PaylaÅŸ
DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI
(2-4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 2 demet deniz börülcesiÂ
* 1 iri pembe domates
* 1 su bardağı ceviz
Sosu için;
* 6-7 yemek kaşığı sızma zeytinyağıÂ
* 1 diş sarımsak
* 1 limonun suyuÂ
* 1 yemek kaşığı nar ekÅŸisiÂ
* 1 çay kaşığı toz şeker
* 1 çay kaşığı toz biber
NASIL YAPARIM?
* Büyük bir tencereye 3 litre su koyup kaynatın. Börülceleri hiç yıkamadan içine atın ve tencerenin kapağını kapatıp orta ateÅŸte 15-18 dakika kadar piÅŸirin. YeÅŸil kısımlar iyice yumuÅŸadığında ocaktan alın.Â
* Geniş bir kaba soğuk su ve 7-8 parça buz atın. Börülceleri süzgeç yardımıyla sıcak sudan çıkarıp buzlu suya alın. Birkaç dakika beklettikten sonra yeşil kısımlarını yukarıdan aşağıya doğru sıyırıp alın.
* İçlerinden çıkan kılçıkları atın.
* Börülceleri bir tabaÄŸa alın, üzerine küp küp doÄŸranmış domates ve iri çekilmiÅŸ cevizleri ekleyin.Â
* Tüm sos malzemelerini karıştırıp börülcelerin üzerine gezdirin.
BÄ°R NOT
Deniz börülcesinin tadı kendiliğinden tuzlu olduğu için haşlama suyunda veya sosunda ekstra tuza gerek duyulmaz.
BORANİ YATAĞINDA BÖRÜLCE
(4-6 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
*  500-750 gr taze börülce
* 2.5 litre suÂ* 1-2 çay kaşığı tuz
Boranisi için;
* 1 ufak soÄŸan
* 2 demet taze soÄŸan
* 1/2 demet dereotu
* 5 yemek kaşığı süzme yoÄŸurtÂ
* 1/2 su bardağı zeytinyağı
* 7-8 diş sarımsak
* 1 tatlı kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
* Börülcelerin uçlarını kesip atın. Daha sonra her bir börülceyi ikiye veya üçe bölün.
* Geniş bir tencerede suyu kaynatıp içine tuz ekleyin. Börülceleri de ilave edip yumuşayana kadar pişirin. Pişince süzün.
* Sosunu hazırlamak için tavada zeytinyağını ısıtın. İnce ince doğradığınız soğanları katıp kavurmaya başlayın.
* EzilmiÅŸ sarımsağı ekleyin ve karıştırarak 7-8 dakika kadar kısık ateÅŸte kavurun.Â
* Ä°nce ince doÄŸranmış dereotu ve taze soÄŸanı (sadece yeÅŸil kısımlarını kullanıyoruz), tuzu ve süzme yoÄŸurdu da içine ekleyin. Sık sık karıştırarak 5 dakika kadar sosu kaynatıp ocaktan alın.Â
* Sıcak sosu servis tabağına alın. Ortasında yoğurtlu sos görünecek şekilde börülceleri etrafına yerleştirin. Ilık olarak servise sunun.
NOT
Denizlililer bu tarifte yanık yoğurt kullanır.
PaylaÅŸ