Salata haberleri sayfasında Salata hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9397 Salata haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Öğünlerimizin vazgeçilmezi, sofralarımızın demirbaşı salatalar. Ortaya paylaşımlık veya doyurucu bir öğün olarak tercih ediyoruz... Klasikten sıkıldıysanız malzemelerle oynayıp yeni salatalar hazırlayabilirsiniz. Yaptığı değişik ve doyurucu salatalarla gurmelerden daima tam puan alan Tuzz’un şefi Nilay Lale’den ilham verici, farklı salata tarifleri aldık.
#SalataMakarnayı kim sevmez! Hem doyurucu hem de lezzetli. Farklı malzemelerle, damak tadınıza uygun çok çeşitli makarnalar hazırlayabilirsiniz. İster ana yemek ister eşlikçi olsun; her koşulda lezzetli ve besleyici bir seçenek bu. Klasik reçetelerin yeri ayrı ama makarna salataları görselliğiyle de sofraları güzelleştiriyor.
#Sahrap SoysalÖğünlerinizde doyurucu salatalar olsun istiyor ama zeytinyağı-limon-sirkeden daha farklı tatlar arıyorsanız bu yazı sizin için. Avokado, tahin gibi malzemelerden faydalanabilir, sirke bazlı sosları çilek, fesleğenle çeşitlendirebilirsiniz. Şef Altuğ Tezer’den lezzetli bir salata sosu için öneriler ve tarifler aldık...
#SalataSıcak havalar iyiden iyiye kendini göstermeye başladı. Yazın daha hafif ve pratik yemeklere yönelmek istiyorsanız çözüm, öğün yerine geçen doyurucu salatalarda. Klasik salataları yemekten sıkılanlar için 86 Entertainment Group’un koordinatör şefi Altuğ Tezer’den rengârenk, farklı tarifler ve tüyolar aldık.
#SalataHer hafta alışveriş listelerinde ilk sırayı muhteşem salataların temeli yeşillikler alır. Neredeyse her akşam yemeğinde masalarda basit de olsa bir yeşil salata bulunur, bu yüzden bol miktarda malzemeyle yeni haftaya hazır olmak önemlidir. Elbette bu salata yeşilliklerinin hafta boyunca taze kalması da aynı derecede önem taşır. İşte yeşilliklerinin uzun süre taze kalmasının 3 etkili yolu...
#SalataEn çok meyve şeklinde yediğimiz kirazla tatlıdan mezeye, salatadan içeceğe pek çok lezzette fark yaratmamız mümkün... Tariflerimi denerken aman sakın kirazların saplarını atmayın! Güzelce kurutup suda kaynatın, sonra suya yeşil çay ekleyip demleyin. Dilerseniz sıcak da içebilirsiniz ama ben buzdolabında soğutup içmeyi de çok seviyorum. Ödem atıcı, harika bir çay oluyor.
#KirazÖyle bir bakliyat ki bu, tek başına yemek de olabiliyor, çerez de… Salatalara ekleyip proteininden faydalanıyor veya sakatatla birlikte pişirip yemeğimize fark katabiliyoruz. Nohudu Çanakkale’nin meşhur silkme mantısında da kullanıyoruz. Bu hafta öyle nefis tarifler vereceğim ki... Böylece belki siz de kuru fasulye-nohut çekişmesinde benim tarafa geçersiniz.
#BakliyatSalatalar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası... Özellikle yaz aylarında, sebze-meyve ve ot çeşitlerinin bollaşmasıyla çok farklı çeşitte salatalar hazırlayabiliyoruz. Genellikle üzüm veya elma sirkesiyle tatlandırsak da erik, incir, nar, vişne gibi meyvelerden yapılan sirkelerle ve kaliteli bir zeytinyağıyla salatalarımıza ‘şef dokunuşu’ yapmak mümkün. Üstelik yazarımız Berrin Yiğit’e göre, sirke ve zeytinyağı sadece aldığımız lezzeti ikiye katlamakla kalmıyor, bizi kronik hastalıklardan da koruyor.
#SalataGlütensiz beslenmeyi karbonhidrat azaltmak sanan da var, sıvı ağırlıklı beslenerek zayıflamaya çalışan da... Uzun süre aç kalıp yemek yeme sürecinde yüksek kalorili yiyeceklere yönelenler de cabası... Bu hafta beslenme hatalarından bahsedeceğim ve çözüm önerilerimi anlatacağım.
#GlütenYaz sofralarına yakışacak en çıtır, en körpe kabaklar tezgâhları süslerken basit ama restoranda yediklerimizi aratmayacak tarifler denemenin de tam zamanı. Çiğden yapılan salatası, Yunan usulü kızartması ve ‘çıplak’ böreğiyle bol kabaklı sofralar kurmak için nedenimiz öyle çok ki...
