedi.
#Ziya SelçukTürkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Yardımcısı Hasan Erdem, turizmde farklılaşma için Karadeniz’in en avantajlı lokasyon olduğunu belirterek, "Orta Karadeniz Bölgesi’ni Trabzon taşıyor. Bu hattı genişletmek zorundayız. Karadeniz’in odak noktası Orta Doğu ve Körfez turizmidir. Bölgeden gelen turistin yüzde 80’i bu lokasyonu tercih ediyor. O zaman Karadeniz özelinde yüzde 15’lik Avrupalı turist yerine, yüzde 80’lik dilimi artırmak üzere çalışmalar yapmalı, konsantrasyonumuzu buraya vermeliyiz." dedi.
#Turizm