#KabakDiyet yapan pek çok kişi, genellikle öğünlerinde salata tüketmeyi tercih ediyor. Ama salata çok çabuk hazırlandığı gibi çok çabuk acıkmanıza neden oluyor. Aynı zamanda salatanın büyük çoğunluğu su olduğundan dolayı doyma hissi konusunda da sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Salata kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamKimi zaman ana yemeklerin yanında leziz bir eşlikçi, kimi zaman biraz protein ilavesiyle doyurucu bir ana öğün... Her şekilde sofralarımızı renklendiren salataların tam mevsimindeyiz! Elbette dört mevsim yiyoruz ama taze otların en bol olduğu dönemdeyiz. Size çeşitli salata ve sos önerilerim var, üstelik onlardan biri, oyuncu Jennifer Aniston’ın meşhur ‘cobb salatası’...
#SalataBu hafta doğup büyüdüğüm Toskana’ya özgü muhteşem bir tattan bahsedeceğim. Özellikle yazın yediğimiz bu salatada bayat ekmek, leziz olgun domatesler, soğan, salatalık, fesleğen ve zeytinyağı var. Yapımı çok basit; hafif ve son derece ferah bir salata bu... Adı, panzanella!
#ToksanaAnadolu mutfağının lezzetlerini aslına en uygun haliyle hazırlayan, lahmacununun, içliköftesinin, Antep yuvalamasının şöhreti kulaktan kulağa yayılan Mahir Lokantası’nın ikinci şubesi Beyoğlu’nda açıldı. Bu hafta açılan yeni şube arı kovanı gibi işliyor. Mahir Nazlıcan “İşin sırrı esnaflıkta” diyor.
#Mahir LokantasıMevsimin sebzeleriyle hafiflemeye hazır mısınız? Kıştan çıkarken hepimiz biraz yorgun, biraz da ağırlaşmış hissederiz. Karbonhidrattan zengin tabaklar, dolu dolu battaniye altı atıştırmalıklarla geçen kışın ardından, şimdi acil önlem alma zamanı.
#SebzeYaz aylarında hafif ve ferahlatıcı yemekler hem mideyi yormaz hem de sıcak havalarda daha rahat hissetmeni sağlar. Chef Rüzgar SÜNBÜL İşte yaz için mükemmel hafif yemek önerileri "Rubins Özgün tarifler ise bir yemek kültürünün en özel parçalarından biridir. Geleneksel damaklarda unutulmaz tatlar bırakır. bir Özenle seçilmiş malzemeler, özgün tarifler Özellikle mevsiminde toplanmış taze sebzeler, doğal yollarla beslenmiş et ürünleri ve katkı maddesi içermeyen sağlıklı malzemeler yemeklerin gerçek tadını ortaya çıkarır.
#Yaza Fit Girme TarifleriBaharın müjdecisi çağla çıktı. Yeşil kadife dokusu sertleşip bambaşka bir mucizeye dönüşmeden önce, kısacık mevsiminde tuza banıp çıtır çıtır yediğimiz çağlayı en çok cacığa yakıştırıyorum. Cacık da ayran gibi Türk mutfağının alameti farikası olabilecekken nedense öne çıkarılmayan bir lezzetimiz olageldi. Salatalıkla yapılanın yeri ayrı ama çağla ve marulla yapılabilen cacıklardan da bahsedeceğim bu hafta size.
#Gülay Barbaros AltanElma, üzüm, zencefil ve ananas gibi farklı sirke çeşitlerini hem sağlıklı yaşam hem de lezzet açısından sofralarımızda bulundurmalıyız. Sirkeyle bağışıklığınızı güçlendirebilir, metabolizmanızı destekleyebilir ve yemeklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Sağlığınız ve damak tadınız için organik sirkeyi sofranızın yıldızı yapın!
#Berrin YiğitŞeker Bayramı yaklaşıyor. Adından da anlaşılacağı gibi tatlıların, çikolataların ve bol ikramın ön planda olduğu bir bayram, Ramazan Bayramı. Ancak bayram coşkusu içinde fazla tatlı tüketmek, kilo artışına ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki bayramın keyfini kaçırmadan tatlı yiyerek de dengeyi sağlamak mümkün mü?
#Yelda BaşaranBirçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkGeleneklerimizde, mutfak kültürümüzde bir ürünün sapını, kökünü ayrı ayrı değerlendirip kullanmak var. Atıksız mutfak üzerine uzman, aşçı Özge Şahin yemek pişirirken gıda israfının önüne geçebilmemiz için ipuçları verdi, kendi mutfak sırlarını paylaştı.
#Metro TürkiyeOrtak özellikleri aileden gelen köftecilik hikâyeleri ve oto sanayiden aldıkları ilham... Köfte ve yeşillikleri masaya seriyor, çatal-bıçak kullanmayı da önermiyorlar. Hızlı bir iş arası öğünü olarak ortaya çıkan bu konsepti ‘sanayi dışına’ çıkaranlarla konuştuk.
#Burçin ÖztınazSon günlerde yemek yerken vücut pozisyonunun iştah ve sindirim üzerinde etkili olabileceğini iddia eden paylaşımları çok sık görmeye başladık. Bacakları karına doğru çekerek yemek yemenin karın bölgesine baskı yaparak mide kapasitesini etkilediğini, iştahı azalttığını deneyimlediğini söyleyenler var. Peki bunun bilimsel bir dayanağı var mı? Diyetisyen Gülçin Işık ile hem yerken aldığımız oturma şeklinin iştah üzerine etkisini hem de iştahı baskılayan diğer etkenleri konuştuk.
#SağlıkGünün iftar menüsü ve yemek tarifleri, Ramazan ayı devam ederken araştırılıyor. İftara ne yapacağını karar veremeyenler ve farklı lezzetler arayanlar, günün menüsü için seçenekleri araştırıyor. Özellikle de yemek hazırlamak için az zamanı olanlar, kolayca hazırlanan yemek tariflerini tercih ediyor. 'Bugün iftara ne yapsam?' Bu akşam hangi yemeği pişirsem?' diye düşünenlere çorba, ana yemek, salata ve tatlı tariflerinin yer aldığı Ramazan menüsü iftar yemekleri menüsü...
#İftar MenüsüÖnce mideleri rahatlatacak, sıcacık çorbalarla başlayacağız, yanına mutlaka bir zeytinyağlı, meze ya da salata tavsiyesinde bulunuyoruz. Elbette bir ana yemek yanına pilav eşlik ediyor. Arkasından da çeşit çeşit tatlılar.Yaptığımız menülerin oldukça ekonomik olmasına özen gösterdik. Tabi Ramazana ait tatlara da yer verdik. Ramazan pidesi olmazsa olmazımız, güllaçlar, şekerpareler. Gelin Ramazan iftar menüsü ile başlayalım..Kırmızı mercimek ve tavuğun bir arada bulunduğu enfes ötesi bir çorba. Hem mideyi rahatlatır hem de muazzamdır. Boşuna aşçı çorbası dememişler. İşte, çorbadan tatlıya Ramazan Bayramı iftar yemekleri
#Ramazan MenüsüUzmanlar, Ramazan ayında dengeli ve besleyici bir iftar menüsünün önemine dikkat çekiyor. İftarda mutlaka bir kâse çorba, taze bir salata ve protein içeren yemekler tüketilmeli. Bu kombinasyon hem sindirimi kolaylaştırır hem de vücuda gerekli besinleri sağlar. Tabi iftar yemeğinden sonra mutlaka tatlı tüketmek isteyenler de oluyor ama tatlı tüketimi çok kontrollü bir şekilde yapılmalı.
#SağlıkGerek Türkiye’de gerekse dünyada yapılan pek çok araştırma, sağlıklı beslenmeye yönelik talebin her geçen gün arttığını; bunun da çalışma hayatına uzanan etkileri olduğunu ortaya koydu. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, son 5 yıldır sağlıklı beslenmeye yönelik dünya genelindeki bilinçte ciddi bir artış var. Deloitte’un küresel sağlık raporunda çalışanların sağlıklı yaşam tarzına yönelik artan ilgisi vurgulanırken; McKinsey’in raporu da çalışanların yüzde 65’inin iş yerinde sağlıklı beslenme seçeneklerinin olmasını önemsediğini ortaya koydu. Bunda, düşük karbonhidratlı diyetlerin ve organik ürün tüketiminin özellikle genç çalışanlar arasında popüler hale gelmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Hatta bazı araştırmalar, bu konunun önemini bir adım daha öteye taşıyarak ‘bir iş yerinde çalışanlara sağlıklı beslenme seçenekleri sunulmasının verimliliği artırdığını’ raporluyor.
#Gamze BALSağlık Bakanlığı, Ramazan’da sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu: Sahuru atlamayın, hafif bir kahvaltı tercih edin. İftarda azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin. İftardan sonra ve sahurda dişlerinizi fırçalayın.
#RAMAZANİftar vaktinde sabırsızlıkla sofraya oturuyoruz, ancak uzun saatler boyunca dinlenme moduna geçen midemizi aniden doldurmak, beklenmedik sağlık sorunlarına yol açabilir. İftarda yiyecekleri doğru sırayla tüketmek hem sindirim sistemimizi korur hem de daha enerjik hissetmemizi sağlar. İşte iftar sofralarında sağlıklı ve dengeli bir başlangıcın püf noktaları...
#Ayça KayaRamazan ayına sayılı gün kala oruç tutarken ne yemeliyiz ne içmeliyiz araştırmalar arasında yer alıyor. Ramazanda kilo almamak kadar, gün boyunca enerjimizin düşmemesi için tok hissetmek ve yeterli vitaminleri alabilmek de ayrıca önem taşıyor. Peki, sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli? İşte, Uzm. Diyetisyen & Psikolog Fatma Yurdagül ile Ramazan ayında beslenme tüyoları!
#Ramazan Beslenme